Nigel Kennedy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nigel Kennedy
Nigel Kennedy 2009.jpg
Életrajzi adatok
Született 1956december 28. (57 éves)
Brighton
Pályafutás
Műfajok Klasszikus zene
Dzsessz
Rock
Aktív évek 1970-es évek
Együttes English Chamber Orchestra
Berlini Filharmonikus Zenekar
Kroke
Albrecht Meyer
Lynn Harrell
Kiadók EMI
Sony Classical

Nigel Kennedy weboldala
Zbigniew Kresowaty rajza

Nigel Kennedy (Brighton, 1956. december 28. –) brit hegedű-, ill. brácsaművész, akit a világ egyik vezető hegedűvirtuózaként tartanak számon. Egyedülálló tehetsége friss energiát hozott a klasszikus- és kortárs zeneirodalomba.

Kennedy-t egyesek a klasszikus zene „fenegyerekének” is tartják, kissé rámenős természete, illetve az esetenkénti szándékos faragatlansága miatt. Ugyan vannak emberek, akik nem kedvelik (1991-ben John Drummond egy újságcikkben meg is támadta),[1] de számos nagy művész körében megbecsülésnek örvend, ilyen Lynn Harrell csellista. Valószínűleg köszönhető ez annak, hogy Nigel Kennedy „ars poeticájának” érzi a komolyzene népszerűsítését, különösen a fiatalok körében.

Az esetenként csak egyszerűen Kennedy néven ismert előadó a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a legtöbb eladott klasszikus lemez előadója; az 1989-es Vivaldi: A négy évszak című felvételével érte ezt el ezt a rekordot.

Önmagát ekképpen szokta definiálni: „Mondhatják, ha akarják, hogy én egy komolyzenét játszó hegedűs vagyok, de én mindig egy olyan muzsikusként látom magam, aki a zenének nem csak egy részét játssza.”

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kennedy szülei maguk is zenészek voltak: apja hivatásos csellista, anyja zongoratanárnő.

Hat évesen kezdett el hegedülni; már igen fiatalon, hétéves korától kezdve Yehudi Menuhin támogatta; helyet biztosított számára világhírű iskolájában – és mint Menuhin halála után kiderült – ingyen és bérmentve. Ezután 16 évesen a rangos New York-i Julliard Schoolban Dorothy Delay növendéke lett. Eközben Stéphane Grappelli a dzsesszimprovizáció rejtelmeibe is bevezette.

Karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kennedy hegedűsként mára már bejárta mind az öt kontinenst, a legtöbb vezető zenekarral fel is lépett, és a legtöbb fontos hegedűversenyből felvételt is készített.

1977-ben volt debütáló koncertje a Royal Festival Hallban, a Riccardo Muti vezényelte Londoni Filharmonikusokkal a Mendelssohn: Hegedűversenyt játszotta. 1980-ban mutatkozott be a Berlini Filharmonikusokkal, illetve 1987-ben a New York-iakkal.

Egy súlyos nyakszirti sebészeti beavatkozást követően 1992-ben Kennedy ideiglenesen búcsút mondott a koncertezésnek. Ez alatt az öt év alatt számos saját szerzeménye született, amelyeket a kelta népzene, a rock- és dzsessz-zene elemeinek ötvözésén alapszik.

1997-es visszatérése után a kritikusok csak szuperlatívuszokban írtak róla. „Egész életemben egyetlen brit hegedűstől sem hallottam még ilyen merész és mámorító előadást. Kennedy játéka egy magasabb rendű érettségről tanúskodik. A világ egyetlen hegedűművésze sem lenne képes ilyen gördülékeny átmenetre különböző stílusok között!”[2]

1999-ben egy emlékezetes telt házas fellépése volt Belgrádban Bachhal és Bartókkal a műsoron: a koszovói háború után ő volt az első nyugati művész, aki a térségben koncertezett.

2000-ben, november 27-én a The Who együttes adott egy koncertet a the Royal Albert Hallban, melynek a különlegességet a sok sztár vendégszereplő adta: Bryan Adams, Noel Gallagher, Kelly Jones, Eddie Vedder, Paul Weller mellett fellépett Kennedy is. Ő a DVD 10. számában szerepelt egy hegedű szólóval. A szám címe: Baba O'Riley).

2001-ben az év művészének választották Nagy-Britanniában. 2002 szeptemberétől a Lengyel Kamarazenekar művészeti vezetője.

Gyakran használ előadásaiban improvizatív elemeket: például ilyen a Jimi Hendrix ihlette kadenciája a Beethoven: Hegedűversenyhez.

Jelenlegi lakhelyei: Malvern, Worcestershire, illetve Krakkó. Emellett Aston Villa és Cracovia rajongó.

Hegedűi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ilyen hangszereken játszott, vagy birtokolta őket:

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kennedy sokszor készít koncertfelvételt egész darabokról vagy műrészletekről, hogy megőrizze a hangversenyek azon tulajdonságát, hogy a zene a pillanaté.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. http://www.findarticles.com/p/articles/mi_qn4153/is_20020926/ai_n12015106
  2. Idézet a New York Timesból). 2000-ben a Doors együttes repertoárjára alapuló koncertet adott.