Nieuport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nieuport
A Nieuport 17 a cég egyik legsikeresebb vadászgépe volt
A Nieuport 17 a cég egyik legsikeresebb vadászgépe volt
Típusrepülőgépgyár
JogelődSociété Générale d’Aéro-Locomotion (SGAL)
Alapítva1908
Megszűnt1937
JogutódSNCAO
SzékhelySuresnes
Kiszolgált területekhonvédelem, repüléstechnika
AlapítóÉdouard Nieuport
Iparágrepülőgépgyár
TulajdonosÉdouard Nieuport
Termékekrepülőgépek, hajók, elektromos eszközök
A Wikimédia Commons tartalmaz Nieuport témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Nieuport (később Nieuport-Delage) egy francia repülőgépgyártó cég volt, amely főleg vadászgépeket készített az első világháború alatt és után.

Története[szerkesztés]

A Nieuport 2 egyfedelű bemutatólapja 1911-ből

A céget 1902-ben alapították Nieuport-Duplex néven, majd 1909-ben átalakították és felvette a Société Générale d'Aéro-locomotion nevet.[1] Ekkoriban elsősorban belső égésű motorokat és alkatrészeket gyártott, többek között a korai repülőgépek számára. Ezután kezdtek el maguk is aeroplánokat építeni, bár az első, együléses monoplánjuk egy áradásban odaveszett. A második modell már 1909 végén röpképes volt. Ezen már megfigyelhetőek voltak olyan úttörő újítások, mint a zárt törzs, amely megvédte a pilótát a légcsavar szelétől vagy a farkon elhelyezett vízszintes vezérsík, amely lefelé nyomta a gép végét és ellensúlyozta az elöl elhelyezett nehéz motort (szemben például a Bleriot XI-el).

A Nieuport nehezen talált megfelelő motort a repülőgépeihez; végül maga fejlesztett ki 1910-ben egy 28 lóerős, kéthengeres, léghűtéses motort, amelyet sikeresen alkalmaztak a Nieuport II modellnél.

1911-ben a cég újabb átalakuláson ment keresztül és Nieuport et Deplante név alatt fő profilja a repülőgépgyártás lett. 1911-ben baleset következtében meghalt az egyik alapító fivér, Édouard Nieuport és a vállalatot az aviatikáért rajongó Henri Deutsch de la Meurthe felvásárolta. A név Société Anonyme des Établissements Nieuport-ra változott. 1912-ben egy légibalesetben a második alapító fivér, Charles Nieuport is elhunyt és a főtervezői posztot 1913 végéig a svájci Franz Schneider töltötte be (aki később a német LVG-nek dolgozott és sokat pereskedett Anthony Fokkerrel a géppuskaszinkronizáló szabadalmi jogaiért.

Gustave Delage és az első világháború[szerkesztés]

Nieuport 21 vadászgép

Schneider távozása után 1914 januárjában Gustave Delage lett a vezető tervező,[2] aki elkezdte a munkát egy másfélfedelű gép tervein, amelynek felső szárnya jelentősen nagyobb volt mint az alsó és a szokásos két merevítő helyett csak egyet használt. A modell már csak az első világháború kitörése után lett kész, de Nieuport 10 néven a francia, brit és orosz légierő is széleskörűen alkalmazta.[3] A Nieuport 10 (és továbbfejlesztett változata, a Nieuport 12) olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy az addig felderítő és tüzérségi tűzirányzó repülőket vadászgépként kezdték használni őket. Ennek hatására Delage kimondottan vadászfeladatra fejlesztette a Nieuport 11-et (becenevén bébé) amely külsőre a 10-re hasonlított, csak valamivel kisebb volt nála.[4]

1917 végéig a cég ezt az alaptípust fejlesztette tovább, az új típusok erősebb motorokat kaptak, valamivel nagyobbak lettek és jobbak lettek az aerodinamikai tulajdonságai; egészen a Nieuport 27-ig. Ahogy nőtt a motorteljesítmény, egyre több probléma adódott a másfélfedeles konstrukció és a V-szárnymerevítők miatt és a gépek hajlamossá váltak a szárnytörésre. 1917 márciusára az új német, kétgéppuskás Albatros D.III egyértelműen túlhaladta a Nieuport 27-et, amelynek el is kezdték a lecserélését, de 1918 tavaszáig szolgálatban maradtak. Emellett tanuló- és gyakorlógépnek is rendszeresen használták az elavult Nieuportokat.

Voltak olyan pilóták, mint Albert Ball vagy Charles Nungesser, akik érzékeny vezérlése és fordulékonysága miatt szerették a Nieuportokat.[5] Eddie Rickenbacker és Billy Bishop Nieuportokkal érték el első légi győzelmeiket,[6] utóbbi akkor, amikor a 23-as már kezdett elavultnak számítani.

A cég újabb fejlesztése, a Nieuport 28 már kettős szárnymerevítőket használt, de mire szolgálatba állt, a franciák már a SPAD S.XIII-at választották elsődleges vadászgépnek. Mivel ezek gyártása nem tudott lépést tartani az igényekkel, a háborúba akkor belépő amerikaiak eleinte főleg Nieuport 28-akat használtak.

A cég modelljeit Franciaországon kívül licenc alapján Olaszországban, Oroszországban és Nagy-Britanniában is gyártották. Az olasz Aermacchit eleve arra hozták létre, hogy különböző Nieuport-repülőket készítsen.[7] Kezdetben Nieuport IV-et, majd Nieuport 10, 11, 17 és végül a háború után NiD.29-eket gyártottak.[8] Oroszországban több üzem, (de főleg a Duksz) készített IV, 10, 11, 16, 17, 21, 23 és 24bis modelleket.[9] Skóciában a William Beardmore and Company épített Nieuport 12-ket, amelyekbe fokozatosan beépítették a saját fejlesztéseiket.

Charles Godefroy Nieuport gépével átrepül a Diadalív alatt (1919)

1919. augusztus 8-án, három héttel a győzelmi parádé után Charles Godefroy V-merevítős Nieuportjával átrepült a párizsi diadalív alatt.[10] Az eseményt mozgóképre is vették.[11]

A világháború után[szerkesztés]

A háború végére a cég a Nieuport 28-ból két másik típust fejlesztett tovább: a kétfedelű Nieuport 29-et més az egyfedelű Nieuport 31-et. Ezeknel már egyhéjú (monocoque) törzse volt, 300 lóerős Hispano-Suiza hajtotta őket és végleg elhagyták a korábban jellemző V-merevítőket. Módosított verzióikkal több sebesség- és magasságrekordot is megdöntöttek, például Joseph Sadi-Lecointe egy 31-essel lépte túl elsőként a 200 mérföld/órás (320 km/h) sebességhatárt.

A Nieuport neve ekkoriban változott Nieuport-Astrára, miután felvásárolták a ballongyártó Société Astrát, bár röviddel később Nieuport-Delage lett, Gustave Delage vezető tervező tiszteletére. Rövid ideig a Nieuport-Tellier nevet is használták, miután beolvasztották a Tellier hidroplángyártó céget.

A 29 és 31 sikerei mellett Delage hamarosan előállt egy új koncepcióval: a Nieuport-Delage NiD.42 alapján fejlesztett újabb típusok egészen Franciaország második világháborús vereségéig hadrendben maradtak. A NiD.42 bázisán kialakított Nieuport-Delage 52-t a spanyol polgárháborúban mindkét fél használta, bát a 30-as évek közepén már elavultnak számított és a háború végére ki is vonták a szolgálatból. A francia légierő nagy számban alkalmazta a szintén NiD.42-alapú 62-szériát (620, 621, 622, 629), amelyek többnyire a 30-as évek végére lettek lecserélve. Néhány második vonalbeli repülőszázad még a második világháborúban is repülte ezeket az akkor már nagyon elavultnak számító gépeket. A cég épített polgári célú gépeket is, mint a Nieuport-Delage NiD 38-at és 39-et, de ezekből csak néhány példány készült.

A Nieuport vége[szerkesztés]

1932-ben több összeolvadásra is sor került a francia repülőgépiparban. Delage visszavonulása után a céget egy darabig ismét csak Nieuportnak nevezték, majd egyesült a Loire Aviationnal (Loire-Nieuport), amely később több cég egyesülésével beolvadt az állami tulajdonú Société nationale des constructions aéronautiques de l'ouest-be (SNCAO). A későbbi évtizedekben több átalakulás után végül az Aérospatiale részévé vált.

Az 1940-es német megszállás előtt a cég dokumentumait elégették, hogy ne kerüljenek ellenséges kezekbe. A németek aztán ipari kémkedéssel vádolták a Nieuport alkalmazottait, mert a utolsó modelljük, az együléses, visszahúzható futóművű Loire-Nieuport LN.401 bombázó hasonlított a Junkers 87-re.

Nieuport-repülőgépek[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Múzeumokban kiállított eredeti Nieuport-gépek[szerkesztés]

Nieuport 2N Párizsban
Típus Intézmény Helyszín
Nieuport II.N monoplán Francia Repülési és Űrhajózási Múzeum Le Bourget (Párizs), Franciaország
Nieuport IV.G monoplán A Svéd Légierő Múzeuma Malmen légibázis, Svédország
Nieuport-Macchi 10,000 Olasz Hadtörténeti Múzeum Rovereto, Olaszország
Nieuport-Macchi 10,000 Leonardo da Vinci Természettudományi és Műszaki Múzeum Milánó, Olaszország
Nieuport 11 C.1 Francia Repülési és Űrhajózási Múzeum Le Bourget (Párizs), Franciaország
Nieuport 12 A.2 Kanadai Repülési és Űrhajózási Múzeum Ottawa, Kanada
Nieuport 23 C.1 A Fegyveres Erők és a Hadtörténet Királyi Múzeuma Brüsszel, Belgium
Nieuport 28 C.1 Nemzeti Repülési és Űrhajózási Múzeum Washington, Egyesült Államok
Nieuport 28 C.1 Az Egyesült Államok Légierejének Nemzeti Múzeuma Dayton, Egyesült Államok
Nieuport 28 C.1 A Tengerészeti Repülés Nemzeti Múzeuma Pensacolai tengerészeti légibázis, Florida, Egyesült Államok
Nieuport 28 C.1 A Svájci Légierő Múzeuma Dübendorf, Svájc
Nieuport-Delage NiD.29 C.1 Francia Repülési és Űrhajózási Múzeum Le Bourget (Párizs), Franciaország
Nieuport 83 E.2 gyakorló[19] Old Rhinebeck Aerodrome Rhinebeck, New York állam, Egyesült Államok

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Munson p.150
  2. Munson P.152
  3. Cheesman p.90
  4. Cheesman p. 92
  5. Cheesman 1960
  6. Knight, Clayton (1957. szeptember 1.). „A Portfolio of Vintage Warbirds”. TRUE Magazine.  
  7. Apostolo p. 7
  8. Apostolo p. 41
  9. Durkota p.358
  10. * « Un aviateur passe en avion sous l'Arc de Triomphe », Le Matin from 1919/08/08, p.1, column 3 - 4.
  11. Exploits de l'Aviation - Charles Godefroy (contains footage of the flight)
  12. (1983. április 1.) „Nieuport Carton-Pate”. La fanatique de l'aviation, clichy Cedex 161, 36–39. o, Kiadó: Lariviere.  
  13. http://www.hydroretro.net/etudegh/les_avions_nieuport-delage.pdf pp.26 & 28
  14. http://www.hydroretro.net/etudegh/les_avions_nieuport-delage.pdf pp.15-16
  15. http://www.hydroretro.net/etudegh/les_avions_nieuport-delage.pdf p.27
  16. http://www.hydroretro.net/etudegh/les_avions_nieuport-delage.pdf pp.21-22
  17. http://www.hydroretro.net/etudegh/les_avions_nieuport-delage.pdf pp.29-30
  18. http://www.hydroretro.net/etudegh/les_avions_nieuport-delage.pdf pp.23-24
  19. Bruce, Nieuport 10~12, p.35

Irodalom[szerkesztés]

  • Alegi, Gregory. Nieuport 29 – Windsock Datafile 97, Albratros Publications, Herts, 2003 ISBN 1-902207-52-1
  • Apostolo, Giorgio. Aermacchi – from Nieuports to AMX, Giorgio Apostolo Editore (GAE), Milan, Italy, 1991
  • Bruce, J.M. Nieuport 10~12 – Windsock Datafile 68, Albratros Publications, Herts, 1998, ISBN 1-902207-01-7
  • Bruce, J.M. Nieuport 17 (and its near relatives) – Windsock Datafile 20, Albratros Publications, Herts, 1990, ISBN 0-948414-24-3
  • Bruce, J.M. Nieuport Aircraft of World War One – Vintage Warbirds No 10, Arms and Armour Press, London, 1988 ISBN 0-85368-934-2
  • Bruce, J.M. Nieuport Fighters – A Windsock Datafile Special Volumes 1 & 2, Albratros Publications, Herts, 1994, ISBN 0-948414-54-5
  • Čejka, Zdenek Československé Nieuporty , Historick Sesity, Prague, 1998
  • Cheesman, E.F. (ed.) Fighter aircraft of the 1914-1918 War, Letchwordth, Harleyford 1960
  • Davilla, Dr. James J. and Arthur Soltan. French Aircraft of the First World War, Flying Machines Press, Mountain View California, 1997, ISBN 0-9637110-4-0
  • Durkota, Alan. The Imperial Russian Air Service – Famous Pilots and Aircraft of World War I, Flying Machines Press, Mountain View California, 1995, ISBN 0-9637110-2-4
  • Fletcher, Michael. Nieuport VIH, Random Thoughts (Journal of the International Plastic Modellers Society of Canada), Ottawa, Volume 24, Number 4, pp 80–82.
  • Franks, Norman. Nieuport Aces of World War 1 – Osprey Aircraft of the Aces 33, Osprey Publishing, Oxford, 2000, ISBN 1-85532-961-1
  • Gray, Peter and Thetford, Owen. German Aircraft of the First World War, Putman, London, 1962
  • Guttman, Jon. Nieuport 28 – Windsock Datafile 36, Albratros Publications, Herts, 1992, ISBN 0-948414-44-8
  • Les Avions Nieuport-Delage. (Hozzáférés: 2013. április 3.)
  • Kowalski, Tomasz J. Nieuport 1-27, Kagero, Lublin, 2003, ISBN 83-89088-09-6
  • Kulikov, Victor. Russian Two seat Nieuports, Windsock International, Albratros Publications, Herts, Volume 9, Number 6 Nov-Dec 1993 pp24–26
  • Longoni, Maurizio. Nieuport Macchi 11 & 17, Intergest, Milan, 1976
  • Munson, Kenneth Pioneer Aircraft London, Blandford 1969
  • Pommier, Gerard. Nieuport 1875-1911 – A biography of Edouard Nieuport, Schiffer Publishing, Atglen, PA, 2002 ISBN 0-7643-1624-9
  • Rimmell, Ray. World War One Survivors, Aston Publications, Bucks, 1990, ISBN 0-946627-44-4
  • Sanger, Ray. Nieuport Aircraft of World War One, Crowood Press, Wiltshire, 2002 ISBN 1-86126-447-X
  • Treadwell, Terry C. America's First Air War, Airlife, Shrewsbury, 2000

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nieuport című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.