Monacit-Ce

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monacit-Ce
Általános adatok
Képlet(Ce,La,Nd,Th)PO4
Kristályrendszermonoklin
Ásványrendszertani besorolás
OsztályFoszfát- és rokon ásványok
AlosztályPótanion nélküli vízmentes foszfátok és rokonaik
CsoportMonacitcsoport
Azonosítás
Megjelenéstáblás apró kristályok
Színbarna, vörösesbarna
Porszínfehér
Fényüvegfényű, gyantafényű
Átlátszóságáttetsző
Keménység5,0-5,5
Hasadás{100} irányban jó, {010} irányban közepes
Töréskagylós
Rugalmasságrideg
Sűrűség4,9-5,5 g/cm³
Különleges tulajdonságradioaktív
A Wikimédia Commons tartalmaz Monacit-Ce témájú médiaállományokat.

A monacit-Ce a foszfátásványok közé tartozó ásványfaj, amelyben a cérium, lantán, neodímium és a tórium szerepel kationként a foszfát anion mellett. Közeli rokonai a monacit-La, monacit-Nd és monacit-Sm, amelyek csak a kationok szerinti összetételükben különböznek. Az előbbiekkel együtt fontos szerepe van a cérium és lantán nyersanyagaként, mert dúsítmányuk (Ce,La)2O3 tartalma: 60,6%.

Kristályai monoklin rendszerben alakulnak ki, táblásan apró termetűek, gyakran más ásványokon felnőtt kristályelemeket alkotnak, gömbölyded vagy szögletes egyedi szemcsékben is megtalálható.

Keletkezése[szerkesztés]

Mélységi magmás kőzetek járulékos kőzetelegyrésze, többnyire pegmatitos kifejlődésben. Főként gránit- és szienit-pegmatitokban ismert megjelenése. Metamorfikusan gneisz-kőzetekben is léteznek monacit előfordulások. Az alapkőzet mállása után gyakran torlatképző ásványként feldúsulásokat képez, más ritkafém ásványok társaságában

Kísérő ásványok: cirkon, ilmenit, rutil, torit.
Hasonló ásványok: torit és ortit.

Előfordulása[szerkesztés]

Jelentős előfordulásai találhatóak: Franciaország területén. Norvégiában Arendal vidékén. Oroszország területén az Ural-hegységben és a Kelet-szibériai területeken. Tömegesen fordul elő Namíbia területén és Madagaszkár szigetén. Ismertek előfordulásai Indiában és Srí Lanka egyes vidékein. Jelentősek az Amerikai Egyesült Államokbeli és a Brazília területén lévő előfordulások.

Magyarországi előfordulása[szerkesztés]

Erdősmecske község területén lévő kőbányában a biotit-gránit gazdagon tartalmaz járulékos ásványokat. A ritkaföldfém tartalmat több ásványban, így monacit kristályosodásokban is kimutatták. Sopron várostól délnyugatra, az országhatár közelében idősebb korú kristályos palakőzetekben dúsultak fel ritkaföldfémek. A tórium tartalom jellemzően a cériumot és lantánt is tartalmazó finomszemcsés monacitban jelenik meg. Önálló szemcsecsoportok találhatók, de gyakori az összenövéses megjelenés tórittal.

Források[szerkesztés]

  • Bognár László: Ásványhatározó. Gondolat Kiadó. 1987.
  • Koch Sándor: Magyarország ásványai. Akadémiai Kiadó. 1985.
  • Simon and Schuster's Guide to Rocks and minerals. Milano. 1978.
  • Walter Schumann: Minerals of the World. New York. 1998.
Commons:Category:Monazite
A Wikimédia Commons tartalmaz Monacit témájú médiaállományokat.