Kürti Papp László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kürti Papp László
Született1940. március 13.
Tiszakürt[1]
Elhunyt2002. január 26. (61 évesen)
Állampolgárságamagyar
IskoláiJózsef Attila Tudományegyetem
Színészi pályafutása
Híres szerepeiRodolpho Arthur Miller: Pillantás a hídról
Berend Iván Jókai Mór: Fekete gyémántok
SablonWikidataSegítség

Kürti Papp László (Tiszakürt, 1940. március 13.2002. január 26.) magyar színész, előadóművész, jogász.

Életpályája[szerkesztés]

Tiszakürtön született, Kunszentmártonban végezte általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait. Diákszínjátszóként itt ismerkedett meg a színházművészettel. Kisfaludy Károly Kérők című vígjátékának Perföldyjét és a Megfagyott gyermek címszerepét is eljátszotta. Ekkoriban legnagyobb színi élménye Somogyvári Rudolf alakítása volt, a Szolnokon játszott Ruy Blasban. A Színművészeti Főiskolára nem vették fel, Cibakházán általános iskolában tanított, és közben énekelni és táncolni tanult Budapesten, Utassy Gizinél. 1962-től a Miskolci Nemzeti Színháznál kezdte pályáját, Ruttkai Ottó vezetése alatt.

„Első szerepem Darvas Iván apródja volt a Szent Johannában. Nagy megtiszteltetésnek vettem. Még azt se bántam, hogy Darvas a premier előtt így szólt: Ne lepődj meg, de én egy kicsit meg foglak téged legyinteni.[2]

1966-tól a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Jogász diplomáját a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzete. 1968-tól szabadfoglalkozású előadóművészként dolgozott. 1973-tól az Állami Déryné Színház, 1980-tól a Népszínház, illetve a jogutód Budapesti Kamaraszínház társulatának tagja volt. Egyik alapítója a Népszínház Közművelődési Pódiumának. Önálló estjeivel járta az országot és a nagyvilágot (USA; Kanada; Nyugat-Európa; Szlovákia; Erdély). Tiszakürt díszpolgárává is megválasztották.

Színházi szerepeiből[szerkesztés]

Önálló estjeiből[szerkesztés]

Filmes és televíziós szerepei[szerkesztés]

  • Versműsorok

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]