Josephine Baker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Josephine Baker
Josephine Baker 4.jpg
Josephine Baker (1927)
Életrajzi adatok
Születési név Freda Josephine McDonald
Született 1906. június 3.
Származás Saint Louis, Missouri USA
Elhunyt 1975. április 12. (68 évesen)
Párizs francia
Pályafutás
Aktív évek 1921–1975
Kiadók Columbia Records, Mercury Records, RCA Records

Josephine Baker weboldala

Joséphine Baker, született Freda Josephine McDonald (Saint Louis, Missouri, 1906. június 3.Párizs, 1975. április 12.) afroamerikai származású francia énekesnő, táncosnő, előadóművész. 1937-ben lett francia állampolgár.

Becenevei az angolban a „Bronz Vénusz” (Bronze Venus), „Fekete Gyöngy” (Black Pearl), és a „Kreol Istennő” (Créole Goddess) voltak. Franciaországban őt mindig „La Baker”- ként ismerték.

Baker volt az első afroamerikai nő, aki egy jelentős filmben játszott főszerepet. Ismert volt még a Civil Rights Movement (emberjogi mozgalom) támogatásáért az Egyesült Államokban (1968-ban Coretta Scott King a mozgalom vezetését ajánlotta fel, de Martin Luther King Jr. meggyilkolása miatt nem fogadta el), és a francia ellenállás segítéséért a második világháború alatt kitüntetést kapott, így ő volt az első amerikai születésű nő, aki megkapta a legmagasabb francia katonai érdemrendet, a Croix de Guerre háborús keresztet.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyermekkor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Freda Josephine McDonaldként született 1906. június 3-án, kelet St. Louisban, Illinois államban, Carrie McDonald lányaként. Valódi etnikai háttere ismeretlen. Apja személyazonosságát a történészek vitatják. Mindazonáltal nagy az eshetősége annak, hogy Eddie Carson varietédobos volt az, de Jean-Claude Baker életrajzában így ír erről:
" … ismert volt az apja (anyakönyvi kivonaton), egyszerűen, mint >>Edw<< … Úgy gondolom, Josephine apja fehér volt… az emberek St. Louis-ban azt beszélték, hogy egy német családnak dolgozott (Josephine anyja, akkortájt mikor terhes lett). (Carrie) hagyta, hogy az emberek azt gondolják, hogy Eddie Carson az apa…. (de) Josephine jobban tudta."

Édesanyját, Carrie-t 1886-ban fogadta örökbe Richard és Elvira McDonald, Little Rock-ban, Arkansas államban. Ők mindketten afrikaiaknak és bennszülött amerikaiaknak a leszármazottai voltak.

Josephine 12 évesen kimaradt az iskolából, és 13 éves koráig elindította a pályafutását táncosként és utcai előadóművészként. 15 évesen csatlakozott a St. Louis-i kórushoz.

Férjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Willie Wells (öntödei munkás, 1919)
  • William Howard Baker (1920-23)
  • Jean Lion (francia cukormágnás, 1937-38)
  • Jo Bouillon (zenekari hegedűs, 1947-57)

Baker ugyanakkor nemcsak férfiakkal, de nőkkel is tartott fent viszonyt.[1] Ismertebb szerető között voltak Colette, az író és Frida Kahlo, mexikói festőművész.[2]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Baker, Jean-Claude, Chase, Chris. Josephine: The Hungry Heart, First, New York: Random House (1993). ISBN 0679409157 
  2. Herrera, Hayden. A Biography of Frida Kahlo. New York: HarperCollins. ISBN 978-0-06-008589-6 (1983) 

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Josephine Baker témájú médiaállományokat.
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap