Croix de Guerre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Croix de Guerre / Oorlogskruis
I. világháborús francia Croix de guerre hátlapja.
I. világháborús francia Croix de guerre hátlapja.
Adományozza Belgium és Franciaország kormánya
TípusEmlékkereszt
KaphatjákA belga és francia haderő tagjai, illetve más országok katonái
IndoklásAz ellenséggel való küzdelemben kiemelkedő hőstetteket végrehajtó egyének, illetve egységek számára
HadjáratAz első és második világháború, valamint azt követő fegyveres konfliktusok
StátuszJelenleg is adományozzák
Statisztikák
Első kitüntetés dátuma1915. április 2.
Viselési sorrend
KapcsolatosKatonai kereszt

Croix du guerre szalagkitűző
Croix du guerre szalagkitűző
A Wikimédia Commons tartalmaz Croix de Guerre / Oorlogskruis témájú médiaállományokat.

A Croix de guerre vagy hadikereszt francia és belga katonai kitüntetés (Belgiumban még az Oorlogskruis holland elnevezést is használják). A kitüntetést az első világháború során 1915. április 2-án hozták létre mindkét országban, majd a második világháborúban és rákövetkező háborúkban is adományozták a francia és belga fegyveres erők tagjainak. A kitüntetést rendszeresen megkapták más, Belgiummal és Franciaországgal szövetséges országok fegyveres erőinek tagjai is.

A croix de guerre kitüntetést egyének, illetve alakulatok kaphatják harc közben tanúsított hősies magatartásuk elismeréseként, illetve azoknak, akiket a napiparancsban név szerint is említettek, vagyis cselekedeteikkel kitűntek saját egységükben. A croix de guerre kitüntetést olyan alakulatok parancsnokai kapták meg, akik kiemelkedő és hősies cselekedeteket vittek véghez az ellenséggel való harcban és ezt az elöljáró alakulat is elismerte.

Fokozatai, leírása[szerkesztés]

A kitüntetésnek nincsenek fokozatai, de külseje az adományozó országtól függően eltérő lehet. A francia kitüntetések között eltérés van az I. és a II. világháborúban, illetve az utána vívott konfliktusokban adományozott keresztektől. A katonai alakulatoknak adományozott kitüntetést fourragère, azaz vállszalag jelzi, amelyet az egység tagjai hordhatnak díszegyenruhájukon.

Mivel a croix de guerre kitüntetést két ország adományozza, egyéneknek és alakulatoknak is, fennállt annak a lehetősége, hogy egy személy több kitüntetést is kaphatott, különböző cselekedetekért, amelyeket a szabályok szerint egy időben viselhetett.

Francia kitüntetés[szerkesztés]

A francia fegyveres erőknél a kitüntetésnek háromféle változata volt

Szalagsáv Kitüntetés leírása
I. világháborús croix de guerre
II. világháborús croix de guerre
A II. világháború után Franciaország területén kívül (théâtres d'opérations extérieures) vívott harcok során adományozott croix de guerre

A francia kitüntetést 1915. április 2-án Émile Briant képviselő javaslatára hozták létre, hogy felváltsák a korábbi rendszert (a napiparancsban való említés csak adminisztratív jellegű volt, kitüntetést nem kaptak ezek a személyek). A medált Paul-André Bartholomé szobrász tervezte, az egyenlő szárú, bronzból készült kereszt szárai a kereszt középpontjától távolodva egyre szélesebbek lesznek. A kereszt középpontjában lévő medálon a köztársaság szimbóluma található.

A francia kitüntetési rendszerben a croix de guerre minden esetben jár, amikor a kitüntetett személyt elöljárója (legalább ezredparancsnok) megemlíti az egység napiparancsában. A parancsnok szintjétől függően a kitüntetés szalagján különféle díszítések lehetnek:

  • Bronz csillag ezred vagy dandárszinten
  • Ezüst csillag hadosztályszinten
  • Arany csillag hadtestszinten
  • Bronz pálmaág hadseregszinten
  • Ezüst pálmaág öt bronz pálmaág után
  • Aranyozott szegélyű ezüst pálmaág a Szabad Francia Erők szintjén

A Croix de guerre des Théâtres d'opérations extérieures kitüntetést a Franciaország területén kívül vívott háborúk kitüntetésének hozták létre 1921-ben. A kitüntetést az indokínai háború, a koreai háború, illetve a napjainkban a délszláv háborúban részt vevő francia katonáknak adományozták.

1939-ben Édouard Daladier kormánya egy új croix de guerre-t alkotott, amelyet 1941-ben a Vichy-kormány eltörölt és létrehozta a saját croix de guerre kitüntetését. 1943-ban General Giraud, az Algiers-ben állomásozó francia erőknek létrehozott egy croix de guerre-t, de 1944-ben de Gaulle tábornok, a Szabad Francia Erők parancsnoka, mind a Vichy, mind a Giraud croix de guerre-t eltörölte és visszaállította az 1939-est.

Belga kitüntetés[szerkesztés]

Belga croix de guerre pálmával és háromféle oroszlánnal
Szalagsáv Kitüntetés leírása
Belga Croix de Guerre, az I. és II. világháború során megegyezett

A belga croix de guerre nagyjából megegyezik a francia kitüntetéssel, de a keresztet korona csatolja a kitűző szalagjához. A különféle szinteket a francia kitüntetéstől eltérő díszítések jelölik:

  • bronz oroszlán az ezredszintet
  • ezüst oroszlán a dandárszintet
  • arany oroszlán a hadosztályszintet
  • bronz pálma a hadseregszintet
  • ezüst pálma jár öt bronz után, és arany pálma jár öt ezüst után.

A kitüntetetteknek járó kereszt megnevezésében feltüntetik a kitüntetés szintjét is, pl. croix de guerre avec palme et lion (hadikereszt pálmával és oroszlánnal).

Egységkitüntetés[szerkesztés]

Leuven város címere a kitüntetéssel

A croix de guerre kitüntetést katonai alakulatok is kaphatták, amelyeket megemlítettek az elöljáró alakulat napiparancsában. A kitüntetést ezután az egység zászlaján feltüntetik. Általában ezred vagy zászlóalj-szinten adományozzák és rendszerint a hadsereg-napiparancsban hirdetik ki, vagyis ekkor a pálmával díszített keresztek kapja a kitüntetett alakulat.

A kitüntetést emellett városoknak vagy akár vállalatoknak is lehet adományozni. Az első világháború során a francia kormány a belga Leuven városának adományozott egy croix de guerre-t, a város 1914-es ostroma után.

Amennyiben egy alakulat másodszor is megkapja a kitüntetést, az alakulat tagjai jogosulttá válnak a fourragère, azaz vállszalag viselésére. A vállszalagot az alakulat minden tagja viselheti, aki a kitüntetés idején ott szolgált, illetve az alakulat állandó állományába tartozik.

Az ideiglenes az alakulathoz vezényelt katonák, illetve akik később kerültek az alakulat állományába, szintén viselhették a vállszalagot, amíg az alakulatnál voltak, de áthelyezésük után ez már nem volt engedélyezett.

Az Egyesült Államok fegyveres erőiben[szerkesztés]

A croix de guerre vállszalagja

Az Egyesült Államok fegyveres erőinél a croix de guerre elfogadott külföldi katonai kitüntetés volt, amelyet egyének és alakulatok is megkaptak az I. és a II. világháború során. Azonban a kitüntetést csak az eredeti napiparanccsal adományozták, és az USA fegyveres erői az egyének szolgálati dokumentumaiban ezt nem említették. 1973-ban tűz ütött ki a nemzeti levéltárban, és számos olyan dokumentum megsemmisült, amely az I. és II. világháború alatt kiérdemelt croix de guerre eredetét bizonyította.

Jelenleg csak az 5. és 6. tengerészgyalogos ezredek, a szárazföldi hadsereg 2. lövészhadosztálya és az 1. lövészhadosztály 4. lovasezredének 3. százada, valamint a 28. lövészezred 1. zászlóalja jogosult a kitüntetést viselni, illetve feltüntetni az egység címerében és zászlóján.

Kitüntetettek[szerkesztés]

I. világháború[szerkesztés]

II. világháború[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Croix de guerre című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Croix de Guerre
A Wikimédia Commons tartalmaz Croix de Guerre témájú médiaállományokat.