Médaille de la Résistance

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Médaille de la Résistance
Rozettával díszített szalagsávos medália mely a tiszti fokozatot jelzi
Rozettával díszített szalagsávos medália mely a tiszti fokozatot jelzi
Adományozza Franciaország
Típuskétfokozatú (van tiszti fokozta is)
IndoklásAzok kaphatták meg, akik 1940. június 18-tól Franciaországban, az anyaországban és annak határain kívül, hitről és bátorságról tettek tanúbizonyságot, valamint részt vettek a francia ellenállásban az ellenség és azok cinkosainak a legyőzésében.
Státuszmár nem adományozható
Jellemzőibronz
Statisztikák
Alapítás dátuma1943. február 9.
Kitüntetettek száma64 000
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésFrancia Akadémia Pálma-díja
Alacsonyabb rangú kitüntetésMédaille de la Gendarmerie nationale

Szalagsáv
Szalagsáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Médaille de la Résistance témájú médiaállományokat.

Eredeti nevén Médaille de la Résistance magyarul az ellenállás medáliája 1943. február 9-én Charles de Gaulle által alapított francia katonai kitüntetés. A francia alapítók szerint az alapítás célja az volt, hogy „ezzel a kitüntetéssel ismerjék el azokat, akik 1940. június 18. óta Franciaországban, az anyaországban és annak határain kívül, hitről és bátorságról tettek tanúbizonyságot, valamint részt vettek a francia ellenállásban az ellenség és azok cinkosainak a legyőzésében.”[1]

Története[szerkesztés]

A kitüntetést a második világháborúban a német megszállás idején a Szabad Francia Erők tagjai és a nagyvárosi titkos ellenállók közül 38 288 fő életében és 24 463 fő posztumusz kapta meg. A magasabb érdemek elismerésére is létrehoztak kitüntetést, melyet szűkebb körben adományoztak ez volt az Ordre de la Libération (Felszabadítási Érdemrend). Adományozások 1947. március 31-ig és Indokínában még ugyanebben az évben december 31-ig történtek. Az ellenállás medáliáját nem csak magánszemélyek, hanem 18 közösség és terület, 21 katonai egység, valamint 15 egyéb szervezet, kolostortok, iskolák és kórházak kapták meg.

Kinézete[szerkesztés]

Az érem bronzból készült averz oldalán a Lorraine-kereszt és római számírással írt dátum a XVIII.VI.MCMXL (1940. június 18.) látható, mely De Gaullenak a BBC rádióállomáson közzétett híres felhívásának időpontja. A reverz oldalon egy az érme egész nagyságát kitöltő z formában meghajtott szalagsávon a "PATRIA NON IMMEMOR" (A Haza nem felejt) felirat látható. Az éremhez tartozó piros szalagot fekete sávok díszítik. A kitüntetés két fokozatból áll van tiszti fokozata is, mely kinézetében abban különbözik, hogy mind a szalagsávon és mind a szalagon rozettát alakítottak ki. A tiszti fokozatot 4253 személy kapta meg.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Resistance Medal. ordredelaliberation.fr. [2012. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 17.)
  2. Médaille de la Résistance. medaille.decoration.free.fr. (Hozzáférés: 2012. október 17.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Médaille de la Résistance című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Médaille de la Résistance
A Wikimédia Commons tartalmaz Médaille de la Résistance témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]