Innkreisbahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Innviertelbahn szócikkből átirányítva)
Neumarkt-Kallham–országhatár
tovább Braunau am Inn felé
Az Innkreisbahn útvonala
Osztály:D4 (Neumarkt-Kallham–Ried)
D2 (Ried–Simbach)
Vonal:207 01
Hossz:59,220 km
Nyomtávolság:1435 mm
Maximális emelkedés:12 
Legkisebb ívsugár:271 m
Maximális sebesség:120 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Innkreisbahn témájú médiaállományokat.
Passauer Bahn Wels felől
29,729 Neumarkt-Kallham 385  t.sz.m.
31,250 Neumarkt-Kallham West
31,631
1,911
Passauer Bahn Passau felé
6,511 Wendling bei Haag
9,680 Pram-Haag 439 t.sz.m.
11,500 Feldegg (2001-ben bezárva)
Innkreis Autobahn|A 8
15,089 Peterskirchen
19,346 Anschlussbahn (Awanst) RAG
Salzkammergutbahn Attnang-Puchheim felől
21,602 Ried im Innkreis 461 t.sz.m.
Salzkammergutbahn nach Schärding
26,300 Mehrnbach (02.06.1996 aufgelassen)
28,900 Atzing (02.06.1996 aufgelassen)
31,837 Neuratting
35,278 Gurten 400 t.sz.m.
38,366 Anschlussbahn (Awanst) Rübenverladung
39,898 Geinberg
42,364 Obernberg-Altheim 358 t.sz.m.
45,324 Mühlheim/Inn
48,848 Mining 348 t.sz.m.
53,380 Hagenau im Innkreis
Mattigtalbahn Steindorf bei Straßwalchen felől
57,027 Abzw Mining 1
57,885 Anschlussgleis AMAG Ranshofen
58,406 Braunau am Inn 350 t.sz.m.
59,229 Országhatár Braunau am Inn mellett
Innbrücke, Ausztria-Németország országhatár
München felé
ÖBB 5047 sorozatú motorkocsi Bahnhof Neumarkt-Kallham állomáson
Haltestelle Peterskirchen
Bahnhof Ried im Innkreis
Haltestelle Neuratting

Az Innkreisbahn,[1] más néven Innviertelbahn egy egyvágányú, nem villamosított fővonal Felső-Ausztriában. A Wels–Passau-vasútvonalon Neumarkt-Kallham állomástól Ried im Innkreis és Braunau am Inn településeken át a német államhatárig tart, ahol csatlakozik a München–Simbach-vasútvonalhoz. Az Innkreisbahn így összeköti az Innviertelt Felső-Ausztria és Bajorország központi régiójával. A vonal az ÖBB-Infrastruktur AG kiegészítő hálózatának része.

Ez a legrövidebb összeköttetés Bécs és München között. Ezért az Orient expressz 1883 és 1897 között ezt az útvonalat használta. 2013 óta azonban a két város közötti távolsági közlekedés teljes egészében Salzburgon keresztül vezet, mivel a másik útvonal jobban kiépített és teljesen villamosított, és Salzburg nagy térsége mint fontos közlekedési csomópont nem maradhat ki. Az útvonalat 2029-re tervezik villamosítani.[2]

Története[szerkesztés]

Míg Schärding 1861-ben, a passaui vasút üzembe helyezésével csatlakozott a vasúthálózathoz, addig a másik két innvierteli járási székhely, Ried és Braunau kezdetben vasúti összeköttetés nélkül maradt. Mivel az Innviertel földrajzilag és történelmileg erősen Bajorország felé orientálódott, a riedi lakosok nyomására létrejött egy Neumarktból Ried-en keresztül Braunau-ba vezető vonal, amely csatlakozott a bajor vasúthálózathoz. Az építési és üzemeltetési engedélyt 1865-ben adták meg, 1868-ban Riedben megalapították a k.k. priv. Aktiengesellschaft der Neumarkt - Ried - Braunauer Bahn k.k. részvénytársaságot, és egy évvel később megkezdődtek az építési munkálatok. A vasúttársaságot 1870-ben megvásárolta a Kaiserin-Elisabeth-Bahn, amely már a Bécs-Salzburg vasútvonalat (müncheni csatlakozással) üzemeltette, mivel a Ried és Braunau érintésével Münchenbe vezető 65 km-rel rövidebb, Ried és Braunau útján közlekedő vasútvonal konkurenciájától tartott.

A Neumarkt-Kallham - Braunau vonal üzemeltetése 1870. december 20-án kezdődött meg. Miután elkészült az Inn hídja és megnyílt a Simbachból Mühldorfon át Münchenbe vezető vonal, 1871. június 1-jén megindult a forgalom Simbach állomás felé. 1882-ben a Kaiserin-Elisabeth-Bahnt államosították, és a vonal a k.k. Staatsbahnen részévé vált. 1883-tól 1897-ig az Orient Expressz a későbbi Salzburg helyett Simbachon keresztül közlekedett.

A Felső-Ausztria tartomány és az ÖBB között 2019 júliusában bemutatott megállapodás szerint a vonal teljes hosszát 2030-ig villamosítani kell.[3]

A "Neue Innkreisbahn" az ÖBB által 2024 januárjától tervezett nagy teljesítményű vonal, amely teljesen új útvonalon halad majd. Elsődleges célja, hogy Mühldorf am Inn-en keresztül jobban összekösse Bécset és Linzt Münchennel. A 2040-es célhálózat bemutatója[4] csak sematikusan ábrázolja az útvonalat. Látható, hogy a vasút Welstől délnyugatra ágazik le a Westbahn-ról, keresztezi a Salzkammerguti- és a Mattigtali-asútvonalat, majd Mühldorf felé halad tovább. A két kereszteződő vasútvonalon átszállási lehetőségeket kell létrehozni. Az új megállók a "Hausruckviertel" és az Innviertel[5][6] nevet kapják.

Technológia[szerkesztés]

Pram-Haag és Mining között a vonalat Ried im Innkreis távvezérlő állomás egyszerűsített távvezérlésű üzemben irányítja. Ried im Innkreis és Braunau am Inn állomásokon, valamint a Dietfurtban lévő Mining 1 csomóponton helyben van személyzet. Neumarkt-Kallham állomáson 2015 óta nincs személyzet. 2015 óta Ried im Innkreis állomáson egy elektronikus jelzőállomást használnak, míg Braunau am Inn állomáson továbbra is két (részben formális jelzőtechnikával felszerelt) jelzőállomást. A vonal PZB vonatbiztosítással van felszerelve. Éjszaka (0-4 óra között) a teljes vonal üzemben van, és ebben az időszakban Neumarkt-Kallham és Braunau am Inn közötti áthaladásra vannak beállítva a kitérők.

Személyszállítás[szerkesztés]

A Neumarkt-Kallham és Simbach (Inn) közötti útvonalon regionális vonatok közlekednek. Ezek hétköznapokon napközben óránként, reggel csúcsidőben, délben és késő délután (körülbelül) félóránként, vasárnap és ünnepnapokon pedig kétóránként közlekednek. E vonatok egy része közvetlenül Welsből vagy Linzből indul. Ezenkívül vannak olyan regionális gyorsvonatok, amelyeket betétvonatként használnak.

A legkorábbi vonatok Neumarkt-Kallham irányába Braunau am Innből 5:14-kor, Ried im Innkreisből pedig 4:42-kor indulnak hétköznapokon, míg a legkésőbbi csatlakozás Neumarkt-Kallhamból Riedbe 0:00-kor, Braunauba pedig 0:32-kor érkezik.

A 2013. decemberi menetrendváltás óta a vonatok új időközönként közlekednek, ami jelentősen javította az átszállási kapcsolatokat. Az Innkreisbahn vonatai most már Simbach am Innben közvetlenül csatlakoznak a Südostbayernbahnhoz, Ried im Innkreisben újra bevezették a "Spinne Ried" pókot (ez a Simbach am Inn, Schärding, Neumarkt-Kallham és Attnang-Puchheim[7] vonatok egyidejű találkozására utal), és az Innkreisbahn utasai most már közvetlenül csatlakozhatnak a Linzből a bécsi főpályaudvarra közlekedő Railjet vonatokhoz. A 2008-ban bevezetett, Münchenből Mühldorf am Inn-en keresztül Garstenbe[8] közlekedő közvetlen vonat, amely legutóbb csak naponta egyszer járt, a 2013-as menetrendváltással megszűnt, így ezen az útvonalon már nincs átszállásmentes csatlakozás Bajorország és Felső-Ausztria között.

A gyorsítás érdekében ezen az útvonalon minden megállóhelyet igény szerinti megállóhelyként üzemeltetnek. Ez azt jelenti, hogy a regionális vonatok csak akkor állnak meg, ha a vonaton a leszálláshoz megnyomják a megállást kérő gombot, vagy ha utasok várakoznak a peronon.

A mozdonyok és kocsik használata[szerkesztés]

A regionális vonatok többsége még mindig a régebbi 5047-es sorozatú dízel motorkocsikból áll, bár egyre gyakrabban használnak ÖBB 5022 sorozatú dízel motorkocsikat ("Desiro") is. Az egyes, nagy kihasználtságú vonatok "CityShuttle" kocsikból állnak, és ÖBB 2016 sorozatú dízelmozdonyok vontatják őket.

Teherszállítás[szerkesztés]

A teherszállítás csak másodlagos jelentőségű az Innkreisbahnon. A cukorrépa-kampány idején Ried im Innkreisből Ennsbe közlekednek irányvonatok; a kocsikat üres szerelvényekként szállítják. Ried im Innkreis és Neumarkt-Kallham között alkalmanként tolatós tehervonatok is közlekednek. Egy munkanapon egyszer egy vegyes tehervonat közlekedik Braunau am Inn vagy Mühldorf am Inn és a wels-i rendezőpályaudvar között. Hetente két napon az LTE Logistik- und Transport GmbH által üzemeltetett kokszvonat közlekedik Žiar nad Hronom (Szlovákia) és a burghauseni (Németország) Wacker-gyár között. Kelet-nyugati irányban azonban a vonat kezdetben menetrend szerint a Westbahnon keresztül Steindorfba, majd onnan a [[Mattigtal-vasútvonalon keresztül Braunau am Innbe közlekedik. Az összes tehervonatot menetrend szerint ÖBB 2016 sorozatú mozdonyok vontatják.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]