II. Frigyes osztrák herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Frigyes
Herzog Friedrich II. Babenberg.jpg
"Urunk születésének ezerkétszáznegyvenegyedik esztendejében; hol az ország csak nem egész katonasága tönkre jutott, maga Béla előlök a tengermellékre szaladván. S miután a tengermellékről visszatért, Fridrik austriai herczeg haddal támada rá, kit Bécs-Ujhely előtt a magyarok láncsával mellbe szúrva elvesztének."
Képes krónika

Osztrák herceg
Uralkodási ideje
1230  –  1246
Elődje VI. Lipót
Utódja Hermann
Életrajzi adatok
Uralkodóház Babenberg-ház
Született 1211. június 15.
Bécsújhely
Elhunyt 1246. június 15. (35 évesen)
Lajta
Házastársa Ágnes meráni hercegnő
Gyermekei nem születtek
Édesapja VI. Lipót osztrák herceg
Édesanyja Theodora Angelina bizánci hercegnő

II. (Civakodó vagy Harcias) Frigyes (németül: Friedrich der Streitbare) (1211. június 15.1246. június 15.) osztrák herceg és Stájerország hercege 1230-tól.

Frigyes VI. Lipót osztrák herceg és Theodora Angelina bizánci hercegnő második fiaként látta meg a napvilágot. Első felesége, de valószínűleg csak jegyese szintén egy bizánci (nikaiai) hercegnő, Laszkarina Eudokia (Zsófia) (1210 körül–1247 után) volt, aki I. Theodórosz nikaiai császár legkisebb lányaként, illetve Laszkarisz Mária magyar királyné húgaként látta meg a napvilágot. Az eljegyzést 1229-ben felbontották, és Eudokia feleségül ment Cayeux-i Anseau-hoz (1195/12051247 után), a Konstantinápolyi Latin Császárság kamarásához és későbbi régenséhez. II. Frigyesnek második, tényleges felesége pedig Ágnes meráni hercegnő lett, aki Gertrúd magyar királyné bátyjának, I. Ottó meráni hercegnek a lányaként született. Gyermekük nem született, így Frigyes 1246-ban bekövetkezett halálával kihalt a Babenberg-ház férfi ága.

Civakodó, vagy Harcias Frigyesként is ismerik mivel rengeteget háborúzott a szomszédaival, elsősorban Magyarországgal, Bajorországgal és Csehországgal. Éppen csak trónra lépett amikor a nagy befolyású Kuenringer család fellázadt ellene. A legveszélyesebb mégis a II. Frigyes német-római császárral folytatott vitája volt. A császár végül 1236-ban kiközösítette őt. Kiközösítettsége alatt Bécs szabad királyi várossá vált néhány évre. Csupán Bécsújhelyen sikerült megőriznie a hatalmát. 1239-ben látványos változás következett be a német birodalmi politikában. Frigyes a császár legfontosabb szövetségesévé vált. Elkezdődtek a tárgyalások a bécsi püspökség létrehozásáról és Ausztria királysági rangra való emeléséről. Ám a herceg unokahúga, Gertrúd, mégis megtagadta hogy hozzámenjen a majdnem ötven éves császárhoz.

Egy évvel a halála előtt végre sikerült elnyernie Krajna hercegi rangját, de halála után ez Karintia hercegére szállt.

Végül Frigyes egy IV. Béla magyar király elleni csatában halt meg a Lajta folyónál 1246-ban.

Az utolsó Babenberg hercegként Frigyes halála egy korszak végét jelentette Ausztria történelmében. Nagyra törő terveivel, amelyek gyakran ellentétben álltak szeszélyes természetével, némileg hasonlított kései utódjához, IV. Rudolfhoz. Mivel a Privilegius Minus megengedte a női ágon való öröklést, nővére Margit és unokahúga Gertrúd örökölte volna a trónt. Gertrúd először Vladiszláv moraviai őrgrófhoz ment hozzá, aki viszont hamar meghalt. Ezután IV. Hermann badeni őrgróf felesége lett, aki viszont nem tudta érvényre juttatni hatalmát Ausztriában. Később Roman Danyiloviccsal, a magyar király egyik rokonával kötött házasságot. Margit pedig a nála több mint húsz évvel fiatalabb II. Ottokár cseh királyhoz ment hozzá. Következésképpen Ausztria a konfliktusok helyszíne lett a Přemysl-dinasztia és az Árpád-ház között. Végül Ottokár győzedelmeskedett, de a hatalmát nem sokkal később megdöntötte Habsburg Rudolf.

Előd:
VI. Lipót
II. (Civakodó) Frigyes

osztrák herceg (1230. július 28.1246. június 15.)

Utód:
Interregnum