Hernán Cortés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hernan Cortes szócikkből átirányítva)
Hernán Cortés
Hernan Fernando Cortes.jpg
Született
1485
Medellín
Elhunyt
1547. december 12. (61-62 évesen)
Castilleja de la Cuesta
Foglalkozása felfedező
Halál oka Vérhas

Hernán Cortés weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hernán Cortés témájú médiaállományokat.
Hernán Cortés

Hernán Cortés de Monroy y Pizarro, Marqués del Valle de Oaxaca (14851547. december 2.) spanyol konkvisztádor, akinek nevéhez fűződik (1521-re) az Azték Birodalom meghódítása. Cortés a gyarmatosítók azon generációjához tartozott, amely véghezvitte Amerika spanyol gyarmatosításának első szakaszát. Az általa meghódított területeket (a mai Mexikó) Új-Spanyolországnak nevezték el.

Sok régi kiadású lexikonban és történelmi könyvben neve Fernando vagy Hernando Cortezként szerepel. A Hernando a Fernando alakból származik.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cortés portréja kortárs festményen

Az extremadurai Medellínben született kisnemesi családban. Fiatalemberként határozta el, hogy az Újvilágban keres magának megélhetést. Előbb Hispaniolára, majd Kubába költözött, ahol encomiendát kapott. Ekkor egy időre egy kisváros polgármestereként tevékenykedett. 1519-ben a kontinens felderítésére a részben általa szervezett, harmadik expedíció kapitányává választották. A közte és a kubai kormányzó, Diego Velázquez de Cuéllar között feszülő ellentétek miatt a kormányzó az utolsó pillanatban visszahívta az expedíciót, de Cortés megtagadta a parancsot. A kontinensre érkezve Cortés sikeresen használta ki egymás ellen az őslakos népek ellentéteit. Egy helyi nőt, Doña Marinát használta tolmácsként. Amikor a kubai kormányzó csapatokat küldött Cortés letartóztatására, a konkvisztádor sikeresen meggyőzte, és az expedícióhoz csatlakozásra bírta őket. Levelet írt magának a spanyol királynak, és ebben kérte, hogy expedícióját ismerjék el, őt pedig mentsék fel a lázadás vádja alól. Az Azték Birodalom legyőzése után a Marqués del Valle de Oaxaca címmel tüntették ki. Cortés visszatért Spanyolországba, és élete hátralavő részében már ott is maradt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]