Helmuth Johannes Ludwig von Moltke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Helmuth Johannes Ludwig von Moltke
Gw moltke 01.jpg
Született 1848. május 25.
Flag of Prussia 1892-1918.svg Gersdorf,
Porosz Királyság
Meghalt 1916. június 18. (68 évesen)
Flag of the German Empire.svg Berlin
Német Császárság
Rendfokozata tábornagy
Csatái Első világháború
Kitüntetései Pour le Mérite
Rokonai id. Helmuth von Moltke altábornagy

Helmuth Johannes Ludwig von Moltke (Gersdorf, 1848. május 25.Berlin, 1916. június 18.) német katonatiszt, vezérezredes, 1906–1916-ig a német császári hadsereg vezérkari főnöke. Nagybátyjától, Helmuth Karl Bernhard von Moltkétől való megkülönböztetésül gyakran „az ifjabb Moltke”-ként hivatkoznak rá (Moltke der Jüngere).

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Származása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Moltke híres katonatiszti dinasztia leszármazottja volt. Nagybátyja, Helmuth Karl Bernhard von Moltke a 19. században a porosz hadsereg vezérkari főnökeként irányította a porosz hadsereget a porosz–osztrák háborúban, ahol a königgrätzi csatában döntő győzelmet aratott.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ő volt a német vezérkar főnöke az első világháborút megelőző években, 1906-tól.

Az ifjabb Helmuth von Moltke voltaképpen az elődeitől örökölt – egyesek szerint – korszerűtlen Schlieffen-terv alapján képzelte Franciaország lerohanását. Noha a tervet többször módosította, az a gyakorlatban kivitelezhetetlennek bizonyult. Moltke ennek ellenére is ragaszkodott hozzá. A terv egyik értelmezése az volt, hogy nem a katonai győzelem a legfontosabb szempont, hanem az, hogy a kialakult szövetségi rendszer tagállamainak támogatásával elfogadtassák Franciaországgal a német határokat.

Moltkét 1906-ban nevezték ki a vezérkar élére, ám az első világháború kitörésekor már igen rossz egészségi állapotban volt, ráadásul – a császári vezérkar egyes körei által beállított – gyenge akarata, határozatlansága is alapvetően bizonytalanná tették a császári hadsereg irányítására. 1914 szeptemberében az első jelentős német kudarc, az első marne-i csata után gyakorlatilag megbuktatták, ám ténylegesen csak két évvel később, 1916-ban mentették fel. Még ugyanebben az évben meg is halt.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • T. Meyer (szerk.): Helmuth von Moltke (1993, 2005, Perseus Verlag); Az új évezred fénye (2009, Arkánum Kiadó) [1]