Ludwig von Reuter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ludwig von Reuter
Született1869. február 9.[1][2][3]
Guben
Porosz Királyság
Meghalt1943. december 18. (74 évesen)[1][2][3]
Potsdam
SírhelyBornstedti temető
Állampolgárságanémet
NemzetiségeNémet
Fegyvernem Német Császári Haditengerészet
Rendfokozatatengernagy
CsatáiDoggerbanki csata
Skagerraki csata
Második helgolandi csata
Kitüntetései
  • Vörös Sas-rend 2. osztály
  • Albert-rend
  • Katonai Szolgálatért érdemrend
  • Knight Commander of the Order of Albrecht the Bold
A Wikimédia Commons tartalmaz Ludwig von Reuter témájú médiaállományokat.

Hans Hermann Ludwig von Reuter[4] (Guben, 1869. február 9.Potsdam, 1943. december 18.) egy német tengerésztiszt volt, legmagasabb rangjában tengernagy. Nagyobb ismertségre a Scapa Flow-ban internált Nyílt-tengeri Flotta (Hochseeflotte) főparancsnokaként, valamint a flotta általa elrendelt önelsüllyesztése révén tett szert.

Származása és korai pályafutása[szerkesztés]

Ludwig von Reuter egy porosz tiszti családba született. Az apja ezredesi rangban szolgált és a porosz–francia háború során veszítette életét. 1885-ben lett kadét a Német Császári Haditengerészetnél (Kaiserliche Marine) az édesanyja sugallatára. 1888-ban szerzett alhadnagyi rangot (Unterleutnant zur See), majd 1910-ben sorhajókapitányi rangot (Kapitän zur See) és lett a Yorck páncélos cirkáló (nagycirkáló) parancsnoka.[5]

Az első világháborúban[szerkesztés]

Az első világháború kitörése után két hónappal lett a Derfflinger csatacirkáló (nagycirkáló) parancsnoka és vett részt új hajójával a doggerbanki csatában. 1915 szeptemberében a IV. felderítőcsoport (Aufklärungsgruppe IV) parancsnoka (Kommodore-ja) lett, mely egységhez a Stuttgart, a Hamburg, a München, a Stettin és a Frauenlob könnyűcirkálók tartoztak. Ezzel az egységgel vett részt a skagerraki csatában 1916. május 31.–június 1-én.

1916 szeptemberében vette át a II. felderítőcsoport feletti parancsnokságot, melyhez hat könnyűcirkáló tartozott. Zászlóshajója a Königsberg lett. 1916. november 25-én ellentengernaggyá (Konteradmiral) léptették elő. 1917. november 17-én a II. felderítőcsoport cirkálói aknamentesítési hadműveletben vettek részt a Helgolandi-öbölben a Kaiser és a Kaiserin csatahajók biztosítása mellett, mikor nehéz brit egységek próbáltak rajtuk ütni. E második helgolandi csatában sikeresen vonta vissza egységeit a túlerőben lévő ellenség támadása elől a két csatahajó oltalma alá.[5]

1918 januárjában von Reuter az I. felderítőcsoport helyettes parancsnoka lett és 1918 augusztusában Franz von Hipper tengernagyot váltotta ezen alakulat élén.

Az internálandó flotta élén[szerkesztés]

Az 1918 novemberi fegyverszünetet követően von Reuter ellentengernagy kapta a feladatot, hogy a (Hochseeflotte) azon részeit, melyeket a fegyverszüneti egyezmény 23. paragrafusa értelmében a békeszerződés megkötéséig egy semleges kikötőben kellett internálni, a kijelölendő kikötőbe vezesse. A britek a pontban foglaltak ellenére a német köteléket a brit felségvizekre vezették, előbb a Firth of Forth-hoz, majd innen tovább a Scapa Flow-i flottatámaszpontjukra. Hipper tengernagy, a Hochseeflotte főparancsnoka nem kívánta személyesen az internálásba vezetni a flottát és ezzel a feladattal von Reutert bízta meg. Von Reuter előbb a Friedrich der Große csatahajón vonta fel a tengernagyi lobogóját, majd 1919 márciusában már Scapa Flow-ban a csatahajón tapasztalt nyugtalanság miatt az Emden könnyűcirkálót tette meg zászlóshajójának.

Az internált flotta elsüllyesztése[szerkesztés]

von Reuter tengernagyi lobogója, melyet állítólag a Hindenburgról menekítettek ki az elsüllyesztése után

Az internált német flottát a britek egyre inkább elzárták a külvilágtól és a végén már a ritkán járó postahajókon kívül csak több napos újságokból szerezhettek tudomást a külvilág történéseiről. Von Reuter ezen újságcikkekből tudta meg, hogy 1919. június 21-ét szabták meg a német kormányzat számára határidőnek a békeszerződés aláírására. Az már nem jutott tudomására, hogy ezt pár nappal korábban meghosszabbították. A cikkek alapján az is lehetségesnek tűnt, hogy Németország nem fogja aláírni a szerződést, ami a harcok kiújulását eredményezte volna. Abból a megfontolásból, hogy ebben az esetben az internált német hajók ne kerülhessenek a britek kezére és ne használhassák fel őket a Németország elleni hadműveletekben, von Reuter az érvényben lévőnek hitt határidő lejárta előtt, használhatatlanná kívánta tenni a hajóit.

A zászlóshajójának előzetesen egyeztetett „11-es paragrafus. Megerősíteni.” („Paragraph Elf. Bestätigen.“) zászlójelzésére a Scapa Flow-ban lévő 74 hadihajót legénységük a fenékszelepek megnyitásával megpróbálta elsüllyeszteni. A parancs eredete az egyetemi hallgatók sörfogyasztási kultúrájának szabályzatából ered, melyben a 11. paragrafus jelentése „Folytatódjék az ivászat!” („Es wird fortgesoffen!“) Az önelsüllyesztéshez már korábban megtették az előkészületeket, úgy, hogy a britek arról nem szereztek tudomást. Von Reuter parancsára néhány óra alatt 10 csatahajó, 5 csatacirkáló, 5 könnyűcirkáló és 32 romboló süllyedt el. A Baden csatahajó, az Emden, a Nürnberg és a Frankfurt könnyűcirkálók, a Bremse aknatelepítő cirkáló valamint 14 romboló elsüllyedését megakadályozta a sekély horgonyzóhelyük illetve néhányuk esetében a brit tengerészek fellépése, akik még idejében sekélyebb vizekre vontatták őket. Mindössze négy romboló maradt úszóképes állapotban.

A meglepett britek fegyver alkalmazásával igyekeztek a németeket kényszeríteni a hajóik elsüllyedésének megakadályozására és tüzet nyitottak rájuk. Az események során kilenc német tengerész veszítette életét, közöttük a Markgraf csatahajó parancsnoka, Walter Schuman korvettkapitány, akit még hajóján ért fejlövés, míg másokat a mentőcsónakokban lőttek agyon. Egy németet napokkal később lőtt agyon találomra egy brit tengerész. Ő számít hivatalosan az első világháború utolsó áldozatának.

Von Reuter és 1773 másik német tengerészt a britek ezt követően hadifoglyokként kezelték. Míg a hadifoglyok többségét hamarosan szabadon bocsátották, von Reutert egészen 1920 januárjáig fogva tartották. Kiszabadulása után Németországban von Reutert hősként fogadták, aki megmentette a német flotta becsületét.[6][7]

A háború után[szerkesztés]

Hazatérése után öt hónappal az erősen csökkentett állományú flotta nyugdíjazta az idős tengernagyot és ezután nem vett részt többé a közéletben. Potsdamba költözve államtanácsos lett és könyvet írt a flotta internálásának megpróbáltatásairól Scapa Flow – A német flotta sírhelye (Scapa Flow – Grab der deutschen Hochseeflotte) címmel, mely mű 1921-ben jelent meg Lipcsében. (A mű német nyelvű kiadása szabadon hozzáférhető az Archiv.org oldalon. Lásd lent.)

A tengernagy sírköve

1939. augusztus 27-én a tannenbergi csata 25. emléknapján von Reutert tiszteletbeli tengernaggyá léptették elő. 1943. december 18-án szívroham következtében hunyt el Potsdamban. A város Bornstedter Friedhof nevű temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Publikációja[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2021. december 6.)
  4. Az uertseni kolostor templomkönyvének 1898. június 14-ei bejegyzése alapján, a Henriette vom Rumohrral kötött házassága alkalmából.
  5. a b Van der Vat, 1982, pp. 109–111.
  6. Van der Vat, 1982, 180–185. o.
  7. Van der Vat, 1982, 194–195. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ludwig von Reuter című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ludwig von Reuter című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]