Harvey Milk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harvey Milk
Milk at Moscone desk cropped.jpg
Harvey Milk Moscone polgármester íróasztalánál 1978-ban
Született
1930. május 22.
Woodmere, New York
Elhunyt
1978. november 27. (48 évesen)
San Francisco
Foglalkozása politikus
tiszt
Halál oka gyilkosság

Harvey Bernard Milk (Woodmere, 1930. május 22.San Francisco, 1978. november 27.) amerikai politikus, melegjogi aktivista. 1978-ban egy kollégája meggyilkolta, emiatt gyakran a „melegmozgalom mártírjaként” emlegetik.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Milk a New York állambeli Woodmere-ben született 1930. május 22-én, litván zsidó családba. Középiskolai tanulmányait a Bay Shore Gimnáziumban végezte. Ezután a New York-i Állami Tanárképző Főiskolán matematikatanárnak tanult. Az iskola elvégzése után bevonult katonának, a koreai háborúban a haditengerészetnél szolgált. Leszerelése után a George W. Hewlett Gimnáziumban kezdett tanítani. 1956-ban ismerkedett meg Joe Campbellel, akivel hat éven keresztül éltek együtt. 1962-ben Milk kapcsolatot kezdeményezett Craig Rodwellel, a Mattachine Society egyik aktivistájával. A kapcsolat nem sokáig tartott, Milk nem nézte jó szemmel Rodwell melegjogi aktivizmusát. Ez alatt az idő alatt többször váltott munkahelyet: dolgozott aktuáriusként, biztosítási ügynökként és kutatóként is.

1969-ben San Franciscóba költözött. Három évvel később fényképezőgép-boltot nyitott a Castro Streeten. Miután vállalkozása kapcsán gyakran összetűzésbe került a különböző hatóságokkal, eldöntötte, hogy politikusként méretteti meg magát. Bár a pártoktól és hivatásos politikusoktól nem sok segítséget kapott, az 1973-as önkormányzati választásokon 16 900 szavazatot nyert, ezzel a 32 jelölt közül a tizedik lett. 1975-ben újra indult a képviselőségért, immár komoly támogatókat tudva maga mögött a Castro negyed helyi vállalkozói és a szakszervezeti mozgalom tagjai közül. Bár a képviselőség megint nem sikerült neki, miután a politikai szövetségesének számító George Mosconét polgármesterré választották, Milk is állást kapott a város vezetésében.

Milk (a jobb oldalon) az 1976-os képveslőházi választás kampányában

Milk azonban elégedetlen volt az eredménnyel, és egy évvel később, 1976-ban már Kalifornia állam képviselőházába tartott. A kampány során saját politikai szervezetet hozott létre San Franciscói Meleg Demokrata Klub néven. Bár a megmérettetésben ismét alul maradt, mindössze 4 000 szavazattal kapott ki. A kampány során számos halálos fenyegetést kapott, ennek kapcsán mondta azóta szállóigévé vált mondatát: „If a bullet should enter my brain, let that bullet destroy every closet door” (magyarul: Ha egy golyó egyszer kilyukasztja az agyam, az a golyó törjön össze minden vécéajtót!). Az 1977-es önkormányzati választásban a szervezettebb politikai kampány meghozta számára az eredményt, beválasztották a városi közgyűlésbe. Több mint 30%-ot vert rá a második helyen befutott jelöltre.

Képviselőként Milk számos melegeket érintő kezdeményezés élére állt: az ő képviselősége alatt fogadták el a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát kimondó jogszabályokat a munkavállalás és a lakhatás területén, és kampány indult annak érdekében, hogy minél több meleg és leszbikus ember jelentkezzen rendőrnek. Milk a helyi politikán túlmutató ismertségre azzal tett szert, hogy erősen támadta a meleg tanárok elbocsátását előíró népszavazási kezdeményezést, az ún. Briggs-indítványt. A kampány nem várt sikereket hozott, több mint egy millióval többen szavaztak a kezdeményezés ellen, mint mellette.

1978. november 28-án Dan White a tisztségéről néhány nappal korábban lemondott önkormányzati képviselő a városházán lelőtte George Moscone polgármestert és Harvey Milk képviselőt. A gyilkosságot követően több, mint harmincezren vonultak fel San Francisco utcáin az áldozatokra emlékezve.

Öröksége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szivárvány zászló a Harvey Milk Plazan

Harvey Milk nevét több közterület is viseli San Franciscóban, ezek közül a leghíresebb a Harvey Milk Plaza, amelyen az év 365 napján óriási szivárvány zászló lobog. A Milk által alapított politikai csoport, a San Franciscói Meleg Demokrata Klub 1978-ban felvette az alapító nevét. Ma ez a legnagyobb demokrata csoport San Franciscóban. Emlékére minden évben megrendezik a Harvey Milk Emlékmenetet. A Time 1999-ben felvette a 20. század legnagyobb hőseit számba vevő listájára.

Az 1984-ben forgatott The Times of Harvey Milk c. dokumentumfilmet Oscar-díjjal jutalmazták. Életéből 1991-ben musical, 1996-ban opera készült. 2008-ban Gus Van Sant Milk címmel forgatott róla filmet, a főszerepet Sean Penn játszotta. A filmet nyolc Oscar-díjra jelölték, ezek közül kettőt (legjobb forgatókönyv, legjobb férfi főszereplő) meg is nyert.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Harvey Milk témájú médiaállományokat.