Germania Inferior

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Germania Inferior
Germania Inferior provincia a Római Birodalomban
Germania Inferior provincia a Római Birodalomban
Fennállás 85/90 - 475
Ország Római Birodalom
Központ Colinia Agrippinensis ([[Köln]])
Főbb települések Bona (Bonn), Traiectum (Utrecht)
Népesség
Népességismeretlen
Nemzetiségek rómaiak, germánok
A Wikimédia Commons tartalmaz Germania Inferior témájú médiaállományokat.
A római birodalom Hadrianus idején (ur.: 117-38), a Rajna alsó folyásánál Germania Inferior császári provincia (ÉNY Németország, Dél-Hollandia, Kelet-Belgium), és az itt 125-ben állomásozó három légió.

Germania Inferior (Alsó-Germánia) a Római Birodalom egyik provinciája volt, a Rajna bal partján, amelyhez a mai Hollandia déli és nyugati területei, Flandria egyes részei és Észak-Rajna-Vesztfália tartoztak.

A provincia legfontosabb települései: Castra Vetera és Colonia Ulpia Traiana (mindkettő a mai Xanten közelében), Coriovallum (Heerlen), Albaniana (Alphen aan den Rijn), Lugdunum Batavorum (Katwijk), Forum Hadriani (Voorburg), Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen), Traiectum (Utrecht), Atuatuca Tungrorum (Tongeren), Bona (Bonn), és a provincia fővárosa, Colonia Agrippinensis (Köln).

Germania Inferior hadseregét a feliratokon az EX.GER.INF. (Exercitus Germania Inferior) rövidítéssel jelöltek. Több légió tartozott hozzá, ezek közül a I Minervia and XXX Ulpia Victrix légiók állomásoztak itt a leginkább állandóan. A római flottához tartozó Classis Germanica - amely a Rajnán és az Északi-tengeren való járőrözött - támaszpontja Castra Vetera volt, később Agrippinensis.

Germania Inferiorban Kr. e. 50 körül alapítottak az első római településeket. Kezdetben Gallia Belgica része volt, önálló provinciává 90-ben vált, majd később császári provincia lett. Germania Superiortól északra feküdt, és a két provincia együtt alkotta a római uralom alatti Germaniát. Nevében az Inferior jelző arra utalt, hogy a folyó alsó folyásánál helyezkedett el.

Irodalom[szerkesztés]

  • Jona Lendering, De randen van de aarde. De Romeinen tussen Schelde en Maas, (2000 Amsterdam)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Germania Inferior című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.