Biatlon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lövőállás biatlon versenyen

A biatlon vagy sílövészet összetett téli sport, amely sífutásból és lövészetből áll. Újabban nyári versenyeket is rendeznek, a sílécet ekkor kerekes szerkezet helyettesíti.

A biatlon története összefügg az öttusa történetével, annak rövidített téli változatának tekinthető. Az 1924-es téli olimpián bemutató jelleggel már rendeztek egy biatlonra emlékeztető versenyt. Sokáig az öttusa nemzetközi szövetség keretében szervezték tevékenységüket, az önálló nemzetközi szövetség (International Biathlon Union) 1993-ban alakult meg. A sílövészet különböző távú sífutó versenyekből áll, a közbeiktatott lövészetek száma a távhoz igazodik.

Az első világbajnokságot 1958-ban rendezték, teljes svéd sikerrel: a 20 kilométeres egyéni távon Adolf Wiklund, a 4×7,5 kilométeres váltóversenyben Svédország győzött. Olimpián először 1960-ban szerepelt a sílövészet.

A sífutást futólécekkel teljesítik, a futás stílusa 1984 óta szabad stílusú (azaz megengedett a korcsolyázó stílus alkalmazása), korábban klasszikus stílusban (az emelkedőktől eltekintve párhuzamosan vezetett lécekkel) kellett teljesíteni a távot. A lövészetet kisöbű sportpuskával teljesítik, fekvő és álló testhelyzetben. A lövészetben ejtett hibákat a versenyfajtától függően büntetőkörökkel (150 méter), vagy időbeszámítással büntetik. A jelenleg érvényes versenytávok:

  • férfiak: 10 km, 12,5 km, 15 km, 20 km és 4×7,5 km váltó;
  • nők: 7,5 km, 10 km, 12,5 km, 15 km, 4×6 km váltó;
  • vegyes: 2×6 km + 2×7,5 km váltó.

A legrövidebb versenyeket sprintversenynek nevezik, két lövészettel (egy fekvő, egy álló), a lövéshibát büntetőkör futásával veszik figyelembe. Ezzel szemben a leghosszabb távokban (egyéni versenynek nevezik) négy lövészet van (fekvő–álló–fekvő–álló), a lövéshibák 1–1 perc időbüntetéssel járnak. Vannak még üldözőversenyek és tömegrajtos versenyek is. Előbbiek távja 12,5 km, illetve 10 km, utóbbiak távja 15 km, illetve 12,5 km.

A biatlon világkupa helyszínei (2007–2008)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Biatlonversenyre alkalmas pályák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ország Biatlonpályák
 Ausztria Hochfilzen Saalfelden
 Kanada Canmore Valcartier | Vancouver
 Észtország Otepää
 Finnország Kontiolahti Kuusamo Lahti
 Németország Oberhof Ruhpolding Veltins-Arena*
 Olaszország Antholz-Anterselva Cesana-San Sicario
 Norvégia Beitostølen Holmenkollen Lillehammer
 Oroszország Hanti-Manszijszk Novoszibirszk Ufa
 Szlovákia Brezno-Osrblie
 Szlovénia Pokljuka
 Svédország Östersund
 Bulgária Banszko Borovec
 Fehéroroszország Raubitchi
 USA Fort Kent, ME Presque Isle, ME Lake Placid, NY Soldier Hollow, UT