Belgiumi olaszok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Belgiumi olaszok (olaszul: Italo-belgi, franciául: Italienne en Belgique, hollandul: Italo-Belgen) Belgium olasz nemzetiségű állampolgárai.

Történelem[szerkesztés]

Már a reneszánsz korában jelentek meg a mai Belgium területén toszkánai kereskedők és bankárok, ezt követően számos iparos jelent meg a 18. századig. A 18. századra Belgiumban kialakult egy kicsi itáliai közösség, akik többségében az északi területekről érkeztek, többségük Vallóniában telepedett le. Ezek az olaszok nagy befolyással voltak Belgium függetlenségének kikiáltásában 1830-ban. A belgiumi olaszok egy része Vallóinában a szénbányákban vállalt munkát. A fasizmus korszaka alatt számos antifasiszta olasz érkezett Belgiumba.

Az olaszok tömeges bevándorlása a második világháború után indult be, mivel Olaszország és Belgium 1946-ban és 1947-ben államközi szerződéseket kötött, hogy olasz vendégmunkások menjenek a szénbányászatban munkát vállalni. A bányászatban dolgozóknak a hazainál magasabb fizetések, kedvezményes vasúti utazások és szenet, családi juttatást, fizetett szabadságot és korkedvezményes nyugdíjat biztosítottak nekik. Mindezek miatt 1961-ra a Belgiumban élő külföldiek 44,2%-a olasz volt, akik 200 ezren éltek az országban.[1]

Olasz közösség[szerkesztés]

Mára az olasz közösség teljesen beintegrálódott a belga társadalomba. Fontos társadalmi pozíciókat töltenek be, erre példa Paula belga királyné illetve Elio Di Rupo miniszterelnök 2011-2014 között.

Az AIRE (Külföldi Olaszok Anyakönyvi Hivatala) felmérése szerint 2007-ben 235.673 fő volt olasz származású élt Belgiumban.[2]

Az Olasz Konzulátus felmérése szerint az olasz közt 50 ezer fő Szicíliából (25%) származik, ezt követik Puglia (9,5%), Abruzzo (7%), Campania (6,5%) és Veneto (6%) tartományok.

Az olasz közösség 85%-a Vallóniában és Brüsszelben él.

Híres belgiumi olaszok[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Italo-belgi című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]