Büsingen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Büsingen am Hochrhein
Büsingen am Hochrhein címere
Büsingen am Hochrhein címere
Közigazgatás
Ország Németország
TartományBaden-Württemberg
Járás
PolgármesterGunnar Lang
Irányítószám78266 (Németország), 8238 (Svájc)
Körzethívószám07734
RendszámBÜS
Népesség
Teljes népesség1585 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség208,01 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság395 m
Terület7,62 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 41′ 49″, k. h. 8° 41′ 25″Koordináták: é. sz. 47° 41′ 49″, k. h. 8° 41′ 25″
Büsingen am Hochrhein (Baden-Württemberg)
Büsingen am Hochrhein
Büsingen am Hochrhein
Pozíció Baden-Württemberg térképén
Elhelyezkedése Baden-Württemberg térképén
Elhelyezkedése Baden-Württemberg térképén
Büsingen am Hochrhein weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Büsingen am Hochrhein témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Büsingen am Hochrhein egy német város, melyet teljes egészében a svájci Schaffhausen, délen, a Rajnán túl, pedig Zürich és Thurgau kantonok határolják. Lakossága nagyjából 1450 fő. A 19. század eleje óta az exklávét egy a legszűkebb részén 700 méteres szárazföldi terület választja el Németország legnagyobb részétől. Ezen a területen fekszik Dörflingen svájci falu.

Közigazgatásilag Büsingen Németország, azon belül pedig a Baden-Württemberg tartomány Konstanz járásához tartozik. Gazdaságilag a svájci vámterület részét képezi, mint ahogy a független Liechtensteini Fejedelemség is. Mióta 2008-ban Svájc teljes jogú tagja lett a Schengeni egyezménynek, az ország és Büsingen között nincs határellenőrzés.

Büsingent elsősorban nyaralások célpontjának tekintik, nyáron mind a svájci, mind a német környékbeli vendégek száma magasnak mondható. A város adott helyet évtizedeken át az Európai Názáreti Főiskolának, a Názáreti Egyház egyik teológiai felsőoktatási intézményének.

Érdekességek[szerkesztés]

Hivatalosan az euró az egyetlen hivatalos fizetőeszköz Büsingenben; azonban a svájci frank sokkal népszerűbb, mivel a legtöbb bevásárlást a közeli Schaffhausenben végzik el, s nem mennek át a határ másik oldalára Németországba.

Szokatlan földrajzi helyzetéből fakadóan mindkét ország közszolgáltatásaiban részesül. Egymás mellett működik a két tömegközlekedés, postai és telefonos szolgáltatások.

Büsingenbe mind svájci, mind német címzéssel lehet levelet küldeni. A svájci változat:

Junkerstrasse 86
8238 Büsingen
Schweiz

míg a német:

Junkerstraße 86
78266 Büsingen
Deutschland

Ehhez hasonlóan Büsingen lakosai elérhetőek belföldi hívással mindkét ország telefonos hálózatán keresztül. Német részről +49 7734, míg svájci részről +41 52 a terület előhívószáma.

Azok a németek, akik több mint tíz éve hivatalosan Büsingenben élnek, Alt Büsingerek, és a svájci állampolgárokéhoz hasonló jogokkal rendelkeznek. Minden büsingeni vásárolhat ingatlant és vállalhat munkát, még akkor is, ha nem rendelkezik svájci állampolgársággal.

Sürgős esetekben mind a német, mind a svájci rendőrséget lehet riasztani, de a közelség miatt a svájciak gyorsabban kiérkeznek. Házkutatást szabályszerűen a német és a svájci rendőrök csak együtt végezhetnek.

Az általános iskola elvégzése után Büsingenben a gyermekek szabadon dönthetnek, hogy tanulmányaikat Svájcban vagy Németországban folytatják. Majdnem 70%-uk Svájcot választja.

Az FC Büsingen nevű helyi labdarúgócsapat Németország egyetlen olyan csapata, mely Svájcban játszik.

Németország legnagyobb részével ellentétben az exklávé nem a kezdetektől tagja a Schengeni Szerződésnek. Ez akkor változott meg, mikor Svájc 2008. december 12-től elkezdte teljes egészében alkalmazni a megállapodást.

Története[szerkesztés]

Büsingen fekvése

1918-ban Büsingenben népszavazást tartottak, melyen a szavazók 95%-a úgy döntött, Svájchoz akarnak tartozni. Azonban mivel Svájc nem ajánlott fel semmi megfelelő ellenszolgáltatást, Büsingen mind a mai napig Németország Svájcba ékelt exklávéja. A későbbi próbálkozásokat Svájc utasította el.

1967-ben nyilvánították hivatalosan is exklávénak Büsingent. Erre a Nyugat-Németország és Svájc között zajló tárgyalásokon került sor. Ugyanakkor a csupán három házból és kevesebb mint egy tucat lakosból álló Verenahof Svájc része lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]