Az AFC Ajax története (1900–1915)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az AFC Ajax (Amsterdamsche Football Club Ajax) a holland labdarúgás leghíresebb és legnépszerűbb egyesülete. A klubot kétszer alapították meg. Először 1894-ben, de három év után különböző okok következtében a klub megszűnt. 1900. március 18-án újra megalapították a klubot Amszterdam egyik kávézójában, és azóta is működik. A klub egyik alapítója és első elnöke Floris Stempel volt. A csapat első igazi edzője az ír Jack Kirwan volt, akinek a segítségével 1911-ben először jutottak fel az első osztályba. A jelenlegi csapatnév 1908-ban jött létre. 1911-ben alakult ki a jelenlegi mezük, és ebben az évben építették fel az első stadionjukat is, az ún. „fastadiont”.

A kezdetek és a csapat első évei (1894–1915)[szerkesztés]

„Egy teljesen új Football Club”[szerkesztés]

A klub megalapítói közül a két testvér, Han és Johan Dade 1894-ben

1900. március 18-án Floris Stempel a barátaival – köztük Carel Reeser, Johan és Han Dade – új labdarúgóklubot alapított egy amszterdami kávézóban. Ez ekkor gyakorlatilag a csapat második megalapítása volt, mivel korábban már létezett egy elődklub. Az alapítás első terveivel már hét évvel korábban is foglalkoztak, és 1894-ben meg is alapították az egyesületet. A klub első éveiben az egyik legfontosabb személy Floris Stempel volt, mivel ő lett az Ajax első elnöke. Barátjának, Han Dadének is fontos szerepe volt a megalapításban, mivel a csapat első és egyetlen bőrlabdája az ő tulajdonában volt. Első mérkőzéseiket az Amszterdam északi határán elhelyezkedő Nieuwer Amstelben, a mai Amstelveenben játszották. Ekkor még csak barátságos mérkőzéseket játszottak, mert még nem voltak benne semmilyen bajnokságban. Első alkalommal a csapatot Union névre keresztelték, de 1894-ben a Homérosz által írt Iliászban szereplő nagy erejű görög hős, nagy Aiasz (hollandul Ajax) után kapta meg a nevét. A legkorábbi írásos bizonyíték a klub alapításáról egy 1894. május 15-én írott levél volt, melyet Floris Stempel küldött barátjának, Carel Reesernek. Ebben a levélben rögzítette Stempel a klub hivatalos színeit is, a pirosat és a fehéret. Az első tagsági kártyákat Footh-Ball Club Ajax névvel 1894. június 3-án adták ki. A csapatnak ez a neve ugyan még nem felelt meg az angol helyesírásnak, de az alapítók lelkesedése töretlen volt.

A 19. század utolsó évtizedében Hollandiában egymás után alapítottak új labdarúgóklubokat. Ezért hozták létre az Amszterdami Labdarúgó Szövetséget (AVB), amely szigorú követelményrendszert állított fel a rend és a sportszerű küzdelmek megvalósítása érdekében. Az Ajax azonban nem tudott megfelelni az AVB által előírt követelményeknek. 1896-ban a csapat vezetői számára komoly gondot jelentett Amszterdam városának önkormányzata is, mert azt a területet, ahol az akkori pályájuk volt, Amszterdamhoz csatolták, és az önkormányzat építési területnek nyilvánította. Házakat akartak építeni azon a területen, ahol a csapat a mérkőzéseit játszotta. A klub vezetői akkor nem találtak új pályát, ezért a játékosok elhagyták a csapatot, és a klub hároméves működés után gyakorlatilag megszűnt.

A 20. század elején, 1900. március 18-án Floris Stempel és a barátai újraalapították a klubot az amszterdami Kalverstraaton található Oost-Indie (Kelet-Indiai) Kávéházban. A csapat nevét ekkor – immár helyesen írva – Football Club Ajaxra változtatták. Az újraalapítás után az akkor még névtelen kiscsapat a futballvilág számára sokáig továbbra is az ismeretlenség homályában maradt. Stempel, Dade és Reeser követték az akkoriban alapított amatőr gárdák példáját: nyílt levelet írtak, amelyben felhívták az érdeklődő embereket, hogy fontolják meg egy „teljesen új football club” alapítását a régi és sikertelen Ajax helyett. Akkor még nem sejthették, hogy a csapat a 100. évfordulóját egy 52 000 fős stadionban fogja ünnepelni, és a világ öt legsikeresebb klubjai között fogják említeni őket.[1][2]

A jövedelmező első évad[szerkesztés]

A csapat „második megalakulása” után az Ajax nem tért vissza a Willemsparkba, a régi pályájára. Az „új” Ajax első hazai pályája Buiksloterhamban volt. Ez a terület az IJ-öböl másik oldalán volt, amely a mai Amszterdam északi külvárosi részében található. A csapat tagjainak ún. regisztrációs díjat kellett fizetniük évente: az új tagoknak 50 centet, a régieknek 25 centet. Ezek a díjak feltűnően magasak voltak, így ez a csapat az egyike volt az exkluzív labdarúgó klubnak Amszterdamban. A csapat játékosainak legtöbbje – akárcsak az alapítók – diákok, valamint közép- és felsőosztálybeli fiatalok voltak. A csapat vezetői komolyan vették a feladatukat, és kezdetektől fogva bírságokat osztottak azoknak akik nem tartották be a szabályokat. Többek között a következő dolgokért jártak büntetések: ha valaki nem jelent meg a mérkőzéseken, akkor 10 centet kellett fizetnie, ha valaki hazaindult a játék közben, annak 25 cent volt a bírsága, káromkodásért és játék közbeni verekedésért 10 centet kellett fizetni, annak pedig aki nem figyelt játék közben, 5 cent volt a bírsága.

A legrégebbi csapatkép az Ajaxról, az 1900/1901-es szezonban

Az Ajax eddigi legrégebbi csapatképe 1900-ban készült, amelyen az akkori csapat minden játékosa látható. A kapus Cor Kist gyapjúsapkát visel, és kezében tartja a labdát. A ma ismert legrégebbi összeállítás tagjai a következő játékosok voltak:

# Poszt Név
K Cor Kist
V Bernard Elias Harbord
V Roelof Dijkstra
KP Hein Brockmann
KP Chris Holst
KP Christiaan Gerardus Hertel
# Poszt Név
CS Frans Pasteuning
CS Hermann Stallmann
CS J. B. Geissler
CS Martaré
CS Ad van der Laan

Ezen a fényképen is lehet látni, hogy az első években az Ajax nem a piros és fehér színeket, hanem a fekete és piros színeket viselte, mivel az amszterdami címerben is ezek a színek szerepeltek. A klub vezetői ezzel akarták hangsúlyozni a csapat nagyvárosi eredetét. Akkoriban más előnye is volt akkor ezen színeknek, mert a legtöbb férfi fekete felsőt és fekete nadrágot viselt, így nem kellett külön csapatmezt viselniük a szurkolóknak. Az első, egyszerűbb csapatmez tiszta fekete volt, a játékosok pedig egy piros övvel kötötték körül a derekukat. Ez a csapatmez azonban egy évig sem tartott ki. 1901 márciusában, az első évfordulón készült fényképen már a csapat első hivatalos felszerelése volt a játékosokon: a mez vékony függőleges piros-fehér csíkos volt, a rövidnadrág pedig sötét színű (fekete, barna, szürke – attól függött, hogy milyet vettek fel a játékosok). Ezt a készletet már az „ősi” Ajax is használta az 1890-es évek közepén.

Kevéssel a megalakulás után a csapat bejelentkezett az első hivatalos AVB bajnoki részvételre. A klub a legalacsonyabb szinten, a második osztály nyugati csoportjában kezdett. Az első hivatalos AVB bajnoki mérkőzését 1900. szeptember 29-én játszotta idegenben a DOSB csapatánál, és meg is nyerte 2:1-re. A négycsapatos labdarúgó-bajnokságban az Ajax a második helyen végzett, és az első évad pénzügyi sikert is hozott a csapatnak. Az Ajax történetének első pénzügyi vezetői (és egyben játékosai) Hertel és Geissler büszkén jelentették be a szezon végén a nyereséget, nem kevesebb mint 4 guldent és 32 centet. Ez elég volt ahhoz, hogy kifizessék a csapat legelső utazását. 1901. április 8-án az Ajax első idegenbeli mérkőzését Haarlemben játszotta, és ez volt az első alkalom, hogy a játékosok vonattal utaztak mérkőzésre. Az ellenfél a holland válogatott volt. A mérkőzést az Ajax nyerte meg 4:1-re.[1][2]

Az első ezüst[szerkesztés]

Az Ajax hamar ismertté vált hazai szinten. Olyan jól szervezett klub volt, amely egyre több nézőt vonzott. Ebben az időben a csapatnak egy saját, fából készült öltözője volt. Az utazáskor majdnem az egész városon át kellett menniük, mire eljutottak a Buiksloterham polderig. A csapat 1901-ben új helyre, a Laanwegbe költözött át. Laanweg Amszterdam városának másik körzete volt, és ezután is át kellett kelniük az IJ-öblön, ha nem saját pályán játszottak.

Először 1902-ben léptek be a Holland Nemzeti labdarúgó-bajnokság harmadik osztályának nyugati csoportjába. Ezt a bajnokságot a Holland labdarúgó-szövetség (NVB) felügyelte. Mivel a klub vezetői úgy döntöttek, hogy nem hagyják el az AVB bajnokságot sem, ezért egyszerre két ligában játszottak. A feljutáshoz – a harmadikból a második osztályba – elég volt egy szezon. A csapat első érme egy ezüstérem volt, amit az „Arany Kereszt” elvesztett döntőjén szereztek meg. Ez Amszterdam városának a tornája volt, ahol a város nyolc legerősebb csapata küzdhetett. A tornát ebben az időben egyenes kieséses rendszerben rendezték meg, akárcsak a mai modern kupaversenyeket. Az Ajax ezek után még két alkalommal – 1903-ban és 1904-ben – is bejutott a döntőbe, de ezeket is elvesztette. Végül az 1907–1908-as szezonban sikerült először megnyerniük, mikor is a döntőben az AFC csapatát győzték le 5:3 arányban.[3] Az Ajax 1902-ben kapta meg első díját a bajnokságban, mivel nekik volt a legjobb gólkülönbségük, de az első rangos díjnak az „Arany Kereszt” első megnyerésével szerzett aranyérem tekinthető, amit a csapat a története során először nyert meg.[1][2]

Az ambíció évei[szerkesztés]

Az Arany Kereszt megnyerése kicsit felkavarta a klub törekvéseit és a csapat „szabadon szárnyaló” évét. A cél az NVB első osztályába való előrelépés volt. A csapat kezdte népszerűsíteni a hazai találkozóit a városban, annak érdekében, hogy minél több néző látogassa a mérkőzéseiket. 1907 nyarán több oknál fogva elhagyták az akkori pályájukat. El kellett hagyniuk, mivel a város ismét azon a területen akart építkezni ahol a csapat pályája volt. A csapat átköltözött az öböl másik oldalára. Az új telek a Middenwegben (a mai Watergraafsmeer) volt, az újonnan épült keleti elővárosban. Ezek után már könnyebb volt a szurkolóknak eljutni a pályához a város bármely részéről villamossal. Ennek a pályának azonban nem volt lelátója, öltözője, zuhanyzója, viszont jó volt a villamos-összeköttetés Amszterdammal, és több hely volt a pálya mellett. A játékosok egy kávézót használtak öltözőnek.

1908 júliusában egyesült az Ajax és a Holland nevű klub. Önmagában az Ajax nem volt képes feljutni az első osztályba. Hiába lettek bajnokok vagy jutottak tovább, az osztályozós mérkőzéseiket rendre elbukták. Ugyanez volt a helyzet a Hollanddal is, amely háromszor nyerte meg a harmadosztályt, de mindháromszor elbukott az osztályozókon. Az egyesülés után a csapatnév megmaradt, csak kevéssé változtattak rajta. A klub nevébe bevették az „amszterdami” előtagot, így a Football Club Ajax-ból Amsterdamsche Football Club Ajax lett. A névváltoztatásra azért is szükség volt, hogy megkülönböztessék magukat a leideni Ajaxtól. Ennek ellenére ezek után is általában csak „Ajax”-ként emlegették őket. Ahogy a név is maradt a régi, úgy a pálya helyszíne és a klubszínek – piros és fehér – is maradtak. A játékoskeret viszont eléggé megváltozott, mivel a másik klubból is érkeztek kiváló játékosok, mint a Pelsers-testvérek vagy Ton Kooy.

A csapat történetének egyik legfontosabb eseménye 1908. december 26-án jött el, amikor az Ajax először játszott külföldi csapat ellen. A hollandok hazai pályán fogadták a belga Daring Brüsszel klubcsapatot. Ez a klub ma már része a belga RWD Molenbeek csapatának. A mérkőzés hazai sikerrel zárult, az Ajax az első külföldi ellenfelét 3:0-ra győzte le.

1909 májusában megnyerték a második Arany Keresztet is: a döntőben a Blauw Wit csapatát győzték le. Az aranyéremre azonban csak vigaszdíjként tudtak tekinteni, mert az Ajax első számú célja az első osztályba való feljutás volt. A cél elérése érdekében egy újabb fontos döntést hoztak a klub vezetői. A csapatot egy olyan személyre bízták rá, aki már dolgozott az akkori legjobb holland kluboknál (Sparta Rotterdam, HVV, DFC Dordrecht). Ez a személy az ír John Kirwan volt. Azért választották őt, mivel olyan országból jött, ahol a labdarúgás színvonala már jelentősen meghaladta a hollandét. Ez az ország Anglia volt. Így ő lett a csapat legelső edzője, 1910 nyarán.[1][2]

Az edző, a stadion és az előrelépés[szerkesztés]

Gé Fortgens, az Ajax első válogatott labdarúgója

1911-re felépítették a csapat új stadionját. Ez a fából készült új stadion a Middenweg 86. szám alatt állt. Befogadóképessége 10 000 fő volt. Nem volt külön neve, akkoriban csak a „Stadion” néven emlegették, s mivel fából készült, ma gyakran csak „fastadionként” utalnak rá. Helyén később egy bevásárlóközpontot építettek. Hosszú idő után végre valóra vált a csapat álma. Volt egy igazi stadionjuk, egy tapasztalt edző irányította a csapatot és feljutottak az első osztályba. Miután 1911-ben megnyerték a másodosztályú bajnokságot, esélyük nyílt a feljebb lépéshez. De előtte még osztályozót kellett játszaniuk a bredai Zesde klub ellen. A mérkőzés végeredménye ugyan csak 0:0 lett, de ez is elég volt a feljutáshoz. 1911. május 21-e lett a legdicsőbb nap az Ajax történetében, amikor a csapat kihasználta a lehetőséget és történetében első alkalommal feljutott az első osztályba. Floris Stempel – a klub első elnöke és egyik alapítója - azonban nem volt részese a diadalnak. Még 1910 januárjában lemondott, mivel elfogadott egy munkát a Karib-térségben. Stempel soha nem jutott el a Karib-tengerhez, mivel hajója elsüllyedt a La Manche csatornánál, ő pedig életét vesztette.[1][2]

Ebben az évben még egy másik nagy sikere is volt a klubnak: a keret egyik legjobb játékosa, Gerardus „Ge” Fortgens meghívót kapott a holland válogatottba, és emiatt a szezon utolsó bajnoki mérkőzésén nem is léphetett pályára. A válogatottban 1911. március 19-én debütált egy idegenbeli mérkőzésen Belgium ellen. Ezt a mérkőzést 3:1-re nyerték meg a narancsmezesek. Ezzel Fortgens lett az Ajax első játékosa, aki pályára lépett a holland válogatottban,[4] aki ráadásul a következő évben, az 1912-es stockholmi olimpián bronzérmet szerzett a válogatottal.

Az igazi Ajax-mez[szerkesztés]

Az Ajax csapata 1911-ben

A csapat első osztályba való feljutásának egyik legfontosabb hatása a csapatmezt érintette. Az Ajaxnak meg kellett változtatnia a mezét, mivel a Sparta Rotterdamnak ugyanolyan színű és csíkozású volt a meze, mint nekik. A Holland labdarúgó-szövetség rendelete alapján az újonnan felkerült klubnak kellett változtatnia a régi felszerelésén, így 1911 nyarán kialakult az Ajax jelenlegi felszerelése. A mez fehér alapszínű lett, és egy széles piros sáv volt középen, amely függőlegesen fut át a mellkason és háton, a nadrág pedig fehér lett. Az Ajax-mez ma már egyike a legelismertebb futballmezeknek a világon.[1][2]

Feljutás az első osztályba, majd kiesés[szerkesztés]

Az Ajax feljutása volt a holland első osztály 1911–1912-es szezonjának egyik említésre méltó dolga. Ez nagy örömöt váltott ki a sportrajongókból, mivel újra játszhatott egy amszterdami csapat a legmagasabb osztályban. A másik pedig a csapat teljesítménye. Az Ajax kisebb meglepetést okozott a szezonban, mert végül a 8. helyet szerezte meg a tízcsapatos bajnokságban. Mivel csak az utolsó helyezett esett ki, ezért az Ajax bennmaradt. A bajnokság befejeződését követően kisebb kirándulást tettek külföldön, az Osztrák–Magyar Monarchiában. Ez a játékosok legtöbbjének nem mindennapi kirándulás volt, mivel a legtöbb játékos még soha nem járt külföldön. 1912. május 23-án indultak el az amszterdami Központi Pályaudvarról. Az Ajax az első külföldi mérkőzése Budapesten volt, az ellenfél pedig a kétszeres nemzeti bajnok, az MTK csapata volt. A magyar együttes azonban túl erősnek bizonyult az amszterdamiak számára, amely könnyedén győzte le az Ajaxot 5:1-re. Ezután Bécsbe utaztak, ahol egy újabb mérkőzés várt rájuk. Ám ez sem sikerült nagyon jól, mert itt is kikaptak a Wiener SC csapatától, 2:0-ra.

A következő szezonban folytatódott az Ajax nehéz időszaka az első osztályban. A legerősebb és legmeghatározóbb csapatok a bajnokság során a Sparta Rotterdam és a DFC Dordrecht voltak, az Ajax csak az utolsó előtti helyen végzett, de ismét megmenekült a kieséstől. A következő szezonban azonban ezt már nem tudták elkerülni: 1914-ben az utolsó helyen végeztek, és kiestek az első osztályból. Az Ajax legboldogabb napja az 1911-es feljutáskor jött el, viszont 1914. május 17-én eljött a legszomorúbb nap is: a csapat történetének első – és eddigi egyetlen – kiesése az első osztályból. Ezt követően újra kellett kezdeni az építkezést a csapatnál, mivel visszakerültek a második osztályba. A kiesés után, 1914. június 18-án létrejött az „Általános képviselők találkozója”, ami a klub első komoly válságához vezetett, és június 20-án a teljes vezetés – Willem Egeman elnök kivételével – lemondott.

A játékosok szerették futballt, a foci többet jelentett számukra, mint maga az élet. 1914 második felében viszont világossá vált, hogy vannak sokkal fontosabb dolgok is az életben, mint a foci. Az osztrák-magyar trónörökös, Ferenc Ferdinánd június 28-án ellátogatott Szarajevóba, és egy szerb nacionalista – Gavrilo Princip – lelőtte. Ez a tragédia indította el az első világháborút. Öldöklés kezdődött Flandria és Észak-Franciaország lövészárkaiban is. A német csapatok rövidesen átlépték a holland határt, és a holland hadsereget is mozgósították. Hollandiának azonban végül sikerült kimaradnia a „nagy háború”-ból.[1][2]

Edzők[szerkesztés]

Floris Stempel a csapat egyik megalapítója és az első elnöke

A csapat első edzője az ír Jack Kirwan volt. Ebben az időszakban ő volt az Ajax egyetlen edzője.[5]

Ssz. Név Mikortól Meddig
1. Írország Jack Kirwan 1910 1915

Elnökök[szerkesztés]

Ebben az időszakban a csapatnak négy különböző elnöke volt. Közülük Chris Holst két különböző alkalommal is betöltötte ezt a posztot. Időrendben az Ajax elnökei a következők voltak:[6]

Ssz. Név Mikortól Meddig
1. Hollandia Floris Stempel 1900 1908
2. Hollandia Chris Holst 1908 1910
3. Hollandia Han Dade 1910 1912
4. Hollandia Chris Holst 1912 1913
5. Hollandia Willem Egeman 1913 1925

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f g History of Ajax:1900 - 1915: The Ancient Ajax, Ajaxusa.com (angol nyelven). (Hozzáférés: 2012. május 11.)
  2. a b c d e f g Misur Tamás – Moncz Attila: A futballtörténelem 100 legjobb klubja. Budapest: Aréna 2000 Kiadó. 2010. 10–11. o. ISBN 9789639974272  
  3. Az "Arany Kereszt" első megnyerése, kranten.kb.nl (holland nyelven). (Hozzáférés: 2012. április 10.)[halott link]
  4. Ge Fortgens, az első válogatott. pcsd.forumfree. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 14.)
  5. Az Ajax edzői 1910-1999. olympia.fortunecity.com. [2000. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 1.)
  6. Az Ajax elnökei. leden.ajax.nl. [2012. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 6.)