Az állatok világa (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az állatok világa
(Animals of the World)
MűfajDokumentumfilm

AlkotóDavid Attenborough
Tim Haines
Jasper James
Mike Salisbury
FőszereplőDavid Attenborough
Nigel Marven
Kenneth Branagh

Gyártás
Részenkénti játékidő30-50 perc (epizódonként)
Sugárzás
Eredeti adóBBC World
SablonWikidataSegítség

Az állatok világa (angolul: Animals of the World) egy sorozat, amely a BBC által készített ismeretterjesztő-filmeket foglalja össze. A sorozat részét képezik David Attenborough emlősöket és madarakat bemutató filmjei is, de emellett számos rész foglalkozik a hüllőkkel és a gerinctelen állatokkal is. David Attenborough egyes részekben szereplőként tűnik fel, míg másokban csak narrátorként és az állatvilág bemutatása mellett az állatok viselkedésének bemutatására is kitér. A sorozat másik jelentős alkotója Tim Haines, aki az ősvilágról (dinoszauruszok, ősemlősök, stb.) készített filmeket, amelyekben korszerű számítógépes animációval mutatták be különböző földtörténeti korok flóráját és faunáját. A sorozat részét képezi továbbá számos kisfilm, így például Nigel Marven időutazása, valamint a valaha élt leghíresebb ősállatot (Nagy Al) bemutató 30 perces epizódok is. A jégkorszakok állatvilágáról szóló filmek, ugyan előbb készültek, mint az előbb említett filmek mégis tökéletesen ábrázolják az ősállatokat. A legnépszerűbb filmet Tim Haines és csapata készítette. Az öt évadra kiterjedő sorozat azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lenne, ha az ősállatok egy úgynevezett anomálián keresztül a 21. századba tévednének és elkezdenék irtani az emberiséget.

Szörnyek között (Walking with Monsters – Life Before the Dinosaurs)[szerkesztés]

A Szörnyek között vagy Szörnyek bolygója a dinoszauruszok korát megelőző paleozoikum állatvilágát mutatja be. A háromrészes sorozat az állatok viselkedését, táplálékszerzési- és szaporodási szokásait mutatja be, a film készítői kitértek az állatok törzsfejlődésének bemutatására is. Az epizódok több kisebb részre tagolódnak, mindegyik egy külön időszakot ölel fel.

Az első rész a kambrium állatvilágát mutatja be. Különösen nagy teret kap a csúcsragadozó Anomalocaris, mint a kambrium egyik legjelentősebb állatfaja. A szilur állatvilágával az első rész második fele foglalkozik. Az állkapocsnélküli halak (Cephalaspis) mellett bemutatják a tengeri skOrpiókat, valamint az első kétéltűeket illetve az őket fenyegető ragadozókat, mint például a két tonnás és hat méter hosszú Hyneria.

A második rész a kétéltűekből kifejlődött első tojásrakó hüllőket, illetve a karbon dús növényzettel borított és magas oxigénkoncentrációjú környezetét mutatja be, ami kedvezett az ízeltlábúak gyors elterjedésének. A film foglalkozik a karbon-végi környezetváltozással is, ami a hüllők felvirágzásához vezetett, de foglalkozik a túlélő állatfajok (Petrolacosaurus) bemutatásával is. A második rész második fele a hüllők táplálékszerzési- és szaporodási szokásait mutatja be, illetve adaptációjukat a lehűlt környezethez (Dimetrodon).

A harmadik rész első része a perm végi kihalási jelenséggel foglalkozik, amikor az elsivatagosodás miatt az állatok 90%-a kipusztult. A néhány fennmaradt állatból egy virágzó hüllőcsoport, a dicynodonták fejlődtek ki, mint a Lystrosaurus, valamint a dinoszaUruszok őse az Euparkeria.

Az egyes részekben bemutatott állatfajok:

Az epizód címe angol nyelven Az epizód címe magyar nyelven Bemutatott időszak Bemutatott helyszín Bemutatott állatfajok
Moving Inland A szárazföld meghódítói kambrium Csengcsiang, Kína Anomalocaris (Anomalocaris saron)
Haikouichthys (Haikouichthys ercaicunensis)
Paradoxides (Paradoxides gracilis)
szilur Dél-Wales, Egyesült Királyság Cephalaspis (Cephalaspis lyelli)
Brontoscorpio (Brontoscorpio anglicus)
Cameroceras (Cameroceras trentonese)
Pterygotus (Pterygotus anglicus)
devon Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok Hynerpeton (Hynerpeton bassetti)
Hyneria (Hyneria lindae)
Stethacanthus (Stethacanthus productus)
Clash of the Titans A titánok harca karbon Kansas, Amerikai Egyesült Államok Petrolacosaurus (Petrolacosaurus kansensis)
Arthropleura (Arthropleura armata)
Meganeura (Meganeura monyi)
Megarachne (Megarachne servinei)
Proterogyrinus (Proterogyrinus scheelei)
kora perm Bromacker, Németország Dimetrodon (Dimetrodon grandis)
Edaphosaurus (Edaphosaurus pogonias)
Seymouria (Seymouria baylorensis)
Global Drought A sivatag pusztulása késő perm Szibéria Gorgonops (Gorgonops torvus)
Rhinesuchus (Rhinesuchus whaitsi)
Diictodon (Diictodon feliceps)
Scutosaurus (Scutosaurus karpinskii)
kora triász Antarktisz Lystrosaurus (Lystrosaurus murrayi)
Euparkeria (Euparkeria capensis)
Euchambersia (Euchambersia mirabilis)
Proterosuchus (Proterosuchus fergusi)
Isophlebia (Isophlebia aspasia)

Dinoszauruszok között (Walking with Dinosaurs)[szerkesztés]

A Dinoszauruszok között vagy Dinoszauruszok, a Föld urai hat részen keresztül a dinoszauruszok világát ismerteti.

Ősemlősök között (Walking with Beasts)[szerkesztés]

Az Ősemlősök között című sorozat az emlősök térnyerését mutatja be a hüllők tömeges kihalása után a kréta időszak végén.

Nagy Al balladája (Walking with Dinosaurs Special – The Ballad of Big AL)[szerkesztés]

Ez rész az egyik legjobb állapotban fennmaradt dinoszaurusz fosszília tulajdonosát, az Allosaurust (becenevén Nagy Al) mutatja be. A BBC csapata számítógépes animáció segítségével rekonstruálta a megtalált csontok alapján az állatot és ennek alapján próbálja bemutatni annak életét, szokásait. Nagy Al mellett számos más dinoszauruszfaj is bemutatásra került, elsősorban azok, amelyekkel közvetlen kapcsolata lehetett:

Az állat 145 millió évvel ezelőtt élt a jura időszak végén. A fosszíliákra Wyomingban az Amerikai Egyesült Államokban bukkantak rá.

Források[szerkesztés]