Edaphosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edaphosaurus
Edaphosaurus rekonstruált rajza
Edaphosaurus rekonstruált rajza
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Emlősszerűek (Synapsida)
Rend: Pelycosauria
Család: Edaphosauridae
Nem: Edaphosaurus
Cope, 1882
Fajok
  • Edaphosaurus pogonias
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Edaphosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Edaphosaurus témájú kategóriát.

Az Edaphosaurus (görög „földgyík”; edaphosz, „föld”; szaurosz, „gyík”) növényevő pelycosaurus nem volt az Edaphosauridae családból, amely a késő karbon földtörténeti kor idején terjedt el. A Diadectidae családdal együtt a legkorábbi ismert növényevő szárazföldi állatok közé tartozik.

Kicsi, rövid és keskeny koponya, széles test és vastag farok jellemezte. A hátán a család más tagjaihoz és más pelycosaurusokhoz hasonlóan nagy, meghosszabbodott csigolyákból és bőrből álló vitorla feszült. Ez hasonló volt a más pelycosaurus családhoz tartozó Dimetrodonéhoz, de a csontjai rövidebbek és nehezebbek voltak. Az Edaphosaurus a többi hátvitorlás pelycosaurushoz hasonlóan különleges volt abban, hogy a hátvitorlájában számos kis keresztcsont is volt.

A korai fajokhoz képest a kora perm kor idején élt edaphosaurusoknak megnőtt a testmérete, végül az Edaphosaurus cruciger és az Edaphosaurus pogonias fajok mintegy 3,5 méteres testhosszúságot értek el.

A típusfaj az Edaphosaurus pogonias, egy nagy testű kora permi faj, amelynek maradványait Texas vörös üledékeiben találták meg. A nemhez sorolt fajok némelyikéről nem tudni biztosan, hogy valóban ide tartozik-e. Általában ide sorolják a Naosaurus claviger korai fajt is.

Képek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Angol nyelven: