Zichy-kastély (Zichyújfalu)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zichyújfalui Zichy-kastély
ZICHYÚJFALU - Kastélypark.jpg
Ország  Magyarország
Település Zichyújfalu
Épült 1890-es évek
Építész valószínűleg Ybl Miklós
Stílus eklektikus
Család Zichy család

Jelenlegi funkció Polgármesteri hivatal
Tulajdoni helyzet Zichyújfalu önkormányzata
Fenntartó Zichyújfalu önkormányzata
Elhelyezkedése
Zichyújfalui Zichy-kastély (Fejér megye)
Zichyújfalui Zichy-kastély
Zichyújfalui Zichy-kastély
Pozíció Fejér megye térképén
é. sz. 47° 07′ 52″, k. h. 18° 40′ 14″Koordináták: é. sz. 47° 07′ 52″, k. h. 18° 40′ 14″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Zichyújfalui Zichy-kastély témájú médiaállományokat.

A Zichy család 1784-ben építette föl kúriáját Újfaluban (ez volt az úgynevezett kis kastély, ami a nagy kastély megépítése után a gazdatiszt lakása lett). A ma is látható nagy kastélyt kastélyt gr. Zichy Nepomuk János építette 1891 és 1894 között eklektikus stílusban.

Leírása[szerkesztés]

Főhomlokzata előtt 14 dupla oszlopon nyugvó veranda fut végig, közepén 2 oszlopon nyugvó, csúcsosodó rész lép ki. Jelenleg a Kastélykertnek nevezett településrészt ápolt parkok és több százéves fák jellemzik.

Története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Tervezője a neves építész, Ybl Miklós volt, aki már nem érte meg a kastély elkészültét.[1] Egykoron U-alakú építmény volt, de a jobb oldali szárny a II. világháborúban elpusztult. Régen 28 hektáros park övezte

A második világháború után[szerkesztés]

Az 1960-as évektől 2003-ig a kastélyban helyi mozi működött színjátszókörrel, itt kapott helyet a községi könyvtár, továbbá itt volt a bálterem is, mivel az épület az Agárd-zichyújfalui Mezőgazdasági Kombinát tulajdonában volt, így a Zichyújfalui Kerületi Gazdasági Iroda is itt működött. Napjainkban a polgármesteri hivatal működik az épületben, a gyógyszertár is itt kapott ideiglenesen helyet, valamint a nyugdíjasklub is itt tartja találkozóját.[1] A könyvtár és a bálterem a 2003-ban átadott művelődési házban kapott helyet.

Napjainkban[szerkesztés]

2008 januárjában költözött át az orvosi rendelő a kastélyból az újonnan felépített orvosi rendelőbe (a faluközpontba), jelenleg gyógyszertár üzemel a helyén.

A kastély pályázati forrásokból hamarosan megújul.[2]

Egyéb érdekességek[szerkesztés]

2008. július közepén a szél miatt enyhén megrongálódott a kastély tetőszerkezete, amit azóta már teljes egészében rendbe hoztak.[3]

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b Kisgyörgy Éva: FEJÉR 6: Vajtától Zichyújfaluig (magyar nyelven) (PHP). travellina.hu. Travellina, 2013. augusztus 1. (Hozzáférés: 2013. augusztus 5.)
  2. Elek István: Megújulhat a Zichy-kastély is (magyar nyelven) (PHP). feol.hu. Fejér Megyei Hírlap, 2013. október 27. (Hozzáférés: 2013. október 27.)
  3. Több mint 140-szer riasztották a tűzoltókat a vihar miatt (html). MR1-Kossuth Rádió, 2008. július 14. (Hozzáférés: 2011. július 26.)

További információk[szerkesztés]