Zichy-kastély (Zichyújfalu)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zichyújfalui Zichy-kastély
ZICHYÚJFALU - Kastélypark.jpg
Ország  Magyarország
Település Zichyújfalu
Épült 18911894
Építtető Zichy Nepomuk János
Építész Ybl Miklós (?)
Stílus eklektikus
Család Zichy család

Jelenlegi funkció polgármesteri hivatal
Tulajdoni helyzet állami tulajdon
Fenntartó Zichyújfalu község önkormányzata
Elhelyezkedése
Zichyújfalui Zichy-kastély (Fejér megye)
Zichyújfalui Zichy-kastély
Zichyújfalui Zichy-kastély
Pozíció Fejér megye térképén
é. sz. 47° 07′ 52″, k. h. 18° 40′ 14″Koordináták: é. sz. 47° 07′ 52″, k. h. 18° 40′ 14″

A zichyújfalui Zichy-kastély (nagy kastély) jelentős eklektikus műemlék Fejér megyében. Gróf Zichy Nepomuk János építtette az 1890-es években. Utolsó ura az építtető fia, az író Zichy Kázmér volt.

A Zichy család 1784-ben építtette föl első kúriáját a településen. Ez volt az úgynevezett kis kastély, ami a nagy kastély megépítése után a gazdatiszt lakása lett. Az új kastély a második világháborúban súlyosan megsérült, azóta csonka az épület. Az 1784-ben épült kúriát az 1980-as években bontották el.

Leírása[szerkesztés]

A hajdan „U”, ma „L” alakú épület főhomlokzata előtt 14 dupla oszlopon nyugvó veranda fut végig, majdnem középen 2 oszlopon nyugvó, csúcsosodó rész lép ki. Hátsó homlokzatának fő éke egy családi címer. A körülötte található, Kastélykertnek nevezett településrészt ápolt parkok és több száz éves, védett fák jellemzik.

Története[szerkesztés]

1945 előtt[szerkesztés]

Zichy Nepomuk János építtette 1891 és 1894 között. Tervezője egyes források szerint a neves építész, Ybl Miklós volt, aki már nem érhette meg a kastély elkészültét.[1] 28 hektáros park övezte, a vadaskert Európa-szerte ismertté vált. Zichy János halála után idősebb fia, István igazgatta az uradalmat, akinek 1921-es halálát követően a második gyermek, Kázmér lett a nagybirtok vezetője. A második világháború alatt a térségben igen súlyos harcok folytak, melyekből a zichyújfalui uradalom sem maradt ki, a grófi család ezért menekülni kényszerült. Az „U” alaprajzú épület északkeleti szárnya ekkor pusztult el.

1945–1990[szerkesztés]

Zichy Kázmér és fia, Endre a háború után visszakapta a kastélyt 100-100 hold területtel együtt, de 1949-ben az egész uradalmat államosították. A család ezután elhagyta Zichyújfalut.

A lebombázott szárnyrész maradványait elbontották, az államosított épületet pedig kívül-belül felújították, belső díszeitől azonban megfosztották. Az 1960-as évektől részben művelődési házként üzemelt: az épületben helyi mozi működött színjátszókörrel, itt kapott helyet a falu könyvtára, továbbá volt itt bálterem és klubhelyiség is. A délnyugati szárnyban konyha üzemelt ebédlővel. Mivel az épület az Európa-szerte ismert Agárdi Állami Gazdaság tulajdonában volt, így a Zichyújfalui Kerületi Gazdasági Iroda is itt székelt. Az orvosi rendelő az északkeleti részen kapott helyet. Történetének ebben a szakaszában még folyamatos karbantartási munkálatokat végeztek az épületen, állapota így nem romlott sokat az évek alatt. A vadaskert fennmaradt, fácánrezervátumában magas rangú állami tisztségviselők (pl. Kádár János miniszterelnök és pártfőtitkár, valamint Dobi István, az Elnöki Tanács elnöke) is vadásztak.

1990 után[szerkesztés]

Ebben az időszakban kezdett romlani az épület állaga, mivel a rendszerváltás után megszűnt az állami gazdaság. A kastély a falu önállóvá válása (1997) után állami tulajdonból önkormányzati tulajdonba került. Emellett a az 1990-es évektől a társasági élet is alábbhagyott, a klubmozi és a színjátszókör megszűnt, a - még az 1980-as években is elismert - vadaskertet privatizálták, aminek köszönhetően teljesen leépült a település fejlett vadászkultúrája.

Az 1998-ban megalakuló önkormányzat a tulajdonába kerülő kastélyt tette meg polgármesteri hivatalnak. A kultúrház a könyvtárral és az iskolai számítástechnika-teremmel 2003-ban az abban az évben átadott általános iskola és művelődési ház épületébe került át az egyre rosszabb állapotú kastélyból, az orvosi rendelő pedig 2008 januárjában költözött ki egy, a falu központjában található felújított, átépített, modern épületbe. Ez év júliusának közepén az erős szél miatt megrongálódott a kastély tetőszerkezete, amit évekig nem sikerült rendbe hozni.[2] Emiatt az épület egyes helyiségei beáztak, a falakat penész lepte be.

Az orvosi rendelő helyén nem sokkal később gyógyszertárat létesítettek, amit a gárdonyi Balzsam Patika működtetett fiókgyógyszertárként. A beruházást az önkormányzat önerőből valósította meg. Két évvel később azonban a cég csődje miatt a gárdonyi gyógyszertárral egyetemben a zichyújfalui fiókpatika bezárt, az önkormányzat pedig azóta sem tudott megegyezni egyetlen vállalattal sem, amely gyógyszertárat működtetne a faluban, ráadásul a 2014-ben megkezdett állagmegóvási munkálatok során a helyiséget szinte teljesen szétverték. A délnyugati szárny egy helyiségében egy ideig edzőterem is működött.

A munkálatokat, melyek csak a sürgősen elvégzendő javításokat érintik (pl. csapadékvíz elvezetése, falak víztelenítése, vakolatcsere, bent életveszély elhárítása, meszelés, parkettajavítás) pályázati pénzekből fedezi a település.[3] A kastély rossz állapotának előrehaladottságát jól mutatja, hogy a színháztermet életveszély miatt a munkálatok megkezdése előtt nem sokkal le kellett zárni.

Az egykor a kastély mögött álló úri lovarda az államosítástól kb. 2000-ig asztalosműhelyként működött. Akkor elhagyatottá vált, az önkormányzat pedig 2015-ben végleg elbontatta a rossz állapotú épületegyüttest.

A kastélyban jelenleg a polgármesteri hivatal mellett a Zichyújfalui Mazsorettcsoport tükörterme és a helyi nyugdíjasklub közösségi helyisége található. Előbbi a könyvtár, utóbbi az ebédlő helyén.[1]

Urai[szerkesztés]

A kastély urai sorrendben a következők voltak:

Galéria[szerkesztés]


Források[szerkesztés]

  1. ^ a b Kisgyörgy Éva: FEJÉR 6: Vajtától Zichyújfaluig (magyar nyelven) (PHP). travellina.hu. Travellina, 2013. augusztus 1. (Hozzáférés: 2013. augusztus 5.)
  2. Több mint 140-szer riasztották a tűzoltókat a vihar miatt (html). MR1-Kossuth Rádió, 2008. július 14. (Hozzáférés: 2011. július 26.)
  3. Elek István: Megújulhat a Zichy-kastély is (magyar nyelven) (PHP). feol.hu. Fejér Megyei Hírlap, 2013. október 27. (Hozzáférés: 2013. október 27.)

További információk[szerkesztés]