Zichy-kastély (Zichyújfalu)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zichyújfalui Zichy-kastély
ZICHYÚJFALU - Kastélypark.jpg
Ország  Magyarország
Település Zichyújfalu
Épült 1891-1894
Építtető Zichy Nepomuk János
Építész Ybl Miklós (?)
Stílus eklektikus
Család Zichy család

Jelenlegi funkció polgármesteri hivatal
Tulajdoni helyzet Önkormányzati tulajdon
Fenntartó Zichyújfalu Község Önkormányzata
Elhelyezkedése
Zichyújfalui Zichy-kastély (Fejér megye)
Zichyújfalui Zichy-kastély
Zichyújfalui Zichy-kastély
Pozíció Fejér megye térképén
é. sz. 47° 07′ 52″, k. h. 18° 40′ 14″Koordináták: é. sz. 47° 07′ 52″, k. h. 18° 40′ 14″

A zichyújfalui Zichy-kastély (nagy kastély) jelentős eklektikus műemlék Fejér megyében. Gróf Zichy Nepomuk János építtette az 1890-es években. Utolsó ura az építtető fia, az író Zichy Kázmér volt.

A Zichy család 1784-ben építtette föl első kúriáját a településen. Ez volt az úgynevezett kis kastély, ami a nagy kastély megépítése után a gazdatiszt lakása lett. Az új kastély a második világháborúban súlyosan megsérült, azóta csonka az épület. Az 1784-ben épült kúriát az 1980-as években bontották el.

Leírása[szerkesztés]

A hajdan „U”, ma „L” alakú épület főhomlokzata előtt 14 dupla oszlopon nyugvó veranda fut végig, majdnem középen 2 oszlopon nyugvó, csúcsosodó rész lép ki. Hátsó homlokzatának fő éke egy családi címer. A körülötte található, Kastélykertnek nevezett településrészt ápolt parkok és több száz éves, védett fák jellemzik.

Története[szerkesztés]

1945 előtt[szerkesztés]

Zichy Nepomuk János építtette 1891 és 1894 között. Tervezője egyes források szerint a neves építész, Ybl Miklós volt, aki már nem érhette meg a kastély elkészültét.[1] 28 hektáros park övezte, a vadaskert Európa-szerte ismertté vált. Zichy János halála után idősebb fia, István igazgatta az uradalmat, akinek 1921-es halálát követően a második gyermek, Kázmér lett a nagybirtok vezetője. A második világháború alatt a térségben igen súlyos harcok folytak, melyekből a zichyújfalui uradalom sem maradt ki, a grófi család ezért menekülni kényszerült. Az „U” alaprajzú épület északkeleti szárnya ekkor pusztult el.

1945–1990[szerkesztés]

Zichy Kázmér és fia, Endre a háború után visszakapta a kastélyt 100-100 hold területtel együtt, de 1949-ben az egész uradalmat államosították. A család ezután elhagyta Zichyújfalut.

A lebombázott szárnyrész maradványait elbontották, az államosított épületet pedig kívül-belül felújították, belső díszeitől azonban megfosztották. Az 1960-as évektől részben művelődési házként üzemelt: az épületben helyi mozi működött színjátszókörrel, itt kapott helyet a falu könyvtára, továbbá volt itt bálterem és klubhelyiség is. A délnyugati szárnyban konyha üzemelt ebédlővel. Mivel az épület az Európa-szerte ismert Agárdi Állami Gazdaság tulajdonában volt, így a Zichyújfalui Kerületi Gazdasági Iroda is itt székelt. Az orvosi rendelő az északkeleti részen kapott helyet. Történetének ebben a szakaszában még folyamatos karbantartási munkálatokat végeztek az épületen, állapota így nem romlott sokat az évek alatt. A vadaskert fennmaradt, fácánrezervátumában magas rangú állami tisztségviselők (pl. Kádár János miniszterelnök és pártfőtitkár, valamint Dobi István, az Elnöki Tanács elnöke) is vadásztak.

1990 után[szerkesztés]

Ebben az időszakban kezdett romlani az épület állaga, mivel a rendszerváltás után megszűnő állami gazdaság már nem igényelte az épületet, ami a falu önállóvá válása (1997) után került állami tulajdonból önkormányzati tulajdonba. Emellett a társasági élet is alábbhagyott, a klubmozi és a színjátszókör megszűnt, a - még az 1980-as években is elismert - vadaskertet privatizálták, ami után leépült a település fejlett vadászkultúrája.

Az 1998-ban megalakuló önkormányzat a tulajdonába kerülő kastélyt tette meg polgármesteri hivatalnak. A kultúrház a könyvtárral és az iskolai számítástechnika-teremmel 2003-ban az abban az évben átadott általános iskola és művelődési ház épületébe került át az egyre rosszabb állapotú kastélyból, az orvosi rendelő pedig 2008 januárjában költözött ki egy, a falu központjában található felújított, átépített, modern épületbe. Ez év júliusának közepén az erős szél miatt megrongálódott a kastély tetőszerkezete, amit évekig nem sikerült rendbe hozni.[2] Emiatt az épület egyes helyiségei beáztak, a falakat penész lepte be.

Az orvosi rendelő helyén nem sokkal később gyógyszertárat létesítettek, amit a gárdonyi Balzsam Patika működtetett fiókgyógyszertárként. A beruházást az önkormányzat önerőből valósította meg. Két évvel később azonban a cég csődje miatt a gárdonyi gyógyszertárral egyetemben a zichyújfalui fiókpatika bezárt, az önkormányzat pedig azóta sem tudott megegyezni egyetlen vállalattal sem, amely gyógyszertárat működtetne a faluban, ráadásul a 2014-ben megkezdett állagmegóvási munkálatok során a helyiséget szinte teljesen szétverték. A délnyugati szárny egy helyiségében egy ideig edzőterem is működött.

A munkálatokat, melyek csak a sürgősen elvégzendő javításokat érintik (pl. csapadékvíz elvezetése, falak víztelenítése, vakolatcsere, bent életveszély elhárítása, meszelés, parkettajavítás) pályázati pénzekből fedezi a település.[3] A kastély rossz állapotának előrehaladottságát jól mutatja, hogy a színháztermet életveszély miatt a munkálatok megkezdése előtt nem sokkal le kellett zárni.

Az egykor a kastély mögött álló úri lovarda az államosítástól kb. 2000-ig asztalosműhelyként működött. Akkor elhagyatottá vált, az önkormányzat pedig 2015-ben végleg elbontatta a rossz állapotú épületegyüttest.

A kastélyban jelenleg a polgármesteri hivatal mellett a Zichyújfalui Mazsorettcsoport tükörterme és a helyi nyugdíjasklub közösségi helyisége található. Előbbi a könyvtár, utóbbi az ebédlő helyén.[1]

Urai[szerkesztés]

A kastély urai sorrendben a következők voltak:

Képgaléria[szerkesztés]


Források[szerkesztés]

  1. ^ a b Kisgyörgy Éva: FEJÉR 6: Vajtától Zichyújfaluig (magyar nyelven) (PHP). travellina.hu. Travellina, 2013. augusztus 1. (Hozzáférés: 2013. augusztus 5.)
  2. Több mint 140-szer riasztották a tűzoltókat a vihar miatt (html). MR1-Kossuth Rádió, 2008. július 14. (Hozzáférés: 2011. július 26.)
  3. Elek István: Megújulhat a Zichy-kastély is (magyar nyelven) (PHP). feol.hu. Fejér Megyei Hírlap, 2013. október 27. (Hozzáférés: 2013. október 27.)

További információk[szerkesztés]