Zichy–Hadik-kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zichy–Hadik kastély
A Zichy–Hadik-kastély látképe madártávlatból
A Zichy–Hadik-kastély látképe madártávlatból
Ország Magyarország
Település Seregélyes
Épült 1821
Építtető Zichy Ferenc
Stílus klasszicista
Család Zichy család

Tulajdoni helyzet magántulajdon
Elhelyezkedése
Zichy–Hadik kastély (Magyarország)
Zichy–Hadik kastély
Zichy–Hadik kastély
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 07′ 06″, k. h. 18° 34′ 35″Koordináták: é. sz. 47° 07′ 06″, k. h. 18° 34′ 35″
A Wikimédia Commons tartalmaz Zichy–Hadik kastély témájú médiaállományokat.

A Zichy–Hadik-kastély 1821-ben épült klasszicista stílusú kastély Seregélyesen. A kastély gróf Zichy Ferenc kezdeményezésére épült. A Zichy–Hadik-kastély kertje védett természeti érték.

Története[szerkesztés]

A kastélyt Gróf Zichy Ferenc, a monarchia pénzügyminisztere építtette 1821-ben. A kastély építéséről és tervezőjéről nem maradtak fenn tervrajzok és okmányi adatok, így Lyka Károlytól tudjuk, hogy Zichy Pich Ferencet bízta meg a kastély szobáinak és termeinek kifestésével. A nagyterem freskóinak érdekessége, hogy úgynevezett árnyfestési technikával készültek, amik főleg filmeken és képeken térhatású látványt nyújt.[1] A kastély keletkezésével kapcsolatban érdekes történet kapott szárnyra a tulajdonos családban, miszerint Ferenc császár így szólt Zichyhez: „A jövő esztendei hadgyakorlatok Fejér megyében lesznek, hallom ott Önnek szép kastélya van, ott fogok megszállni.”[2] Utolsó lakói gróf Hadik Béla és Zichy Alexandra grófnő[forrás?], akik a seregélyesi család sírhelyén nyugszanak. A második világháború alatt a kastély értékei többnyire német és szovjet kézbe került, aminek csekély része került elő, ezért is fontos az a néhány lelet, amit 1976-ban a kastélyparkban találtak. A leletek között ezüst és aranyozott evőeszközöket, medalionokat, tarsolyokat, dobozkákat, ékszereket és egyéb értékes dolgokat találtak, amit ma a székesfehérvári Szent István Múzeum tudhatja tulajdonában.[1]

Mint sok más kastélyunknak, úgy ennek is a hánytatott sorsa 1945 után történt. Sokáig üres volt, de az 1950-es évek elejétől a Videoton gyár raktára lett. A kastély igazi helyreállítását megelőző munka 1982-ben történt, amikor a Taurus Gumiipari Vállalat jelentkezett az épületet üdülő- és oktatási központként szerette volna rekonstruálni.[3]

A 2008-ig háromcsillagos klasszicista kastélyszállóként működött. Jelenleg üresen áll, állapota erősen leromlott.[4]

A Zichy–Hadik-kastélyt 2014-ben a Pharaon-Alfa Kft. vállalkozás vásárolta meg.[5] A Pharaon-Alfa Kft. Ghaith Rashad Pharaon cégcsoportjához tartozik.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Nevezetességek (HTML). Seregélyes Nagyközség Önkormányzata. (Hozzáférés: 2016. november 25.)
  2. Myreille: Kastélytúra - 6 kastély 1 nap alatt (HTML). Nők lapja Café, 2008. február 13. (Hozzáférés: 2016. november 24.)
  3. Domokos Erika; Körtési Zsolt: Gazdát keres a seregélyesi kastélyszálló (HTML). Napi.hu, 2010. november 10. (Hozzáférés: 2016. november 25.)
  4. Markó Ferenc: Egy rejtélyes család, akik hatalmasat szakítanak a keleti nyitással (HTML). 444.hu, 2015. április 23. (Hozzáférés: 2016. november 25.)
  5. V. F. I.: Várólistán a seregélyesi Zichy–Hadik-kastély (HTML). Világgazdaság, 2016. május 12. (Hozzáférés: 2016. november 25.)
  6. Csikász Brigitta: Összevissza beszél a kormányzat a Pharaon-ügyben, üzleti megfontolások írhatták felül a nemzetbiztonsági kockázatot (HTML). Átlátszó, 2016. november 6. (Hozzáférés: 2016. november 24.)

További információk[szerkesztés]