Bory-vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bory-vár
A Bory-vár a bejárat felől
A Bory-vár a bejárat felől
Ország  Magyarország
Mai település Székesfehérvár

Épült 1923-1964
Építőanyaga vasbeton, beton
Elhelyezkedése
Bory-vár (Székesfehérvár)
Bory-vár
Bory-vár
Pozíció Székesfehérvár térképén
é. sz. 47° 12′ 39″, k. h. 18° 27′ 05″Koordináták: é. sz. 47° 12′ 39″, k. h. 18° 27′ 05″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bory-vár témájú médiaállományokat.

A Bory-vár egy különleges épületcsoport, amelyet Bory Jenő (18791959) építész, szobrász épített és díszített Székesfehérvárott. 1923-tól az építész haláláig épült. Ma az épület nagy része múzeumként látogatható, de a leszármazottak egy része még mindig itt él. Az épület szerepel a Guinness Rekordok Könyvében, mint a világ legnagyobb épülete, melyet egyetlen ember alkotott.

Bory, a tervező építész volt az építésvezető, a pallér, a kőműves is. A vár kazamatájától a kilátótornyokig 30 méter a magassága. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak. Érdekesség, hogy a vár alapanyaga beton, amely anyag alkalmazásában úttörő volt.

A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig.

Bory Jenő és felesége, Komócsin Ilona (mindketten Székely Bertalan-tanítványok), Klára leánya (Glatz-tanítvány) képei és szobrai mellett a következők alkotásaival találkozhatunk a várban: Székely Bertalan, Karlovszky Bertalan, Körösfői-Kriesch Aladár, Csók István, László Fülöp, Márk Lajos, Bosznay István, Szüle Péter, Márton Ferenc, Iványi Grünwald Béla, Haranghy Jenő, Fadrusz János, Zala György, Stróbl Alajos, Ligeti Miklós, Dankó János stb. A Bory-vár „kivonatos” tárgymutatója majdnem 400 művet sorol fel, de több ezer is van ott.

Bory a váron kívül az ikervári Batthyány-szobor, az eszterházai Haydn-emlékmű, a kaposvári Madonna, számos síremlék és hősi szobor alkotója.

Képgaléria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]