Wikipédia:Kocsmafal (hírek)/Archív40

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

The Signpost: 20 November 2023

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

Helyzetjelentés a települési cikkek képanyagáról

Több mint két évvel ezelőtt hívtam fel a figyelmet egy olyan szerkesztői lapra, ami nyilvántartja a fotó nélküli magyar települési cikkeket, ez az: Szerkesztő:Ato 01/próbalap/Magyarország wd képtelen települései. Ezt ato 01 hozta létre, és azóta kiegészült egy térképpel is, ami piros pöttyökkel mutatja, hogy hol nincs fotó beillesztve a település Wikidata elemébe.

Akkor 1109 olyan magyar településről szóló cikk volt, amelynek az infoboxában nem volt kép (ami az összes településünk cirka egyharmada), az elmúlt két és fél év alatt ez a szám 446-ra csökkent (valamivel több mint 10 százalék), vagyis közel 600 településre látogatott el egy-egy wikipédista (vagy szerzett képet máshonnan). Ez szerintem szuperjó eredmény, ami ráadásul különösebb szervezés nélkül történt, ki-ki a saját kedve, ízlése, érdeklődése és lehetősége szerint fotózgatott, vagy töltött fel képet. Sokan vesznek részt a fotózgatásban (függetlenül attól, hogy a korábbi felhívásra teszik, vagy attól függetlenül), nem is lehet felsorolni mindenkit, aki hozzájárult ehhez a munkához, de Pasztilla munkásságát mégis kiemelném: lankadatlanul és jó minőségben tölt fel képeket évek óta településekről (is). És természetesen mindenki másnak is köszönet a fotókért!

Jelenleg így néz ki megyékre bontva a "képtelen települések" száma:

megye nincs kép
Zala 85
Veszprém 33
Vas 22
Tolna 1
Szabolcs-Szatmár-Bereg 79
Somogy 35
Pest 0
Nógrád 1
Komárom-Esztergom 0
Jász-Nagykun-Szolnok 5
Heves 4
Hajdú-Bihar 17
Győr-Moson-Sopron 12
Fejér 0
Csongrád-Csanád 7
Borsod-Abaúj-Zemplén 40
Békés 26
Baranya 57
Bács-Kiskun 27

A "nincs kép" oszlop fejlécére kattintva látszik hol a legjobb/legrosszabb a helyzet. Ha pedig arra vagy kíváncsi például, hogy melyik az az egy tolnai/nógrádi település, amelyikről nincs fotónk, látogass el ato 01 táblázatához, rendezd a megyék neve szerint az elemeket, és keresd ki.

Frissek, elavultak

Fenntartva, hogy elsődlegesen a 446 képtelen településről kellene fotókat készíteni, nekiláttunk a Wikidatán azt is jelezni, hogy melyik településről mikor készült fénykép (mint pl. itt: Csurgó (Q855016) az "időpont" minősítővel), vagyis azt feltérképezni, hogy a meglévő képállomány mennyire friss vagy elavult. Egyelőre a "képes települések" egyharmadánál van dátumjelzés, ami nem teljes, de gyaníthatóan reprezentatív. Ez alapján az alábbi statisztikát lehet felállítani:

Az összes képpel rendelkező település fotói közül

  • öt évnél nem régebbi (2018 utáni): 446 (44,4 %)
  • öt és tíz év közötti (2013-2018): 148 (14,8 %)
  • tíz és 20 év közötti (2003-2013): 407 (40,5 %)
  • húsz évnél régebbi (2003 előtti): 21 (2,1 %)

(körülbelüli értékek, egy-egy településnél több kép is lehet, emiatt 100 % fölötti a végeredmény)

A legrégebbi fotónk 1880-ból való, Tetétlen (Q259187) község egy épületét mutatja.

Nem feltétlenül kell azonban minden régi képet lecserélni, előfordulhat, hogy egy régi kép hangulatosabb, mint sok mai, vagy éppen találóbb, jellemzőbb az adott településre, de az azért tudható, hogy a legtöbb esetben nem így van: egyszerűen nincs frissebb/jobb, mint ami most ott található, szóval másodlagos projektként el lehet menni olyan településekre is, amelyekről ugyan van kép, de az régi. Ehhez is van egy térkép itt: https://w.wiki/8GZa , én a 2003 január 1. előtti képekre állítottam be, de a lekérdezésben lehet javítani a dátumot.

Ha akad egy nálam hozzáértőbb, és meg tudja oldani, hogy a két lekérdezésből egy legyen, és megmutatkozzon a térképen mindkét eredmény (nincs kép, ill. régi a kép), annak megköszönöm a segítségét.

A két halmazt itt lehet egy térképen megtekinteni: https://w.wiki/8HD7. A kék pöttyök jelzik azokat a településeket, amelyekről nincs kép, a többi szín a különböző korú régi képeket mutatja. A jobb felső sarokban van egy layer ikon (), arra rákattintva lehet szűkíteni/tágítani, hogy mit mutasson (kösz Tacsipacsi!).

Nem a legoptimálisabbak

Épül egy gyűjtemény azokról a településekről, melyek infoboxában van ugyan kép, nem is olyan eszement régi, de bizonyára lehetne jobb, jellegzetesebb fotót is választani. Ide például azok a települések kerülnek, amelyeknek valamely infrastrukturális létesítményéről készült kép (pl.: vasútállomás), vagy valójában nem is azon a településen készült a kép, csak kapcsolódik hozzá, vagy annyira összetéveszthető, hogy bárhol készülhetett. Egyelőre egy vitalapon, ezen a linken gyűjtjük a településneveket: Szerkesztővita:Ato_01/próbalap/Magyarország_wd_képtelen_települései#Felülvizsgálandó_képek. Ha valki arra jár, készíthet pár fotót ott is.

Címerek

324 település Wikidata-elemében nincs címer (és így vélhetően az infoboxban sem). Van egy kormányzati fenntartású weboldal, ahol én nem találtam szerzői jogi korlátozást, és más jelképek mellett a települési címerek is fent vannak: https://www.nemzetijelkepek.hu/ . Viszont elég hosszas - de nem teljeskörű - keresgélés után arra jutottam, hogy onnan is kábé azok a címerek hiányoznak, amelyek a Wikidatából, így nincs más hátra, mint rajzolgatni ezeket a címereket. Ha valakinek van hozzá kedve és tehetsége, itt egy lekérdezés erről: https://w.wiki/8GdS .

Így állunk most. Pallor vita 2023. november 26., 11:04 (CET) Pallor vita 2023. november 26., 11:04 (CET)

@Pallor:
  • Hiányzó és régi képek egy térképen:
    #defaultView:Map{"hide": ["?datyear"], "layer": "?datyear"}
    SELECT ?item ?itemLabel ?dat ?datyear ?coordinates WHERE {
      {?item wdt:P31 wd:Q13218690} UNION {?item wdt:P31 wd:Q2590631}.
      OPTIONAL { ?item p:P18 ?picture. } # Van-e kép
      OPTIONAL { ?item p:P18/pq:P585 ?dat. } # Mi a képhez rendelt dátum (ha van)
    
      # Csak azok kellenek, amiknél vagy nincs kép, vagy van képhez rendelt dátum
      # (és így kép is), és a dátum 2002-es vagy régebbi
      FILTER(!BOUND(?picture) || (BOUND(?dat) && ?dat < "2003-01-01"^^xsd:dateTime)).
      # ...de a megszűnt települések nem kellenek
      MINUS { ?item wdt:P576 []. }
    
      ?item wdt:P625 ?coordinates.
    
      # ?datyear: ha van dátum a képhez, akkor annak az éve, ha nincs (vagyis nincs
      # kép), akkor nulla – ez alapján színezünk (ld. layer a legelső sorban)
      BIND(IF(BOUND(?dat), YEAR(?dat), 0) AS ?datyear).
    
      SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu". }
    }
    
    Próbáld ki! Úgy döntöttem, hogy ha már lúd, legyen kövér, a meglévő képeket is színezzük évszám szerint. Aki csak a régi képekre kíváncsi, az kapcsolja ki a 0-s réteget (ezek a hiányzó képek), aki meg csak a hiányzóakra, annak ott a Minden réteg, aztán a 0-s mehet vissza.
  • Hiányzó címerek: nem lehet, hogy azok hiányoznak, amik egyszerűen nem léteznek? Nem hiszem, hogy bármiféle jogszabály kötelezné az önkormányzatokat arra, hogy legyen címerük. – Tacsipacsi vita 2023. november 26., 14:58 (CET)
Tacsipacsi kösz szépen, szuper lett, bele is szőttem a szövegbe, meg mindjárt ato 01 lapján is átjavítom.
De, lehetséges, hogy nincs címer, bár én úgy emlékszem, hogy a rendszerváltás után, az önkormányzatok megalakulásakor szinte az első közgyűlési napirendi pontok egyike volt a települési jelképek kialakítása/elfogadása (legalábbis az önkormányzati tv. a települések jogkörébe utalta ezt), és iszonyú nagy volt a nekibuzdulás. Meg lennék lepve, ha létezne olyan önkormányzat, amelyik már megvolt 1990-ben is, de nem alkotott címert. Persze, az is igaz, hogy nem kötelező. Pallor vita 2023. november 26., 17:52 (CET)

"Fejér vármegye büszkesége a Wikipédia reflektorfényében!"

The Signpost: 4 December 2023

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

Megint a szélén állunk...? Vagy csak kevés új híre van a sajtónak?

Az összeomlás szélén áll a Wikipédia? „Hiába a nagy érdeklődés, az egyértelmű siker…”. Szerző: Hvg. - Vadaro vita 2023. december 23., 14:18 (CET)

Egy újszülöttnek minden vicc új. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. december 23., 14:40 (CET)

Istenkém, milyen gagyi cikk! Pedig régen a HVG színvonalas kiadvány volt, most meg... Szemmel láthatólag minden bizonyíték nélkül állítja az anon szerző, hogy a Wikimédia a csőd szélén táncol, miközben mintegy két kattintásomba került előhúzni az Alapítvány legutóbbi (október 5-én kelt, a 2022. július 1. és 2023. június 30. közti időszakot lefedő), auditált pénzügyi beszámolóját, amely szerint az alapítványnak valamivel több mint negyedmilliárd dollár (88 milliárd forint) nettó vagyona van. A nettó vagyon az év során 6.1 százalékkal nőtt, de ha egy cent bevétel se lenne, akkor is másfél évig elég lenne a Wikipédia működtetésére mindenféle nadrágszíjmeghúzás nélkül. --Malatinszky vita 2023. december 23., 15:14 (CET)

@Malatinszky: Lehet, hogy érdemes lenne ennek a pénzügyi beszámolónak a linkjét elküldeni a HVG online szerkesztőségének. Van erre egy email címük is "Helyreigazítások, pontosítások" céljára: helyreigazitas@hvg.hu – Dodi123 vita 2023. december 23., 19:20 (CET)

Valahonnan pénzt kell szereznie, eddig sem volt titok, hogy adományokból él. Átkattintva néhány másik informatikai cikkre egyértelművé vált számomra, hogy nem a HVG-ből kell ezen a területen informálódnom. :-) – B.Zsolt vita 2023. december 23., 22:46 (CET)

Több más területen sem... Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. december 23., 22:48 (CET)
A kortárs művészeti folyóiratuk viszont kifejezetten jó, csak sajnos alig ismerik. -- Malatinszky vita 2023. december 23., 23:42 (CET)

The Signpost: 24 December 2023

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

Az év szócikke 2023 verseny

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezzük az év legjobb szócikkeinek versenyét. A verseny a szócikkgyűjtéssel 2024. január 1-én indul, a szavazásra január 17-február 27. között kerül sor. Dodi123 vita 2024. január 1., 15:37 (CET)

TOP 50 user pageviews on huwiki (2023)

Dušan Kreheľ vita 2024. január 3., 02:03 (CET)

meglepődött Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 3., 07:21 (CET)

Érdekes lista. A katalán megtekintésbot úgy tűnik még mindig működik. Cassandro Ħelyi vita 2024. január 3., 09:41 (CET)

majd a rendes statisztikával össze kell hasonlítani, az még nincs meg, és ott ki lehet szűrni a false positive-okat a pc-s és mobilos megtekintések aránya alapján. Ha valahol több a pcs megtekintés mint mobilos, az gyanús, hogy bot csinálta. Xia Üzenő 2024. január 3., 10:04 (CET)
Elkészült a hivatalos is, kivettem a listából a false positive-okat, így ez a végleges felállás: bit(.)ly/huwiki2023toplista Xia Üzenő 2024. január 5., 20:41 (CET)

(vegyétek ki a pont körül a zárójeleket, nem enged bitlys linket a felület, anélkül viszont a kivételek miatt iszonyú hosszú a link) Xia Üzenő 2024. január 5., 20:42 (CET)

Hmmm, az, hogy hiányzik a Halálozások 2023-ban és az Index.hu cikk, az a desktop > mobil aránynak köszönhető? Cassandro Ħelyi vita 2024. január 5., 22:17 (CET)

Legnépszerűbb életrajzok születési hely szerint --Tgrvita 2024. január 6., 18:54 (CET)

The Signpost: 10 January 2024

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

Ruwiki

A fenti címen már jóideje van az angol Wp-n egyértelműsítő lap. A hír pedig: :Elindult az orosz Wikipédia, ahol nem háború a háború, pontosabban: „Hétfőn elindult a Wikipédia orosz másolata…”, bétatesztelése 2023 közepén kezdődött.

Még: Reuters.com, businessinsider.com - Vadaro vita 2024. január 16., 19:32 (CET)

Feminizmus és folklór szócikkíró verseny

Sziasztok! Először veszünk részt a nemzetközi versenyben, melynek témája a folklór (a világ bármely népének folklórja), illetve a nők szerepe a folklóron belül. A verseny február 1. és március 31. között zajlik majd, és a Wikipédia:Feminizmus és folklór 2024 oldalon lehet majd jelentkezni. A nemzetközi zsűri az egyes wikiken legjobbnak talált szócikkek között is fog díjakat kiosztani. Így most nem azt szeretnénk, ha sok rövid cikk-kezdemény születne, hanem ha szépen kidolgozott alkotások jönnének létre, amelyek jól lefedik a témát. A részleteket a fenti oldalon találjátok. Szeretettel várunk minden jelentkezőt, kezdők is nyugodtan kipróbálhatják magukat. Xia Üzenő 2024. január 28., 15:36 (CET)

The Signpost: 31 January 2024

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

Request for global bot flag for CommonsDelinker

Hello!

This is a notification to let you know that a new request for the global bot flag for CommonsDelinker has been started.

Please note that the request will remain open for 14 days starting today. You can leave a comment or opinion on the relevant page!

Best regards --Superpes15 (talk)

Karbantartó verseny

Sziasztok! A tavalyi év kihagyása után idénre nem lett kevesebb problémával rendelkező Wikipédia-szócikk, így elindult az idei karbantartó verseny!

A problémákkal rendelkező lapok listáját és a jelentkezést ezen az oldalon találjátok:

Vegyél részt te is! Samat üzenetrögzítő 2024. február 12., 20:31 (CET)

The Signpost: 13 February 2024

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

The Signpost: 2 March 2024

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

Az év közreműködői

Sziasztok! Megszülettek az év közreműködői szavazásának eredményei, amelyeket ezen az oldalon találtok:

Gratulálok a helyezetteknek! Samat üzenetrögzítő 2024. március 3., 19:49 (CET)

Az év szócikke

Sziasztok!

Dodi123 szervezésében megszülettek az év szócikke szavazás eredményei is, amelyeket itt tudtok megtekinteni:

Köszönöm mindazoknak, akik szavaztak, Dodinak az versennyel kapcsolatos munkáját, és gratulálok a helyezetteknek! Samat üzenetrögzítő 2024. március 3., 21:26 (CET)

Pallerti adminválasztása

Kérlek, járuljatok az urnához! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. március 18., 18:47 (CET)

2024 március - szerkesztői találkozó

Várunk minden szerkesztőt és érdeklődőt egy budapesti beszélgetésre, mely általában havonta kerül megszervezésre.

Részletek: Wikipédia:Wikitalálkozók/Budapest,_2024._március_23.

. Rodrigó 2024. március 20., 19:33 (CET)

The Signpost: 29 March 2024

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

Meghalt a hu:wiki?

Régen nagy volt a sürgés-forgás, pár nap alatt ellenőrizték a járőrök a szerkesztéseket, most meg kb. fél év alatt. Csomó régi nagy név eltűnt, és nekem az a benyomásom, hogy nem sok új ember jött a helyükre. Az új szerkesztők meg miért maradnának, ha kb. soha nem fogadják el a változtatásaikat, ha pedig nem ügyesek, nincs ki mentorálja őket. Szavazások rohadt lassan mennek, jó, ha szavaz 3 ember. A kocsmafal gyakorlatilag üres, a friss archívumokban se olyan nagy a pörgés. Ugye nem halt meg a wiki? Páfrány vita 2024. április 16., 17:59 (CEST)

Nem halt meg. Mi a hír, amiért írtál erre a kocsmafalra? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. április 16., 18:29 (CEST)
@Páfrány Nem tudom milyen oldalakat nézel, a szavazások, például Pallerti adminválasztása utoljára 44 szavazással zárult, de egyéb szavazásokról [itt] lehet tájékozódni. Igen, vannak cikkek, amik fél éve (vagy akár egy-két éve) ellenőrizetlenek, többnyire olyan cikkekről van szó, amelyek vagy szakértőre várnak, vagy nem érték el a járőrök ingerküszöbét, akik munkájukat szabadidejükben végzik. Itt a statisztika, a huWiki 97%-a ellenörzött.
A régiek bizony fájdalmasan hiányoznak, de a Wikipédia is olyan projekt, ahol létezik fluktuáció, azaz folyamatosan jönnek újak is. Mentorok is akadnak, sajnos az új szerkesztők elvétve élnek ezzel a lehetőséggel. A kocsmafalakon van élet, nem tudom melyikre gondolsz, nem hiszem, hogy attól kellene élni a projektnek, ha állandóan viták dúlnak, de vannak viták bőven, így is. Azt tudnám javasolni, hogy szerkessz, legyél itt többet, legyél járőr és aktívan vegyél részt a projekt életében, hogy lásd hol tart ma a huWiki. Ogodej vitalap 2024. április 16., 18:36 (CEST)

CEE Hub Office Hour, Catch Up session and other announcements

Hi everyone,

We want to inform you about the upcoming calls/sessions that CEE Hub will organise, along with some small announcements of the other sessions that may be interesting for some of you.

First of all, we are inviting you to the next CEE Hub Office Hour dedicated this time to the Microgrants, which will be held on Monday (22 April) at 18:00 CEST (register here).

Also, we are making early announcement of the next Catch Up dedicated to the Annual Plan of the Wikimedia Foundation for the period 2024/25, where you will have a chance to hear introduction about this plan directly from the CEO of the WMF, along with CEE Hub updates and later during the call Q&A session of 20 minutes. This session will be held on Wednesday (8 May) at 19:00 CEST (register here).

Additionally, during this Friday (19 April) at 19:30 CEST at Wikimedia Summit in Berlin will be organised a regional CEE meet-up with hybrid option, so you can join remotely as well (Google Meeting ID).

Please use the registration pages on Meta for the CEE Hub Office Hour and CEE Catch Up session, so you will get a link directly.

___________________________________

At the end, if you are interested to hear more about Wikipedia Library and how this works, that every Wikimedia user with an active account for at least 6 months, contributed at least 500 times to Wikimedia projects, made at least 10 edits in the past month, and not be currently blocked from writing on any Wikimedia project, can have an access to the Wikipedia Library, you can attend one of two possible Let’s Connect learning clinics:

* Time zone 1 Registration link here (April 23rd,  18:00 CEST)

* Time zone 2 Registration link here (April 26th, 09:00 CEST)

If you need more information about these sessions, you can contact Gorana Gomirac (gorana.gomirac@vikimedija.org).