Wikipédia:Útmutató fiatal szerkesztőknek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
</img> A leghasznosabb tanács: soha ne adj ki személyazonosításra alkalmas információkat (név, életkor, hely, iskola, IP-cím) a Wikipédián - vagy bárhol máshol, az interneten nyilvánosan elérhető módon - még azoknak se akiket úgy gondolod ismersz a való életben. Néhány weboldal korlátozhatja a személyes adataidhoz való hozzáférést; a legtöbb viszont, beleértve a Wikipédiát nem korlátozza..

Ha úgy érzed egy kiskorú a személyes adatait kirakta a Wikipédiára, kérlek kövesd végig a lépéseket amelyeket részletesen a Wikipedia:eltüntetési kérelem oldalon találhatsz meg.

A Wikipédia "az az enciklopédia, amelyet bárki szerkeszthet", de van néhány szabályunk. Nincsenek korhatárok a Wikipédia szerkesztésére vagy új cikkek írására; a legfontosabb dolog az írásod minősége, a változtatások amelyeket mások írásán teszel, valamint a más szerkesztőkkel való együttműködés módja. Valószínűleg szükséged lesz néhány alapvető tanácsra, és reméljük, hogy itt ezt megadhatjuk neked. Olvasd el a linkeket más fontos információkhoz, amelyek szükségesek a Wikipédia megértéséhez.

A szülők, gondviselők, tanárok és más felnőttek számára is előnyös lehet az oldal elolvasása, valamint a Wikipédia: Tanácsok a szülőknek elolvasása is. Van egy fejlesztési terület is a Wikipédia: Gyermekvédelem területén. Olvass el és tudj meg többet az adatvédelemről, a bizalmas adatok kezelésről és a diszkrécióról a Wikipédián.

A biztonságod számít[szerkesztés]

Alapok[szerkesztés]

 • Légy óvatos azzal, amit írsz : Soha ne tedd közzé a címed, és ne használd a valódi neved a felhasználónevedként . Az emberek felhasználhatják ezeket az információkat, hogy megtudják, ki is vagy valójában, különösen, ha ugyanazt az információt vagy felhasználónevet használod más webhelyeken is. Ne kezdd el szerkeszteni az iskolád oldalát - ez egy árulkodó jel lehet, hogy valószínűleg oda jársz!
 • Ne írj cikkeket magadról - ha igazán nevezetes ember vagy, akkor valószínűleg majd valaki más fog cikket írni rólad.
 • Ha tévedésből tetted közzé saját adatait, kérd egy adminisztrátor segítségét, hogy távolítsa el őket, vagy kérd az eltüntetését, ami még az adminisztrátorok elől is elrejti azokat. Még ha nem is kérsz meg senkit, egy rendszergazda vagy más szerkesztő törölheti, ha tudjuk, hogy nagyon fiatal vagy. Kérjük, ne idegesítsd fel magad rajta, mert ez a biztonságod érdekében történik.

Fotók önmagadról, barátaidról vagy a családodról[szerkesztés]

 • Ne tégy közzé képeket önmagadról, barátaidról vagy családodról a Szerkesztői vagy a Vitalapokon . Az emberek felhasználhatják ezeket az információkat, hogy megtudják, ki is vagy valójában, különösen, ha ugyanazokat az információkat használtad fel mint más webhelyeken is.
 • Ne tégy közzé fotókat magadról, barátaidról vagy családodról sehol máshol sem a Wikipédián . Az emberek ezeket az információkat arra is felhasználhatják, hogy megtudják, ki is vagy valójában. Bár nagyon tetszhet az Eiffel-torony előtti képed, az olvasók csak az Eiffel-tornyot szeretnék látni.
 • Ne említsd meg, mikor te, barátaid, vagy családod van egy fotón . Védd a saját, a barátaid és családod Anonimitását . Néha a Wikipédián (nagyon ritkán) találhatsz fotókat magadról, barátaidról vagy családodról. Ne szerkeszd a Wikipédiát vagy a Szerkesztői lapod, hogy elmondd, hogy te vagy barátaid, családod vannak ezen vagy azon a fotón.
 • Mondd el privátban a barátaidnak, szüleidnek vagy másoknak, akiket ismersz , amikor képeken látod őket. (Úgy értve, hogy csak egymással beszélve levélben, chaten, mailben, szájon említsd, hogy senki más ne hallhasson vagy olvashasson róla).

Fiókhasználat[szerkesztés]

 • Ha van fiókod, mindig jelentkezz be, és használd mikor szerkesztesz.
 • Jelszavak : Soha ne mondd el senkinek a jelszavad.
 • Fiókmegosztás : Ne hagyd, hogy családodban valaki vagy barátaid használják a fiókodat. Ha valamit rosszul csinálnak, akkor téged fognak hibáztatni érte, és nem őket.
 • Kijelentkezés : Minden alkalommal, amikor elhagyod a számítógépet, különösen, ha megosztott számítógépről (többen használjátok) van szó jelentkezz ki.
 • Több fiók : Csak egy fiókot használj, kivéve, ha jó okod van többet használni.

Segítség kérése[szerkesztés]

A segítség itt van, csak kérdezz bátran!

A Wikipédia közösségi erőfeszítés. Rengeteg más szerkesztő készen áll segíteni neked.

 • Általános segítségért: Ha meg akarod tudni hogyan kell valamit csinálni, akkor látogass el a Wikipedia:Kocsmafal oldalra, ahol segítséget kaphatsz egy tapasztaltabb felhasználótól.
 • Sürgős segítségért: Ha egy tapasztalt szerkesztővel vagy rendszergazdával kell beszélned, aki jelenleg online, használd ezt az eszközt .
 • Segítség a személyes adatokkal: Ha már közzétettél személyes adatokat, és azt szeretnéd, hogy azok eltávolításra kerüljenek, keresd fel a Wikipédia: eltüntetési kérelem, és kövesd az ott található utasításokat.


Hogyan járulhatsz hozzá a Wikipédiához?[szerkesztés]

Nagyjából ugyanúgy, mint bárki más - főleg a meglévő cikkek fejlesztésével és újak megírásával. Az első néhány szerkesztés után valószínűleg egy másik szerkesztő fogad majd a Vitalapodon, amely felsorolja a " Wikipédia öt pillérét " - ezek a legfontosabb tudnivalók.

 • Ha új cikket írsz, ami valóban ide tartozik, akkor jobbá tetted az enciklopédiánkat, amiért is vagyunk itt mindannyian. Sok új cikket törölnek, mert az emberek nem tudják, minek kellene és minek nem kellene lennie az enciklopédiában, és a ennek a megfejtéséhez a Mi nem való a Wikipédiába oldal szolgál. Ha munkádat törlik, kérjük, ne csalódj, és ne vedd magadra: sok a legjobb szerkesztőink néhány cikkét is törölték.
 • Segíts a takarításban : Mivel az enciklopédiát könnyű szerkeszteni, egyesek viccesnek tartják, hogy butaságokat csinálnak vele. Szerintünk nem vicces, és Vandalizmusnak hívjuk. A vandalizmust itt nagyon komolyan veszik, és előfordulhat, hogy már nem bíznak benned, blokkonak . Ha látsz valamit, ami nyilvánvalóan nagyon buta vagy szemtelen és nem szabad itt lennie, eltávolíthatod (Visszaállítás) . Ha jobban megszokod a szerkesztést, csatlakozhatsz a cikkekkel és a Wikipédia működtetésének módjával kapcsolatos megbeszélésekhez.
 • Fotókat készíthetsz : Sok cikk jobban néz ki, ha illusztráltak. Feltölthetsz fényképeket vagy létrehozhatsz más megfelelő képeket, de ne feledd el, hogy nem használhatsz bármilyen fotókat vagy képeket - szinte mindig szerzői jogi törvények védik őket, amelyek megakadályozzák, hogy bárhol ízlés szerint használják őket. Mindent megtudhatsz a Wikipedia képhasználati házirendjének szánt oldalon . Még akkor is, ha saját képeket töltesz fel, azokat is törölhetik, ha nincsenek meg a megfelelő engedélyeid a képfeltöltési oldalon található listában. Az internetről származó képek szinte mindig alkalmatlanok.
 • A Wikipédia nem olyan, mint a Facebook vagy a Twitter . A Szerkesztői lapod nem alkalmas arra, hogy felhívd magadra a figyelmet a Wikipédián kívüli világból. Ez egy olyan hely, amit neked adunk, hogy tudasd más wikipédikusokkal, hogy mit csinálsz itt és egy kicsit rólad . Itt az enciklopédia fejlesztése az egyetlen feladat, tehát nem baráti társaságban való társalgásra vagy játékra való. Próbáld ki a homokozóban található dolgokat, hogy megtudd, hogyan működik a "Wiki-kódolás", anélkül, hogy rendetlenséget okoznál a cikkoldalakon.
 • Érezd jól magad! Csináld azt, ami neked tetszik és amiben jó vagy. Mindannyian, bármilyen korúak is vagyunk, a Wikipédián dolgozunk, mert szeretjük ezzel tölteni a szabadidőnket, úgy mintegy hobbival. Tehát, ha szívesen keresel helyesírási hibákat és kijavítod azokat, tedd azt; ha szeretnéd eltávolítani a nem működő linkeket, tedd azt; ha szívesen eltávolítod a vandál szerkesztéseket, és jelentést teszel az ismételt vandálokról az adminisztrátoroknak, tedd azt. Ha szívesen töltesz egy kis időt a könyvtárban, hogy anyagot találj egy cikkhez, tedd azt.

Cikkeken való munka[szerkesztés]

A Wikipédiának számos irányelve van a cikkekkel kapcsolatban.

A Wikipedia számos irányelvvel rendelkezik a cikkekről. Ezek különösen fontosak:

 • Életrajzok . Az enciklopédiák számos cikket tartalmaznak az emberekről. Van, ami halott emberről szól, és van, ami még mindig élő emberekről. Rendkívül óvatosnak kell lennünk azzal kapcsolatban, amit az élő emberekről írunk, és az élő személyek életrajzainak oldala mindent elárul majd erről. Dolgokat az emberekről alá kell támasztani megbízható forrásból - szükségünk van bizonyítékra, nem mondhatunk valamit csak úgy róluk. Ha amit írsz igaz, mert egy fontos újságban vagy egy jó hírű könyvben írták, vagy hosszasan tárgyalták a tévében, elmondhatod nekünk, egy forrásra hivatkozva, és az információk megmaradhatnak a cikkben. A téves információkat sok ezer ember olvashatja el, és ronthatja az ember hírnevét, ez pedig sok komoly bajt okozhat. Néhány privát információ akkor sem érdekes, ha igaz - nincs sok értelme megemlíteni az emberek gyermekeinek vagy kutyáinak nevét, vagy hogy mit reggeliznek. Ha nem vagy biztos abban, hogy valamit be kell rakni a cikkbe, akkor először beszéld meg egy másik szerkesztővel. A cikkekben szereplő információk feltüntetési módját a Megbízható források és a Források idézése című részben találod . Annak ellenére, hogy azt gondolnád, hogy te és családod figyelemre méltó, ne írj életrajzot magadról !
 • Nevezetesség . Minden cikknek elég fontos témákról kell szólnia . Ezt nevezzük nevezetességnek . Ha a téma nem figyelemre méltó, a cikket egy adminisztrátor törölheti - és néha meglehetősen gyorsan ! Például sok cikkünk van a zenekarokról. A Beatles nagyon híres és fontos együttes volt, mert dalaik örökre rányomták a bélyegüket a társadalomra, de a szomszéd garázsában gyakorló együttes valószínűleg még sokáig nem lesz kész a Wikipedia cikkhez, még akkor sem, ha az iskolában játszottak szalagavatón.
 • Az enciklopédia egyes részei alkalmatlanok lehetnek a fiatalok számára . A Wikipédiát nem cenzúrázzák, és sok olyan anyagunk van, amelyen a szüleid nem akarják, hogy dolgozz, ezért kérjük, beszéld meg a Wikipédián lévő munkád egy felelősségteljes felnőttel.
 • Cuccok másolása más helyekről . Ezt hívjuk plágiumnak . A mások fotóihoz hasonlóan, mások által máshol írt dolgok használata nem megengedett, még akkor sem, ha átírod, de még mindig kissé hasonlít az eredetire . Ismét, mint a fotók, ezt a szerzői jogi törvények védik és gyorsan törlik, ha nincs nagyon különleges engedélyünk használni. Olyan ez, mint a barátod házi feladatának másolása.
 • Nyelv . A Wikipédiát emberek milliói használják. Közülük többen üzletemberek, politikusok vagy egyetemi tanárok. A cikkekben írt szövegnek nagyon formálisnak kell lennie. Ez nem lehet olyan próza, amelyet kedvenc magazinodban vagy blogodban látsz. Gondolj arra, amit az iskolai tankönyvekben látsz.

Együttműködés más szerkesztőkkel[szerkesztés]

Hogy jól kijöjj szerkesztőtársaiddal elengedhetetlen a sikerhez a Wikipédián.

A legtöbb cikket, még azokat is, amelyeket te magad írtál, végül más szerkesztők is bővítik és javítják. A közös munka jó módszer az enciklopédia fejlesztésére. A többi szerkesztő is mindent megtesz, és jó, ha jól kijössz velük. Ne kiabálj emberekkel, ha nem tetszik, amit módosítottak vagy hozzáadtak; csak beszéld meg szépen egy vitalapon.

 • Légy udvarias és beszélj más szerkesztőkkel. A szerkesztőknek udvariasaknak kell lenniük, és nem hívhatják egymást sértő neveken. Ha problémák merülnek fel, beszéld meg őket, és próbáld nyugodtan megoldani őket. Ne változtasd a cikkeket oda-vissza (ezt szerkesztési háborúnak hívjuk), és ne tegyél huncut megjegyzéseket a szerkesztési összefoglalókban . Rengeteg módon lehet segítséget kérni, amikor a dolgok kicsúszhatnak a kezünkből. Szóval legyél nagyon óvatos, hogyan szólítod meg az embereket a vitalapokon - soha nem tudhatod, kik lehetnek valójában! Lehet, hogy valaki olyan humoros mint te, de olyan is, aki szemtelen dolognak tartja, ha nagyon köznyelvű módon foglalkoznak vele. Lehet, hogy egyidősek veled, fiatalabbak vagy sokkal idősebbek.
 • Fogadd meg a tanácsokat. Ha valaki rámutat az általad elkövetett hibára, köszönd meg, hogy elmondta, és ne vedd magadra, feltételezd a jót . Ha valakit aggaszt egy általad elvégzett szerkesztés, magyarázd el, miért tetted. Mindannyian tanultunk azokból a megjegyzésekből és kritikákból, amelyeket minden nap hallunk egymástól.
 • Figyelmeztetések. Ha figyelmeztető üzenetet kapsz, gondold át alaposan, mit mond. Lehet, hogy valamit rosszul tettél. Ha a figyelmeztetés helyes, kerüld el ugyanazt a hibát legközelebb. Ha úgy gondolod, hogy a figyelmeztetés helytelen, akkor udvariasan beszéld meg azzal a személlyel, aki figyelmeztetett, vagy kérdezz meg egy másik szerkesztőt a véleményéről.
 • Problémák. Ha valaki goromba veled, és nem áll le, amikor kéred, ne legyél te is goromba - ez nem segít a helyzeten, tüzet nem olthatsz tűzzel. Vagy kérj segítséget egy rendszergazdától, vagy jelentsd az üzenőfalon a helyzetet.
 • Tartsd tiszteletben más szerkesztők tapasztalatait. Néha egy másik szerkesztő többet tudhat, mint te egy adott témáról. Hozzászólásaid ugyanolyan értékesek, mint mindenki másé, de a cikken dolgozó másik szerkesztő lehet a világ egyik legnagyobb szakértője ebben a témában! Ahogy azt szeretnéd, ha tiszteletben tartanának azért, aki vagy, és mihez járulsz hozzá, készen kell állnod arra is, hogy mindenkit tisztelj te is.
 • A hírneved. A legtöbb szerkesztő nem az életkorod alapján fog megítélni, még akkor sem, ha tudják, helyette érettséged alapján fognak megítélni, ahogyan ez a munkádban is tükröződik. Nincs semmi baj azzal, ha jól érzed magad a Wikipédián dolgozva, de legtöbbször meg fog fizetődni, ha komolyan veszed a munkát. Idővel hírnevet fogsz szerezni munkád minősége és másokkal való kapcsolattartásod terén. Bizonyosod meg arról, hogy jó hírneved van/lesz.
 • Az aláírásod. Létrehozhatsz egyéni aláírást, de ne feledd, hogy annak a Wikipédia:Aláírás tanácsait kell követnie; másoknak könnyen olvashatónak és elmondhatónak kell lennie, és rendelkeznie kell egy linkkel a vitalapra. Nem tartalmazhat felesleges jelöléseket, betűtípusokat és színeket.

Wikipédia projektek[szerkesztés]

Sok témához tartozik egy Wikipedia műhely vagy egy "WikiProjekt" oldal . A WikiProjekt olyan szerkesztők csoportja, akik azonos érdeklődéssel fordulnak egy téma iránt, és azért gyűltek össze, hogy figyelemmel kísérjék a cikkeket és javítsák őket. Például írhatsz vagy szerkeszthetsz egy cikket az iskoládról (jól sejtjük? ). Ha igen, nézd meg a Wikipedia Iskolák projektet ; jól mutatja a projektek működését, és rengeteg tanácsot nyújt igazán jó iskolai cikkek készítéséhez. Ne habozz csatlakozni kedvenc tantárgyad projektjéhez; ez az egyik első számú hely, ahol segítséget és tanácsot kaphatsz a tartalom hozzáadásához. De ne feledd, hogy a saját iskoládról szóló írás azonosíthat téged, különösen, mivel a többi munkatárs és hallgató köteles megnézni - ezért alaposan fontold meg, hogy ez valóban jó ötlet-e.

A hozzájárulás elismerése[szerkesztés]

A csinos ikonok szépek, de nem ezeknek kell az egyetlen motiváció-naklenni a cikkekhez való hozzájáruláshoz.

A wikipédikusok rengeteg módon ismerik el egymás jó munkáját.

 • A cikkek értékelése azon a bizalmon alapul, hogy a tapasztalt szerkesztők őszinte véleményüket adják ki egy másik szerkesztő munkájának értékelése során. Számos cikket rövid „csonkok”-ként kezdenek, és néhányan felülvizsgáljuk, ezután Jó cikkeké válnak . Egyesek még kiemelt cikkekké is válnak, ami azt jelenti, hogy az egész Wikipédia legjobb cikkei közé tartoznak. Új vagy kibővített, érdekes tényeket tartalmazó cikkek szerepelhetnek a Tudtad? szakaszon a főoldalon.
 • Díjak elnyerése . Vegyél részt a Wikipedia legjobb műveinek kiválasztásában, és segíts annak létrehozásában. De ne feledd: A Wikipédia arról szól, hogy szórakozás közben együtt készítsünk egy enciklopédiát - és nem a díjak elnyeréséről. Ha olyan cikket készítesz, amely DYK vagy GA, vagy akár kiemelt cikk lesz, büszkének kell lenned. De vannak, akik egy kicsit túl sok időt töltenek azzal, hány kitüntetésük van.
 • Csűrcsillagok . Kaphatsz egy „Csűrcsillagot” elismerésként amiért valami különösen jó hozzájárulást teszel néhány cikken, vagy valamilyen különleges tisztítási munkát tettél. "Kereskedés" Csűrőcsillagokkal, például "adok neked egyet, ha adsz nekem egyet", nem jó ötlet. A Csűrőcsillagokat nem szabad könnyedén osztogatni; elismerést jelentenek az elért eredményekről, olyan ez mint például az iskolai díj megszerzése.

Rendszergazdák / Adminisztrátorok[szerkesztés]

A megfoghatatlan "felmosórongy"

Az adminisztrátorok olyan felhasználók, akik speciális eszközöket használhatnak, amelyek elősegítik a Wikipédia megfelelő működését. Azért használhatják ezeket az eszközöket, mert más szerkesztők megbíznak bennük, de ez nem teszi őket jobbá vagy fontosabbá, mint bárki más. Olyan ez, mintha egy házmester a kulcscsomójával bízna meg, különösen annak a szekrénynek a kulcsával, ahol a felmosókat és a vödröket tartják, mások által hagyott rendetlenség takarításával bízna meg. Néha ez az Ajtók bezárását jelenti, hogy megakadályozzák az emberek visszatérését, még nagyobb rendetlenség okozását, és időnként még a felhasználók szerkesztését is megakadályozzák .

 • Még nem. Valószínűleg egy ideig nem állsz készen a kulcsokhoz. Mire készen állsz, munkád valószínűleg tapasztalt szerkesztők veszik majd észre, akik javasolják a jelölésedet, ezért olvasd is el, hogy az Adminisztráció nem új felhasználóknak szól .


A fontos dolgok mindig az első helyen állnak[szerkesztés]

Ne feledd, hogy a házi feladatok és az iskolai feladatok a legfontosabbak!

A Wikipédia biztosan szórakoztató lehet - és sok időt is felemészthet, de senki nem várja el, hogy mindennap dolgozz rajta. A fontos dolgok mindig az első helyen állnak. Az iskolai munka fontosabb, mint a Wikipédia, és a házi feladatok is az első helyen állnak. Ne feledd, hogy létezik egy valóvilág is.

Mentorálás[szerkesztés]

Különböző mentorprogramokra lehet belépni. "Wikipédia:Új szerkesztők támogatása/Mentorálás” segítségével örökbefogadót kereshetsz mentoraid közé, bár az egyszerű kérdések gyors és barátságos megválaszolásához jobb, ha a Kocsmafalat kérdezed meg.

Végszó[szerkesztés]

Vannak, akik úgy gondolják, hogy fiatalabb szerkesztőink nem rendelkeznek a Wikipédia működéséhez szükséges érettséggel, ismeretekkel, készségekkel vagy hozzáállással. Fiatal szerkesztőink minden nap meghazudtolják őket.

Lásd még[szerkesztés]

Eredeti (Angol) Nyelvű esszé: Wikipedia:Guidance for young editors

Ezen kívül pár egyéb (angol) Szócikk ehhez kapcsolódóan: