Thék Endre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Thék Endre
Thék Endre
Thék Endre
Született Thék Endre
1842. november 3.
Orosháza, Békés vármegye, magyar
Elhunyt 1919. június 8. (76 évesen)
Balatonfüred, Zala vármegye, magyar
Nemzetisége magyar
Házastársa Morbitzer Antónia (1872-1892)
Kleineisel Ilona (1901-1919)
SzüleiThék András
Urszuly Mária
Foglalkozása bútorasztalos, bankár, iparos, kereskedő
Sírhelye Új köztemető
A Wikimédia Commons tartalmaz Thék Endre témájú médiaállományokat.
Az Üllői úti bútorgyár gyár egy számlája
Kapu az orosházi Vörösmarty utcában, állítólag Thék inaskori munkája
Thék Endre sírja Budapesten. Új köztemető: 30-körönd-1. (A bal oldali szobor jelenleg nincs a síron.)

Thék Endre (Orosháza, Békés vármegye, 1842. november 3.Balatonfüred, Zala vármegye, 1919. június 8.)[1] asztalosmester, bútor- és zongoragyáros, az első hazai bútorgyár alapítója, a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtője.

Élete[szerkesztés]

Thék Endre nemes Thék András és Urszuly Mária gyermekeként a család negyedik generációs iparos tagja. Első feleségével, Morbitzer Antóniával Budapesten kötött házasságot 1872-ben. 21 évi házasságuk ideje alatt gyermekük nem született. Thék felesége 1892-ben váratlanul meghalt. 1901-ben nősült újra, ekkor Kleineisel Ilonát vette el, de utód ebből a házasságból sem született. Thék Endrének a Tanácsköztársaság nehéz időket hozott. Munkásai már 1918 decemberében ellenőrzés alá vették a gyárát, el kellett hagynia a fővárost, az amúgy is idős, betegeskedő Thék Balatonfüreden halt meg 1919. június 8-án. A budapesti Új Köztemetőben ma is álló családi sírboltba csak a kommün bukása után temethették el. Második felesége jóval túlélte, 1950-ben hunyt el.

Munkássága[szerkesztés]

Thék Endrét 13 évesen (1855) tanoncnak szerződtették Daubner Pál orosházi asztalosmesterhez. 1859-ben szabadult, ekkor kezdhette meg a céhlegények kötelező vándorlását az Osztrák birodalom területén. Később, mint asztalosmester hosszabb időt töltött külföldön (Bécs, München, Párizs) a műbútorgyártás tanulmányozásával. 1867 után tért vissza Magyarországra. 1872-ben Budapesten a Józsefvárosban megnyitotta asztalos műhelyét, melyet később gőzgéppel is felszerelt. Megvásárolta az Üllői út és a mai Leonardo utca sarkán álló Tauszig bútorgyárat. Gyára 1885-re Magyarország legnagyobb és legjobban gépesített bútorgyára lett. Historizáló-eklektikus munkái a korszak számos reprezentatív új épületében (Operaház, Parlament, Károlyi István palotája, a Wenckheim palota, a Tőzsde és a Kúria) megjelennek. A múltidéző munkái közül a legjelentősebbnek a Hauszmann Alajos által átépített budai Vár berendezését tartotta. Ő készítette el a neoromán stílusban megalkotott Szent István termet gazdag fali dekorációival, román stílusú bútorzatával. Ezeket a bútorokat 1900-ban a párizsi világkiállításon is bemutatták. Ezekben a nagyszabású feladatokban a gyár kivitelező volt, az építészek által elkészített tervek alapján dolgozott.

A magyar iparművészet számon tartja gróf Andrássy Tivadar budai villájának ebédlőberendezését, melyet a Thék bútorgyár kivitelezett. Az ebédlő belsőépítész-tervezője a festő Rippl-Rónai József volt, aki nemcsak a bútorokat, a kerámia- és üvegtárgyakat, a kárpitokat és az üvegablakokat is megtervezte. Így a lett az Andrássy palota a magyar szecessziós művészet kiemelkedő alkotása.

Thék Endre az 1890-es években kibővítette gyárát, és zongoragyártásra is berendezkedett. Orosházán tanoncotthont alapított, alelnöke volt az Országos Ipartestületnek és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának.

Vagyonából a Hont vármegyei Lontó községben 1896-ban vásárolt palotát magának, majd „művészi ízléssel restaurálta a régi épületet, meghagyván annak eredeti, érdekes jellegét. Thék kastélyában gazdag könyvtár van. A kastély termeit Zsigmond és Mátyás királyok korabeli kőfaragványok és festmények, továbbá régi velencei műtárgyak, Mária Terézia korabeli kőszobrok díszítik. Thék számos történelmi emlékű kő- és bronztárgyat őriz itt a török világból is, valamint régi fegyvereket is, a melyek részben a régi királyi várból kerültek ide” – írja a Borovszky-féle Hont vármegyei monográfia.

Emlékezete[szerkesztés]

 • Thék Endréről Orosházán még életében, 1913-ban utcát neveztek el.
 • Budapesten 1928-ban keresztelték át az addigi Óriás utcát (ahol gyára és lakóháza is állt) Thék Endre utcára.
 • 1930-ban az Országos Iparegyesület és a Kereskedelmi Iparkamara Thék emlékérmet bocsátott ki (Telcs Ede munkája)
 • 1930-ban Budapest székesfőváros emléktáblával jelölte meg lakóházát (Üllői út 66/c). 1952-ben a táblát eltávolították, a Thék Endre utca pedig Leonardo da Vinci nevét kapta.
 • Jelenleg a IX. kerületben, a Művészetek Palotája melletti egyik sétány őrzi Thék nevét.
 • 2009-ben Orosházán létrehozták a Thék Endre-díjat.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Thék Endre. oroshaza.hu. [2019. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 1.)

Források[szerkesztés]

 • Lovay Zsuzsanna: Thék Endre (1842-1919), Orosháza 2007.
 • Magyar életrajzi lexikon
 • Hallóssy István: Fejezetek a magyar iparosodás történetéből (Bp., 1933).
 • Bogdán István: Régi magyar mesterségek
 • A Pallas nagy lexikona
 • Magyarország a 20. században
 • Verasztó Antal: Adatok Thék Endre és a nemes Thék család történetéhez - Orosháza 2008.