Testvérek (kereszténység)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Testvérek (angolul Brethren) egy olyan név, amelyet a történelem során számos keresztény vallási csoport használt. A legnagyobbak közülük az anabaptista mozgalomhoz tartoznak.

A „testvérek” elnevezést felvevők az Újszövetség példáját használták, ahol a szót számtalanszor használják az őskeresztény hittestvérek megjelölésére.[1] Ezen csoportok megkülönböztetésére a kívülállók gyakran helynevet vagy más jellegzetességet adtak a névhez.

Késő középkor[szerkesztés]

  • Apostoli Testvérek (13. század) egy keresztény szekta, amelyet a 13. század második felében Gerard Segarelli alapított Észak-Itáliában és aki elhatározta, hogy az apostoli életforma helyreállításának szenteli magát.[2]
  • Kalands Testvérek (13. század), német karitatív szervezet. Németül Kalandbrüder, latinul Fratres Calendarii papok és laikusok vallási és jótékonysági egyesületei voltak, különösen nagy számban Észak- és Közép-Németországban.[3] Németországból Dániába, Norvégiába, Magyarországra és Franciaországba is elterjedt.[3] A 16. században a reformáció a többségük felbomlásához vezetett.[3]
  • Szabad Szellem Testvérei misztikus reformmozgalom. A katolikus egyház által eretneknek tartott mozgalom hívei különösen Németalföldön, Németországban, Franciaországban, Csehországban és Észak-Olaszországban voltak jelen a 13. és 15. század között.
  • A Közös Élet Testvérei (14. század) egy római katolikus vallási közösség, amelyet Gerard Groote a 14. századi Hollandiában alapított.
  • A Herrnhuti Testvérgyülekezet, más néven Egyesült Testvérek, Husz János és Petr Chelčický követőitől származnak. Angol nyelvterületen a közösséget Morva Egyház néven emlegetik.
  • A Testvérek Egysége (Bratrská jednota baptistů v Česku) nevű közösség szintén Husz és Chelčický munkásságára vezethető vissza. Baptista felekezet Csehországban, amely a Baptista Világszövetséghez kapcsolódik. A székhelye Prágában van.

Anabaptista csoportok[szerkesztés]

Ezek a csoportok az anabaptista mozgalomból nőttek ki.

Hutteriták[szerkesztés]

A hutteriták, más néven Hutteri Testvérek (Hutterische Brüder) Jacob Hutter vezetésével német, svájci és tiroli anabaptistákból származnak.

Az ún. Bruderhof ("Testvérek helye") mozgalmat Eberhard Arnold alapította 1920-ban Németországban.[4] Miután 1937-ben a nemzetiszocialisták kiűzték őket, először a Liechtensteini Hercegségben, majd Angliában kerestek menedéket. Ma a mozgalomnak közösségei vannak az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztriában, Paraguayban és Ausztráliában.[5]

Svájci Testvérek[szerkesztés]

A reformáció idején a Zürichben indult anabaptista mozgalom terjedése (zöld színben).
Világosbarna színnel az anabaptisták legnagyobb koncentrációja.

A Svájci Testvérek nevet 1525-től használták a svájci anabaptisták 1693-ig, az amish és mennonita csoportokra való szétválásukig.

Zürichből indult, majd elterjedt a közeli városokba, ahonnan a szomszédos országokba is átterjedt.[6] 1525-ben Felix Manz, Conrad Grebel, George Blaurock és más radikális reformerek elváltak Ulrich Zwingli közösségétől és új csoportot alapítottak, mert úgy érezték, a reformok nem haladnak elég gyorsan.[7] A csecsemőkeresztség elutasítása a Svájci Testvérek megkülönböztető hite volt. A Sola scriptura (egyedül a Biblia) doktrína alapján kijelentették, hogy mivel a Biblia nem említi kifejezetten a csecsemőkeresztséget, ezért azt a hívők nem gyakorolhatják. Ezt a hitet Ulrich Zwingli elutasította. Következésképpen nyilvános vita alakult ki, amelyben a városi tanács megerősítette Zwingli álláspontját. A hatóságok üldöztetése miatt sok Svájci Testvér menekült át a szomszédos országokba. A Jacob Amman és Hans Reist vezette csoportok közötti nézeteltérés után, 1693-tól mennonitákként váltak ismertté. A franciaországi, dél-németországi, hollandiai és észak-amerikai mennoniták közül sok, továbbá a legtöbb amish a Svájci Testvérektől származtatható.

Mennonita Testvérek[szerkesztés]

A Mennonita Testvérek 1860-ban alakultak az oroszországi mennoniták közül. A 19. század végén Észak-Amerikába költöztek.

Schwarzenau Testvérek[szerkesztés]

A Schwarzenau Testvérek (wd) először 1708-ban szerveződtek meg Alexander Mack (1679–1735) vezetésével a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Schwarzenau, Wittgenstein közösségben (a mai Bad Berleburgban). A vallási üldözés arra késztette a testvéreket, hogy a hollandiai Frieslandba keressenek menedéket, majd egy maroknyi csoport kivételével mindannyian kivándoroltak Amerikába. Pennsylvaniában más német telepesek között telepedtek le. Gyökereik a radikális pietizmus mozgalmában vannak, de erős hatással volt rájuk az anabaptista teológia. „Dunkereknek” vagy „német baptista testvéreknek” is nevezték őket.

A Schwarzenau Testvérek imaháza Germantownban (Pennsylvania), amely 1770-ben épült.

Sok közös vonást mutatnak a mennonitákkal. Hozzájuk hasonlóan elutasítják a csecsemőkeresztséget, az esküt és a katonai szolgálatot. Életmódjukat, egyházi felépítésüket és istentiszteletüket tekintve nagyrészt egyetértenek a mennonitákkal, akik a baptistákhoz és a későbbi mennonita testvérközösségekhez hasonlóan a keresztelést alámerítéssel gyakorolják.[8]

A csoport 1881 és 1883 között három szárnyra szakadt, amelyek pedig még tovább, így a Schwarzenauer Testvérek mozgalma ma számos testvéregyházból áll Észak-Amerikában:

Tradicionalisták[szerkesztés]

  • Ónémet Baptista Testvérek (Old German Baptist Brethren).
    • Régimódi testvérek (Old Brethren Church), egy felekezet, amely a 20. század elején szakadt el az ónémet baptista testvérektől.
      • Leedyiták (Leedyites), a Schwarzenau Testvérek legkonzervatívabb felekezete. Indianában és Missouriban élnek.
    • Régimódi Német Baptista Testvérek (Old Order German Baptist Brethren), egy apró, nagyon konzervatív felekezet.
    • Ónémet Baptista Testvérek (Old German Baptist Brethren), amely 2009-ben alakult egy szakadás eredményeként.

Konzervatívok[szerkesztés]

  • Testvérek Egyháza (Church of the Brethren), székhelye Illinois államban Elgin.
    • Dunkard Testvérek (Dunkard Brethren), egy kis konzervatív felekezet, amely 1926-ban kilépett a Testvérek Egyházából.

Progresszívek[szerkesztés]

  • A Testvérek Gyülekezete (The Brethren Church), székhelye Ohio államban Ashland.
    • Fellowship of Grace Brethren Churches, korábbi nevén Charis Fellowship, konzervatív felekezet, amely 1939-ben vált ki a Testvérek Gyülekezetéből.
    • Conservative Grace Brethren Churches.

River Brethren[szerkesztés]

A River Brethren anabaptista felekezetek csoportja, amely az 1770-es években jött létre a pennsylvaniai német telepesek között,[9][10][11] Lancaster megyében. Vezetőik, Jacob és John Engle csatlakoztak a vallási ébredéshez, követőiket pedig a földrajzi helyükről nevezték el: a Susquehanna folyó keleti partja mellett élő „Testvérek”.[12]

Nézeteikben a Schwarzenau Testvérek is hatással voltak rájuk. Ellenzik a háborút, az alkoholfogyasztást, a dohányzást, a „világi örömöket”.[13]

Plymouth Brethren[szerkesztés]

A Plymouth Brethren története Írországban kezdődött, az 1820-as években.[14][15] A közösség hangsúlyozza a sola scriptura-t, azt a meggyőződést, hogy a Biblia az egyetlen tekintély a hit és a vallásgyakorlatok számára. A mozgalomhoz világszerte körülbelül egymillió ember tartozik; ebből Németországban a követők számát körülbelül 40-45 ezer főre becsülik.[16]

1848 óta két fő irányzatra szakadtak: a "Nyitott" és a "Zárt Testvérek" (Open Brothren és Exclusive Brothren).

Német és magyar nyelvterületen Keresztyén Testvérgyülekezetek néven ismertek.[17] (Lásd még: Magyarországi Keresztyén Testvérgyülekezetek)

Más csoportok[szerkesztés]

  • Apostoli Egyesült Testvérek (Apostolic United Brethren), egy mormon fundamentalista csoport, amely poligámiát (többnejűséget) gyakorol.
  • A Testvérek (Jim Roberts csoport) a Jézus-mozgalomból kivált, Jimmie T. "Jim" Roberts által létrehozott vallási mozgalom.
  • Az Amerikai Lutheránus Testvérek Egyháza (Church of the Lutheran Brethren of America) egy pietista lutheránus felekezet, amely a 19. századi vallási ébredés során alakult ki az Egyesült Államok gyülekezeteiben.
  • Cseh Testvérek Evangélikus Egyháza (Českobratrská církev evangelická), protestáns egyház, Csehországban a legnagyobb protestáns egyház.[18] 1918-ban két evangélikus egyház egyesülésével jött létre. Tagjait általában csak evangélikusoknak nevezik.
  • A lengyel testvérek egy antitrinitárius csoport volt, az unitáriusok előfutára. 1565 és 1658 között létezett Lengyelországban. A kívülállók "ariánusoknak" vagy "szociniánusoknak" nevezték őket.
  • A Szociális Testvérek 1867-ben az Illinois állambeli Saline megyében jöttek létre. Az evangéliumi keresztények kis csoportja ma az Egyesült Államok középnyugati részén, a Fülöp-szigeteken és Kanadában van jelen.
  • United Brethren, a metodisták egy csoportja volt Angliában, akik 1840-ben tömegesen csatlakoztak az Utolsó Napok Szentjeinek J. K. Egyházához.
  • Az Egyesült Hetednapi Testvérek (United Seventh-Day Brethren) egy kis létszámú amerikai adventista szervezet. 1980-ban négy gyülekezetből állt, egy-egy Iowában, Missouriban, Nebraskában és Oklahomában.
  • „A testvérek”, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza legmagasabb szintű vezetőinek gyűjtőneve.
  • A „testvérek” néven nevezi számos keresztény felekezet a hittestvéreit, a közösség többi tagját.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ApCsel 16:4, 1Kor 14:26, Gal 5:13
  2. Sachsse, Hugo (1908). "Apostolic Brethren". In Jackson, Samuel Macauley (ed.). New Schaff–Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge. Vol. 1 (third ed.). London and New York: Funk and Wagnalls. pp. 243–244.
  3. a b c Kalands Brethren”. Catholic Encyclopedia.  
  4. Tyldesley, Mike. No Heavenly Delusion?: A Comparative Study of Three Communal Movements. Liverpool University Press (2003). ISBN 978-0853236085 
  5. Bruderhof Communities - Learn about a 100-year-old Christian community (amerikai angol nyelven). Bruderhof. (Hozzáférés: 2023. augusztus 26.)
  6. Snyder, C Arnold. Anabaptist History and Theology: An Introduction. Kitchener, ON: Pandora Press (1995). ISBN 0-9698762-0-3 
  7. William R. Estep, The Anabaptist Story (1996), pp. 37-43.
  8. Christian Neff and Nanne van der Zijpp: Dompelaars. In: Global Anabaptist Mennonite Encyclopedia Online
  9. What about Old Orders, Hutterites, Conservatives, River Brethren and Others? (english nyelven). Third Way, 2021 (Hozzáférés: 2021. május 20.)
  10. An Introduction to German Pietism: Protestant Renewal at the Dawn of Modern Europe. JHU Press (2013. április 25.). ISBN 978-1-42140880-4 
  11. Outsider's Guide to America's Anabaptists (english nyelven). Christianity Today, 2004 (Hozzáférés: 2021. május 20.)
  12. Bender, Harold S.: River Brethren. Global Anabaptist Mennonite Encyclopedia Online, 1959. (Hozzáférés: 2010. november 26.)
  13. Lewis, James R. (2002). The Encyclopedia of Cults, Sects, and New Religions. Prometheus Books. p. 151. ISBN 9781615927388.
  14. Abigail, Shawn: What is the history of the 'Brethren'?. "Plymouth Brethren" FAQ, 2006. június 1. [2016. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 12.)
  15. Mackay, Harold. Assembly Distinctives. Scarborough, Ontario: Everyday Publications (1981). ISBN 978-0-88873-049-7. OCLC 15948378 
  16. Stephan Holthaus: Konfessionskunde. Handbuch der Kirchen, Freikirchen und christlichen Gemeinschaften, Hammerbrücke 2008, S. 189.
  17. Német neveik: Christliche Versammlung, Versammlungen der Brüder, Brüdergemeinden, Brüderversammlungen.
  18. Věřících přibývá, církvím ubývají. Milion lidí se k nim nepřihlásilo, ukázalo sčítání | Aktuálně.cz (cseh nyelven). Aktuálně.cz - Víte, co se právě děje, 2022. január 21. (Hozzáférés: 2023. augusztus 26.)