Helcsickí Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Helcsickí Péter
Helcsickí a Prágai Egyetem tanáraival beszélget
Helcsickí a Prágai Egyetem tanáraival beszélget
Született 1390[1][2]
Chelčice
Elhunyt 1460 (69-70 évesen)
Állampolgársága Csehország
Foglalkozása teológus,
író
A Wikimédia Commons tartalmaz Helcsickí Péter témájú médiaállományokat.

Helcsickí Péter[3] (cseh: Petr Chelčický) (kb. 13901460) cseh laikus teológus, író, a 15. századi cseh reformáció egyik jelentős alakja. A gondolkodását Tomáš Štítný (wd), John Wycliffe, Husz János és a valdensek nézetei erősen befolyásolták.[4]

Életéről keveset tudunk. A feudális társadalom radikális kritikájával lépett fel, és hirdette az őskereszténység eszméihez való visszatérést. Tanította, hogy az erőszakot nem szabad vallási ügyekben alkalmazni. Nézete alapján a bűnösök megölése is rossz, és a keresztényeknek meg kell tagadniuk a katonai szolgálatot. Arra hivatkozott, hogy ha a szegények megtagadták volna a katonaságot, az uraknak senki sem lenne egy háború vagy hadjárat kirobbantásához.

Tanításait a cseh-morva testvérek és a későbbi anabaptisták egyes irányzatai tették magukévá. Ő volt az első reneszánsz pacifista író.

Főbb művei[szerkesztés]

  • Szellemi harc; 1421
  • A Szent Egyházról; 1421
  • Postilla; 1434-41
  • A társadalom hármas felosztása

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. CERL Thesaurus. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Tótfalusi István: Kiejtési szótár
  4. Molnár, Enrico C. S. A Study of Peter Chelcický’s Life and a Translation from Czech of Part One of his Net of Faith. Berkeley, CA: Pacific School of Religion, 1947.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Petr Chelčický című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.