Szent Bonaventura

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Bonaventura
Szent Bonaventura a német-római császár követeit fogadja, Francisco de Zurbarán 1640 és 1650 között készült festménye
Szent Bonaventura a német-római császár követeit fogadja, Francisco de Zurbarán 1640 és 1650 között készült festménye
Születési név Giovanni Fidanza
Született 1221
Bagnorea
Elhunyt 1274. július 16.
Lyon
Nemzetisége olasz
Foglalkozása himnuszköltő, teológiai író, érsek , bíboros
Iskolái Párizsi Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Bonaventura témájú médiaállományokat.

Szent Giovanni Fidanza Bonaventura, vagy Bagnoregiói Bonaventura (Bagnorea, 1221Lyon, 1274. július 16.) himnuszköltő, teológiai író, a minorita rend (a ferencesek) fő elöljárója, albanói érsek, bíboros.

Viterbo közelében született, a középkorban Bagnoreának nevezett Bagnoregióban, innen származik mellékneve. A keresztségben a Giovanni (János) nevet kapta. Szüleiről csak annyit tudunk, hogy nevük Giovanni di Fidanza és Maria Ritella volt. Nem tisztázott, hogyan kapta a Bonaventura nevet. Egy 15. századi legenda szerint a halálos beteg gyermeket Assisi Szent Ferenchez vitték, aki ezekkel a szavakkal gyógyította meg: „O buona ventura!” („Ó, jószerencse!”)

Aquinói Szent Tamás kortársa, ideológiai ellenfele. Szerinte az ember az érzéki dolgokat absztrakció révén önmaga és Isten ismeretét pedig intuíció útján szerezheti meg. Hippói Szent Ágoston hatására nála a hit és a tudás, teológia és filozófia összemosódnak egymással; sőt a filozófia szerepe egészen megszűnik: a hit fényének kell bevilágítania a tudás egész területét. Ellentétben Aquinói Szent Tamással elfogadta az Canterburyi Szent Anzelm által felállított ontológiai istenérv érvényét. Filozófiai-teológiai tételek közé foglalt esztétikájának legfontosabb eleme a fénymisztika, mely szerint minden szépség a fényből árad ki; a fény pedig az egyetlen szubsztancia (ősanyag), amely mint testben létező képes önmagát sokszorosítani, tehát isteni attribútummal rendelkezik. Rendszere a ferences renden belül rövid időre általánosan elfogadott és képviselt irányzat lett, mígnem a 14. században kiszorította John Duns Scotus irányzata, a skotizmus.

Képzőművészeti ábrázolásokon attribútumai a bíborosi kalap, minoriták csuhája, ill. könyv, vagy feszület.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]