„Schlieren-kocsi” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
jelentésváltoztató helyesírási hiba ( eladtam - eladtak )
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{vasúti jármű infobox
{{vasúti jármű infobox
| kép = Nincs kep.JPG
| kép = 20030920P80 B584.jpg
| gyártásban = [[1965]]-[[1981]]
| gyártásban = [[1965]]-[[1981]]
| darabszám =
| darabszám =

A lap 2012. július 26., 01:49-kori változata

Schlieren-kocsi
Általános adatok
GyártóSGP, Jenbacher Werke
Gyártásban1965-1981
A Wikimédia Commons tartalmaz Schlieren-kocsi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Schieleren-kocsi egy vasúti személykocsi család, melyet az ÖBB üzemeltetett Ausztriában. 1965 és 1981 között gyártotta az SGP és a Jenbacher Werke.

Napjainkban már nem üzemelteti őket az ÖBB, nagy részük leállítva várja további sorsát,[1] néhányat azonban eladtak a magyarországi GySEV-nek.

Schieleren-kocsik a GySEV-nél

Saját fejlesztésű biztonsági ajtókkal szereli fel a GYSEV a Schlieren típusú kocsiijait. A vasúttársaság olyan vezérlő rendszerrel látja el a kocsikat, amelyek 5 km/órás sebesség felett automatikusan bezárják az ajtókat. A felújított Schlierenekben új belső tér, klíma és ingyenes Wi-Fi is várja az utasokat. A felújítás során az üléseket újrakárpitozzák a szakemberek, az utastér új padlóburkolatot kap, az előtérben kicserélik a műanyag padlót. Lényeges fejlesztés, hogy az utasteret klimatizálják, a modernizált Schlieren-kocsikban pedig WiFi elérhetőséget is biztosít a vasúttársaság. A biztonságról az automatikus ajtóvezérlés gondoskodik: az ajtók 5 km/órás sebesség felett önműködően záródnak és ezután csak akkor lehet kinyitni azokat, ha ismét megáll a vonat. A felsorolt fejlesztések költsége járművenként mintegy 6 millió Forintba kerülnek.[2]

Források

  1. Halász Péter: RegionalBahn: Schlieren-temetők. regionalbahn.blogspot.de, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. április 30.)
  2. Vasútgépészet.hu - Biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a GYSEV a Schlieren-kocsikat. vasutgepeszet.hu, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. április 30.)