„Fluor” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
67 bájt törölve ,  14 évvel ezelőtt
Főként helyesírási hibák javítása
a (Robot: következő hozzáadása: qu:Flur következő módosítása: uk:Флуор)
(Főként helyesírási hibák javítása)
{{Fluor/Táblázat}}
[[Image:Fluorite crystals 270x444.jpg|left|thumb|[[Kalcium-fluorid]] kristályok (CaF<sub>2</sub>)]]
A '''fluor''' a [[halogének]] csoportjába tartozó [[kémiai elem]], a vegyjele '''F''' és a rendszáma 9. A fluor két atomos molekulaként fordul elő elemi állapotban (F<sub>2</sub>) és a legreaktivabblegreaktívabb és a legelektronegativabblegelektronegatívabb az ősszesösszes elemekelem közül.
====Jellemzői====
Az elemi fluor egy erősen maró, halványsárga vagy barnás színű gáz. Erős oxidálószer és könnyen reagál a legtöbb elemmel, még a nemesgázokkal (krypton[[kripton], [[xenon]], és [[radon]]) is. A hidrogénnel[[hidrogén]]nel hideg, sötét körülmények közöttsötétben is robbanásszerűen reagál. A nedves levegőben reagál a vízzel; víz gőz,vízgőz fluor áramban fényes lánggal ég, és az ugyancsaka veszélyes hidrogén-fluorid vagy folysav (HF) keletkezik. Nagy reaktivitása miatt a természetben csak vegyületekben fordul elő. Megtámadja a sziliciumoxidotszilicium-dioxidot és ezért nem lehet előálitanielőállítani és tárolni üveg edényekben, ezérthanem speciális védő réteggelvédőréteggel (fluorocarbon) ellátott kvarc palackban tárolják. Egyes fémeket (réz, nikkel) nem támadja meg a száraz, hideg fluor gáz, mert a felületen keletkezik egy ellenálló fluorid réteg. Melegítés hatására a fluor reagál a legtöbb fémmel, még az arany és a platina sem tud ellenállni.
 
====A fluor felfedezése====
A fluor egyik vegyületét a [[fluorit]]ot mint ércek és salak olvadáspontjának csökkentésére használt adalékot [[1530]]-ban [[Georgius Agricola]] megemlíti. Innen ered a [[fluorit]] mint folypát elnevezése. [[1670]]-ben [[Schwanhard]] feljegyzi hogy az üveg edényüvegedény melyben [[fluorit]] volt tárolva, [[sav]] jelenlétében bemaratódott. [[Karl Scheele]] és később sok más kutató köztük [[Humphry Davy]], [[Joseph Louis Gay-Lussac|Gay-Lussac]], [[Antoine Lavoisier]], kísérleteztek a hidrogén-fluoriddal, amit könnyen állítottak elő folypátból és tömény kénsavból. Rájöttek, hogy a hidrogén-fluorid egy ismeretlen elemet tartalmaz, ennek ellenére a fluort, mint vegyi elemet aligcsak [[1886]]-ban állította elő [[Henri Moissan]]. Előállítása azért volt olyan nehéz, mert azonnal reagál a közegben jelenlevő anyagokkal. Az akkori kutatokkutatók nem ismerték fel a folysav veszélyességét és ezért sokan egészségükkel (vakság) vagy életükkel fizettek, és mint a "fluor mártirjai" vannaktartják számontartvaszámon. Moissan mukájával kiérdemelte 1906-ban a kémiai [[Nobel-díj]]at kémiából. Nem tisztázott hahogy, rövid életért (54 év) nem a fluorral való kísérletezések a felelősek.
====A fluor előfordulása====
A természetben állapotbanvegyület formájában található. Fontosabb ásványai:
* [[fluorit]] Ca'''F'''<sub>2</sub> vagy folypát,
* [[kriolit]] Na<sub>3</sub>(Al'''F'''<sub>6</sub>),
* [[fluorapatit]] Ca<sub>5</sub>(PO<sub>4</sub>)<sub>3</sub>.'''F'''.
====Előállítása====
Az egyetlen előállítási módszer, amit iparilag is használnak, a kálium-fluorid (KF) száraz hidrogén-fluorid (HF) oldat elektrolízise. Az oldatban a fluor mint diflorid ion van jelen (KHF<sub>2</sub>). Az elektrolízist réz vagy nikkel edényekben végzik, melyek egyben a katódot képezik és ahol keletkezik a fluor, és a grafit anodnál hidrogén fejlődik.
A fluor felfedezésének századik évfordulóján rendezett konferencián [[Karl Christe]] bemutatott egy vegyi eljárást (elektrolízis nélkül) a fluor előálítására, de ennek nincs ipari fontosságajelentősége. A reakció 150 °C-on megy végbe és a száraz folysav a közeg.
 
 
 
====Hatása az élővilágra====
Az elemi fluor, a fluor-hidrogén és a vízben oldódó szervetlen fluoridok, nagyon mérgezők és maró hatásúak. Ezért nagy elővigyázattal kell kezelni és kerülni, hogy a bőrre vagy a szembe kerüljenek. Mint említettük a fluor nagyon reaktív és szerves anyaggal érintkezvén, ebből hidrogént von el és hidrogén-fluorid (HF) keletkezik, ez az első lépés a bőr roncsolásában. A keletkezett HF, ellentétben más diszociálterős savakkal, nincs megállítva a sejt zsír membránja általbőrfelületben ígyegyre mélyebbre hatol, és ez a második és veszélyesebb lépés a bőr roncsolásában. Ezt még fokozza az is hogy az idegvégződések is károsodnak és az első fázisokban az égés fájdalom mentes. A hidrogén-fluorfluorid reagálhat a csont kálciumjávalkálciumával és idült csont károsodástcsontkárosodást okoz. Ennél veszélyesebb, a forgalombanszervezetben levőlévő kálcium megkötése, ami szívritmus zavart okoz, amités szivstop követhet be. Ha egya HF ömlés a bőrfelület 2,5%-át érinti (ez kb. 23 cm<sup>2</sup>) és nincsnem mossák le azonnal bő vizzel le mosva, a sebesült nyílt, nehezen gyógyuló sebekkelsebeket maradszerez, ha még sikerül is túlélni a balesetet.
 
====A fluor felhasználása====
*Fluorra, ipari mennyiségben szükség volt az atom bombaatombomba kivitelezésénél a második világháború idején. A természetes urániumurán kis mennyiségben tartalmaz <sup>235</sup>U izotopot ami lánc-reakcióraláncreakcióra képes, és nagy mennyiségben <sup>238</sup>U [[izotóp]]ot. Izotópok külön választása elég nehéz művelet, mivel legtőbblegtöbb tulajdonságuk megegyezik. UrániumUrán esetében előállították az uránium-hexa-fluoridothexafluoridot (UF<sub>6</sub>) állítottak elő, amit felhevítve elpárologtatákelpárologtattak és ezt egy speciális rácson difundáltattákdiffundáltatták. Az <sup>235</sup>U floridjafluoridja nagyobbgyosabban mennyiségben difundáldiffundál és így „dúsítot„dúsított urániumot”uránt” lehetett előállítani. Az újabb eljárás ugyancsak UF<sub>6</sub> használ, de difuziódiffuzió helyethelyett aspeciális centrifugálást használja.
*A félvezető ipar és az új nanotehnologiananotehnológia, használják a fluor plazmát, maratásra
*Egyes eljárások használják a hidrogén-fluoridot a matt üveg előállítására (marja az üveget)
*FuorozotFuorozott polimereket hsználnak mint tapadásgátló bevonatokat: teflon
*A höelszivó berendezésekhűtőgépek még használják a [[freon]]okat mint hőszálitóhőszállító közeget. A freonok az [[ozonózon]] ellenségei és ezért mind kevésbé használják. A freon negatív hatásáért nem a fluor a felelős, hanem a klór.
*Az egészségügyben a fluor jelen van egyes érzéstelenitökbenérzéstelenitőkben, antibiotikumokban, gombaölőszerekben, adalékokbanadalékként egyes fogpasztákban mint fogszuvasodást gátló szer.
*Nagy adagban a [[nátrium-fluorid]]ot mint rovarirtót használták.
*A hatvanas években kísérletek folytak a fluorfluornak használatárarakéta mint rakétaüzemanyagként történő üzemanyagalkalmazására. Mérgező és maró hatása miatt a kutatások abbamaradtak.
 
== Lásd még ==
748

szerkesztés

Navigációs menü