Ugrás a tartalomhoz

Fahrenheit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Fahrenheit hőmérsékleti skála Daniel Gabriel Fahrenheit (16861736) német fizikusról kapta a nevét.

E szerint a skála szerint a víz fagyáspontja 32 fok, leírva: 32 °F, forráspontja 212 °F.

Átszámítás °C és °F között

[szerkesztés]

[°C] = ([°F] - 32) : 1,8

[°F] = [°C] · 1,8 + 32

Rövid története

[szerkesztés]

Fahrenheit a róla elnevezett hőmérsékleti skálát azután dolgozta ki, hogy meglátogatta Koppenhágában Ole Rømer dán csillagászt. Rømer fejlesztette ki az első hőmérőt, melynek kalibrálásához két rögzített pontot alkalmazott. A Rømer-féle skálában a víz fagyáspontja 7,5 °Rø, a forráspontja 60 °Rø. Fahrenheit azt szerette volna, hogy a skálában ne legyen negatív érték, ezért a skála nullapontját szülővárosa, Danzig (Gdańsk) 1708-as, legkeményebb telének hidegéhez viszonyította; ezt ammóniasó megfelelő vizes oldatának fagyáspontjával könnyen meg tudta feleltetni: ez az érték –17,8 °C. Saját testhőmérsékletét 96 °F-ként határozta meg. Halála után a skálát újrakalibrálták, hogy a víz olvadáspontja 32 °F, forráspontja 212 °F legyen. Emiatt az egészséges emberi testhőmérsékletet 98,6 °F (37 °C), szemben az általa megállapított 96 °F (35,6 °C) értékkel. [1] [2]

Jelenlegi használata

[szerkesztés]
Két skálás hőmérő

A Fahrenheit-skálát Európában hosszú ideig használták, azonban a Celsius-skála elterjedésével a Fahrenheit-skála jórészt eltűnt a kontinensről. Manapság szinte csak az Amerikai Egyesült Államokban és néhány kisebb, angol nyelvű államban alkalmazzák.

Mindamellett, mivel az angol nyelvű média (a globalizáció révén) ma is széles körben hozzáférhető a Celsius-skálát használó országokban is, emiatt (ma is) elterjedten használják a két hőmérsékleti skálát tartalmazó hőmérőket.

A hőmérsékleti skálák összehasonlítása

[szerkesztés]


Források

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Fahrenheit: Facts, History & Conversion Formulas (angol nyelven). LiveScience. (Hozzáférés: 2020. július 17.)
  2. Fahrenheit temperature scale (angol nyelven). Encyclopædia Britannica. (Hozzáférés: 2020. július 17.)

További információk

[szerkesztés]