Ruta Sepetys

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ruta Sepetys
Ruta Sepetys.jpg
Született 1967. november 19. (55 éves)
Detroit, Michigan, USA
Állampolgársága amerikai[1]
Nemzetisége amerikai
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései Carnegie Medal (2017)[2]

A Wikimédia Commons tartalmaz Ruta Sepetys témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ruta Sepetys (Rūta Šepetys néven is ismert; Detroit, 1967. november 19. –) litván-amerikai történelmi fikciós író. Szerzőként #1 a The New York Times Best Seller nemzetközi listáján, valamint a Carnegie-érem(wd) nyertese.[3]

A Rockefeller Alapítvány Bellagio ösztöndíjasa és az első amerikai fiatal író, aki felszólalt az Európai Parlamentben és a NATO-ban. Munkái több mint hatvan országban és negyven nyelven jelentek meg, és jelenleg filmes és televíziós feldolgozás vár rájuk.

Életrajza[szerkesztés]

Sepetys egy litván menekült lányaként Michiganben született. BSc fokozatot szerzett Nemzetközi Pénzügy szakon a Hillsdale College-on.[4] A tengerentúlon a Centre d'études Européennes-ben tanult a franciaországi Toulonban és az ICN Graduate Business School-ban Nancy-ben.

A diploma megszerzése után Los Angelesbe költözött. 1994-ben elindította a Sepetys Entertainment Group, Inc. szórakoztató menedzsment céget.[5]

2002-ben Sepetys szerepelt a Rolling Stone magazin "Women in Rock" különszámában, mint az a nő, aki váltani akart. Tagja a Nashville-i Belmont Egyetem[6] Mike Curb Szórakoztatási és Zenei Üzleti Főiskola tanácsadó testületének, valamint igazgatója a Make a Noise Foundation nemzeti nonprofit szervezetnek, amely zenei oktatásra gyűjt pénzt.

Sepetys 2011-ben jelentette meg első regényét, és jelenleg a Tennessee állambeli Nashville-ben él. "Elveszett történetek keresőjeként" jellemezték, aki azt reméli, hogy hangot adhat azoknak, akik nem tudták elmesélni a történetüket.[7]

Könyvei[szerkesztés]

Árnyalatnyi remény[szerkesztés]

Első regénye, a Between Shades of Gray, amely a balti népek népirtásával foglalkozik az 1941-es szovjet megszállás után, kritikai elismerést kapott, és több mint 30 nyelvre fordították le.

A könyvet roman à clef(wd)[8]-nek tekintik, fiktív szereplők a valós események és élmények köré fonódnak. Ruta kijelenti, hogy a regény a „szélsőséges szenvedést és a hatalmas reményt” jelképezi, amelyet a balti emberek jelenítenek meg.

2013 márciusában Ruta volt az első amerikai fiatal felnőtt irodalmi szerző, aki előadást tartott az Európai Parlamentben. Az EP-képviselőkkel Brüsszelben folytatott megbeszélése a regényről, a balti totalitarianizmus történetéről és a történelmi fikció fontosságáról szólt.[9] A regényből filmet forgattak Ashes in the Snow (Hamu a hóban) címen, Ben York Jones(wd)[10] forgatókönyve alapján Marius A. Markevicius(wd) rendezésében, Bel Powley(wd)[11], Martin Wallström(wd)[12] és Lisa Loven Kongsli(wd)[13] főszereplésével.

Sepetys történelmi regény író. Bár a Szürke árnyalatai között eredetileg gyerekeknek és fiatal felnőtteknek íródott, a könyvet világszerte sokan olvasták, és minden korosztály számára készült könyvnek számít.[14]

Kalitkába zárt álmok[szerkesztés]

Az Out of the Easy Sepetys második, 2013. február 12-én megjelent regénye, és az 1950-es évek New Orleans-i francia negyedében élő fiatal nőről, Josie Moraine-ről szól, aki azért küzd, hogy elmeneküljön családjától, és saját sorsának intézője legyen. A történet a feminizmus témáit tárja fel történelmi kontextusban és a háború utáni Amerikában. A regény a New York Times bestsellerévé vált, és 2013. február 15-én a The New York Times szerkesztői választása lett.

Tengerbe veszett könnyek[szerkesztés]

A Salt to the Sea című könyv 2016. február 2-án jelent meg, és az 1945-ös menekültek Kelet-Poroszországból való evakuálását és az MV Wilhelm Gustloff katasztrófáját mutatja be.[15]

Az MV Wilhelm Gustloff elsüllyedése a történelem legnagyobb tengeri katasztrófája, ennek ellenére sokak számára ismeretlen. A Publishers Weekly kritikájában a következőket írta: "Sepetys újabb kiütéses történelmi regényt ad... kiválóan megvilágítja a történelem elveszett fejezeteit, és ez a zsigeri regény emlékezetes bizonyítéka a háborúval és kegyetlenséggel szembeni erőnek és ellenállóképességnek."[16] A New York Times ezt tette hozzá a Salt to the Sea című ismertetőjében: „Ruta Sepetys a gyakran figyelmen kívül hagyott intersticiális emberek bajnoka – egész népesség veszett el a történelem repedéseiben.” 2017 júniusában A Salt to the Sea-t Carnegie-éremmel tüntették ki az empátia és szolidaritás ösztönzéséért.

2017-ben a Universal Pictures tervbe vette a Salt to the Sea című film elkészítését.

A csend forrásai[szerkesztés]

Sepetys regénye, a The Fountains of Silence[17] 2019. október 1-jén jelent meg. A történet Madridban játszódik, a spanyol Francisco Franco diktatúrája idején. A könyv a háború következményeit és a spanyol diktatúra bonyolultságát mutatja be.

A könyv egyik témája a francoizmus elveszett gyermekei, akiket spanyol köztársasági szülőktől raboltak el, és "kevésbé degeneráltnak" ítélt családoknak adtak. A becslések szerint az elrabolt gyermekek száma elérheti a 300.000-et.[18] Az ellopott gyerekek esetenként gyermekkereskedelem és illegális örökbefogadás áldozatai is lettek.

Elismerései[szerkesztés]

Levélbélyeg[szerkesztés]

2018 júniusában, Litvánia eredeti függetlenségének 100. évfordulója alkalmából, Litvániában a Postmaster General bemutatta postai bélyegei emlékcsomagját, amely azon embereknek tiszteleg, akik munkájukkal felkeltik és erősítik Litvánia ismertségét. Sepetys egyike volt azoknak, akik szerepeltek a sorozatban.

A Carnegie-érem[szerkesztés]

2017. június 19-én Ruta Sepetys megkapta a The Carnegie Medal irodalmi díjat a londoni Royal Institute of British Architects(wd) ünnepségen.[19]

Lovagkeresztje[szerkesztés]

2013. június 6-án Sepetyst a Litvániának Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, kitüntetésben részesítették az oktatásban és a kultúrában nyújtott hozzájárulásáért a balti totalitarizmus történetének megismertetésére irányuló erőfeszítéseiért.[20]

A Rockefeller Alapítvány[szerkesztés]

2015-ben Sepetys elnyerte a Rockefeller Alapítvány Bellagio Center rezidenciáját az olaszországi Comói-tónál. Rockefeller Bellagio ösztöndíjasként Sepetys meghívást kapott, hogy töltsön egy hónapot az alapítvány Bellagio Központjában, ahol más nemzetközi gondolkodókkal, politikai döntéshozókkal, művészekkel és gyakorlati szakemberekkel kommunikálhat.[21]

Könyvei[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. jeugdliteratuur.org
 2. https://carnegiegreenaway.org.uk/archive/carnegie-medal-winners/
 3. A Carnegie Medal egy brit irodalmi díj, amely évente egy kiemelkedő, új angol nyelvű, gyermekeknek vagy fiatal felnőtteknek szóló könyvet jutalmaz.
 4. A Hillsdale College egy konzervatív magánfőiskola Hillsdale-ben, Michigan államban. 1844-ben alapították a szabad akarat baptistáiként (Free Will Baptist) ismert abolicionisták.
 5. Ruta Sepetys: Az elveszett történetek keresője (angol nyelven). www.tnledger.com . (Hozzáférés: 2019. június 10.) (angolul)
 6. A Belmont University egy keresztény magánegyetem Nashville-ben, Tennessee államban.
 7. Alexandra Alter, "An Unlikely Story for Teens". The Wall Street Journal; accessed January 14, 2018.
 8. A Roman à clef valós eseményekről szóló regény, amelyet fikció takar.
 9. Brus, Mitja: The week on the EP Library's blog: Ruta Sepetys. Libraryeuroparl.wordpress.com . [2013. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 23.)
 10. Ben York Jones (1984. február 11. –) amerikai forgatókönyvíró és filmszínész.
 11. Isobel Dorothy Powley (1992. március 7. –) angol színésznő.
 12. Carl Martin Gunnar Wallström Milkéwitz (1983. július 7. –) svéd televíziós és filmszínész.
 13. Lisa Loven Kongsli (1979. szeptember 23. –) norvég színésznő.
 14. Between Shades of Gray by Ruta Sepetys - review”, The Guardian, 2011. május 4. (Hozzáférés ideje: 2014. február 23.) 
 15. Salt to the Sea by Ruta Sepetys. penguinrandomhouse.com . (Hozzáférés: 2017. október 4.)
 16. Children's Book Review: Salt to the Sea by Ruta Sepetys. Philomel, $18.99 (400p) ISBN 978-0-399-16030-1. Publishers Weekly . (Hozzáférés: 2017. október 4.)
 17. The Fountains of Silence by Ruta Sepetys: 9780142423639 | PenguinRandomHouse.com: Books
 18. Adler, Katya. „Spain's stolen babies and the families who lived a lie”, BBC News, 2011. október 18. 
 19. A Royal Institute of British Architects (RIBA) elsősorban az Egyesült Királyságban, de nemzetközi szinten is építészek szakmai testülete.
 20. Author Ruta Sepetys Awarded Lithuania's 'Cross of the Knight' for Contributions in Education & Culture. [2013. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 25.)
 21. Bellagio ösztöndíj

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ruta Sepetys című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.