Menekült

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Menekültek a görög-macedón határnál
A román betörés elől menekülők 1916. augusztus végén, Brassónál
Menekültek/menedékkérők származási országának térképe (= külföldre menekülők) 2007-ben
Menekültek/menedékkérők célországának térképe (= külföldre menekülők) 2007-ben

A menekült olyan személy, aki származási vagy szokásos lakhelyének országán kívül van, mert faji, vallási, nemzetiségi vagy politikai üldözés éri, vagy mert egy üldözött társadalmi csoport tagja. E személy menedékkérő, míg el nem ismeri menekültnek az állam, amelyhez fordul.

A menekült nők és gyermekeik a menekültek egy további, különleges bánásmódot igénylő részét képezik. A menekültrendszer sikeres működéséhez az országoknak lehetővé kell tenni a nyitott határokat a konfliktusok elől menekülőknek különösen e konfliktusokhoz közel eső országok számára. Ez egy sok ember által segített program, de még mindig vannak hibái. Egy menekülttáborba jutni rendkívül nehéz.

2005. december 31-én a menekültek legnagyobb származási országai: Afganisztán, Irak, Sierra Leone, Mianmar, Szomália, Dél-Szudán és Palesztina.[1]

Meghatározás[szerkesztés]

Az ENSZ 1951-es menekültügyi egyezménye értelmében a menekült sokkal szűkebben értelmezett (1A cikk), úgymint: egy személy, aki „faji, vallási okok, nemzeti hovatartozása, illetve meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozása vagy politikai meggyőződése miatti üldözéstől való megalapozott félelme miatt az állampolgársága szerinti országon kívül tartózkodik, és nem tudja, vagy az üldözéstől való félelmében nem kívánja származási országának védelmét igénybe venni.”[2] Ezt terjeszti ki az Egyezmény 1967-es Protokollja és Afrika és Latin-Amerika helyi konvenciói azokra is, akik a háború vagy más erőszak elől menekülnek saját hazájukban.

A menekült fogalmát gyakran használják azokra a hontalan személyekre is, akik kívül esnek az Egyezmény jogi meghatározásán vagy mert anyaországukat nem háború vagy üldöztetési félelem miatt hagyták el, vagy mert hazájukon belül kényszerítik őket migrációra. Az Afrikai egységszervezet által 1969-ben elfogadott Az afrikai menekültgondok speciális szempontjairól rendelkező egyezmény kiterjeszti a fogalmat azokra, akik nem csak üldöztetés, hanem akár külső erőszak, elfoglalás, külső erők uralma vagy a közrend súlyos háborgatásai miatt hagyják el hazájukat.[3]

A menekültek meghatározása jogközösségként a második világháború után Kelet-Európából menekülő tömegekre adott válaszként történt. A menekültek védelmét koordináló vezető nemzetközi ügynökség Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR), mely 8,400,000 menekültet számlált világszerte 2006. elején. Ez volt a legkisebb szám 1980 óta.[4]

A menekülteket gyakran összetévesztik a emigránsokkal, utóbbi időben gyakran csak migráns elnevezéssel illetve őket. A menekültekkel szemben az emigránsok nem fenyegetés, vagy üldöztetés miatt, hanem egy jobb élet reményében hagyják maguk mögött szülőföldjüket és telepednek le más országban. Mivel az emigránsokat nem üldözik otthon, ezért a menekültekkel szemben nekik a hazatérés nem jelentene problémát. Nemzetközi jogi szempontból a nemzetközi védelem a menekülteket illeti meg, míg az emigránsokat az adott ország törvényei szerint kezelik, ahová bevándoroltak.[5]

UNHCR[szerkesztés]

A genfi székhelyű Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) Hivatala (alapítva: 1950. december 14) védi és támogatja a menekülteket, akik egy kormányhoz vagy az ENSZ-hez fordulnak és segíti hazatelepülésüket vagy letelepedésüket. A Föld minden menekültje az UNHCR mandátuma alatt áll kivéve azon palesztinai arabokat, akik 1947 és 1949 között a tervezett Izrael állam létrehozása elől menekültek és leszármazottaikat. Azonban azok a palesztin arabok, akik 1949 után Ciszjordániából és Gázából menekültek (például az 1967-es hatnapos háború alatt) az UNHCR joghatósága alatt állnak.

Az UNHCR nem csak a menekülteket védi, hanem más lakhelyüket elhagyni kényszerült vagy szükséget szenvedő embereket is. Menedékkérőket, életük újraépítéséhez segítségre szoruló hazatért menekülteket, a menekültek mozgása által közvetlenül érintett helyi civil közösségeket, hontalanokat és az úgynevezett lakhelyüket elhagyni kényszerülteket (IDP). A lakhelyüket elhagyni kényszerültek olyan civilek, akiket lakhelyükről menekülésre kényszerítettek, de nem értek egy szomszéd országba és így, a menekültekkel ellentétben nem védi őket a nemzetközi jog és így nagyon nehezen tudnak bármiféle segítséget fogadni. Ahogy a háborúk természete változott az elmúlt pár évtizedben, sok belső konfliktus váltotta fel az államközi háborúkat, a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma jelentősen emelkedett, ma már több, mint 5 millió ilyen embert tartunk számon világszerte.

A UNHCR elnyerte a Nobel-békedíjat 1954-ben és 1981-ben. A hivatal feladata vezetni és koordinálni a menekülteket védő nemzetközi akciókat és megoldani a menekültügyi gondokat világszerte. Fő célja a menekültek jogainak és megfelelő ellátáshoz jutásuknak védelme. Igyekszik biztosítani, hogy mindenki gyakorolhassa menedékkérelmi jogát és hogy biztonságosan megmeneküljön egy másik államban az önkéntes hazatérés, integráció vagy egy harmadik országban való letelepedés lehetőségével.

Számos híresség UNHCR Jószolgálati Nagykövet, jelenleg többek között Angelina Jolie, Giorgo Armani és mások. Aki eddig a legtöbb anyagi és önkéntes munkával való támogatást szerezte meg az UNHCR számára, Luciano Pavarotti volt.[6]


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Matt Rosenberg: Refugees - The Global Refugee and Internally Displaced Persons Situtation. About.com Guide
  2. ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (2012). A menekült fogalma a Főbiztosság magyar oldalán Archiválva 2012. július 9-i dátummal a Wayback Machine-ben. Letöltve: 05 May 2012.
  3. Refugees and Displaced Persons. Human Rights Education Associates. (Hozzáférés: 2011. február 23.)
  4. Refugees by Numbers 2006 edition, UNHCR
  5. Ha azt hiszi, mindegy: migráns vagy menekült, téved. origo.hu. (Hozzáférés: 2016. szeptember 24.)
  6. Query.NYtimes.com

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Refugee című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a menekült címszót a Wikiszótárban!

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]