Puma (cég)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Puma
A vállalat központja Herzogenaurachban
A vállalat központja Herzogenaurachban
Típusrészvénytársaság
Alapítva1948. június 1.[1]
(1924. július 1. jogelőd Ge-Da alapítása)
SzékhelyHerzogenaurach, német Németország
VezetőkArne Freundt (ügyvezető igazgató)
Anne-Laure Descours
Hubert Hinterseher
Maria Valdes[2]
Héloïse Temple-Boyer (felügyelőbizottság elnöke)
AlapítóRudolf Dassler
Iparágcipőgyártás, textilipar
FormaSocietas Europaea
Termékeksportszerek, szabadidőruházat
Árbevétel5,234 Mrd. Euró (2020)[3]
8,462 Mrd. Euró (2022)[4]
Alkalmazottak száma14 374 (2020)[3]
kb. 20 000 (2023) [4]
LeányvállalataiCobra Golf
stichd

A Puma weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Puma témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Puma SE[m 1] (saját írásmóddal: PUMA) egy német sportszergyártó cég, mely cipőket, textíliákat, szabadidős ruházatokat és kiegészítőket állít elő. A cég székhelye a bajorországi Herzogenaurachban található. A Puma vezette csoporthoz tartoznak a Cobra Golf és stichd márkák. A Puma 2020-ban 5,2 milliárd eurós forgalmával és 78,9 millió eurós nyereségével valamint 14374 alkalmazottjával a Nike, az Adidas és a VF Corporation után a világ negyedik legnagyobb sportszergyártójának számított.[5] A vállalat a Borussia Dortmund labdarúgócsapatának 5%-át birtokolja és mezbeszállítója 2012 óta.

Az elődjének számító Gebrüder Dassler cipőgyárat 1924-ben alapította egy testvérpár, Adolf Dassler és bátyja, Rudolf Dassler. A folytonos vitáik miatt a második világháború után a vállalkozás felosztása mellett döntöttek. Rudolf a vállalkozását 1948-ban előbb a neveinek kezdő szótagjaiból képezett Ruda névvel jegyeztette be, amit hamarosan Pumára változtatott. Adolf a sajátjának az Adidas nevet adta. A Puma első logója egy nagy „D”-betű közepén átugró puma volt, négyzet alapon, a cipőket és öltözékeket díszítő logó és „formacsík” (Formstreifen/Formstrip) 1958 óta van használatban.[6]

A cég főként a labdarúgócipőinek köszönhetően vált ismertté, hozzá fűződik az első professzionális szinten is használható csavaros stoplival ellátott cipők kifejlesztése az 1950-es évek elején. „Formacsíkkal” ellátott cipőkben játszotta mérkőzéseit a 20. század két legnagyobbnak tartott labdarúgója, Maradona és Pelé. A minden idők legnagyobb atlétájának tartott Usain Bolt is Puma cipőkben érte el sikereit.

Története[szerkesztés]

A jogelőd Dassler Testvérek Cipőgyár[szerkesztés]

A Dassler Testvérek Cipőgyár 1928-ban

A Puma – és az Adidas – jogelődjének a herzogenaurachi Dassler Testvérek Cipőgyár tekinthető. A Puma-alapító Rudolf Dassler öccse, a cipészmesterséget kitanuló Adolf Dassler kezdett el sportcipőket készíteni 1923-ban szülőfalujukban, a Nürnberg melletti Herzogenaurachban, és a következő évben társult be hozzá Rudolf. A fiatal testvérpár 1924-ben jegyeztette be a közös vállalkozást Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Dassler Testvérek Cipőgyár; röviden: Ge-Da) a helyi cégjegyzékbe, telephelyként pedig anyjuk mosókonyháját adták meg. 1926-ban áthelyezték a telephelyüket egy közeli épületbe és 26 alkalmazottal napi 100 pár cipőt készítettek. A testvérek között már ekkoriban is adódtak időnként nézeteltérések. A főként az üzleti ügyekkel foglalkozó Rudolf volt az extrovertáltabb kettőjük közül, míg a cipészmesterséget elsajátító Adolf inkább volt introvertált és neki volt a nagyobb kézügyessége is.

1925-től speciális cipők gyártásába kezdtek külön a labdarúgók, és külön a futók számára. Az elsők között voltak, akik stoplikkal látták el a focicsukákat. 1928-ban Amszterdamban viseltek először sportolók Dassler cipőket az olimpián. Dassler cipőkben versenyezve szerzett aranyérmet az egyik első nemzetközi hírnévre szert tett sportolónő, Lina Radke a 800 méteres futásban. 1931-ben jelentek meg az első teniszcipőik. Az 1936-os olimpián Jesse Owens három pár, külön az ő számára elkészített cipőt kapott ajándékba az őt felkereső Adolf Dasslertől. Úgy tartják, hogy ezeket viselve szerezte a négy aranyérmét.

Adolf és Rudolf Dassler 1933. május 1-én beléptek az NSDAP-be és később a Nemzetiszocialista Motoros Hadtestbe is.[7]:28 Adolf 1935-től a háború végéig edzősködött a Hitlerjugendben, amivel pártfunkcionáriusnak számított.[8]:41 A második világháborúban a Dassler testvéreké volt a legtovább működő sportcipőgyár Németországban és főleg a Wehrmachtot látta el sportcipőkkel és speciális lábbelikkel.[8]:57 1943 decemberében fel kellett hagynia a cégnek a sportcipők gyártásával, helyettük a cég mindkét gyáregységében a Schricker & Co. Raketenpanzerbüchse 54 – másnéven Panzerschreck („páncélrém”) – típusú páncélelhárító fegyvereit szerelték össze (rögzítették a kivető csőhöz az irányzékot és a védőpajzsot ponthegesztéssel). 1942 és 1945 között legalább kilenc kényszermunkást alkalmaztak a cégnél.[8]:64

Rudolf Dassler irányítása alatt[szerkesztés]

A Puma alapítása[szerkesztés]

A második világháború után 1946-ban a sportcipőgyártás ismét felfutott, a vállalat egy újabb gyáregységgel bővült, de Adolf és Rudolf Dassler élesen összekülönböztek és a cég kettéosztása mellett döntöttek. A cég felosztásánál a dolgozók maguk dönthették el, hogy melyik testvérnél folytatják, és Rudolf mellett egyharmaduk döntött, a két gyáregység közül övé lett az újonnan beszerzett a Würzburger Strassén.

Rudolf előbb a Ruda (Rudolf Dassler) nevet adta a cégének, de röviddel később Pumára változtatta. A névváltoztatást azzal magyarázta, hogy fiatalkorában a beceneve „Puma” volt[9][10] és a két névalak közötti hasonlóság, valamint a jobb hangzás és az amerikai nagymacska dinamikusságával való asszociáció miatt döntött a névváltoztatás mellett.[11][12] A céget 1949. január 14-én jegyeztette be Puma Schuhfabrik Rudolf Dassler névvel a cégjegyzékbe. A vállalat logójának egy a Dassler családnévre utaló „D” betűt és annak közepén átugró pumát tett meg.

Ekkortájt jegyeztette be öccse is a saját cégét Adidas névvel. Az Adidas és a Puma hamar a világ két legnagyobb sportszergyártójává vált és az egymástól csupán párszáz méternyi távolságra telephellyel bíró cég között ezután folyamatos lett a rivalizálás, ami évtizedekre meghatározta a sportipar fejlődését. A rivalizálás az Adidas és a Puma között Herzogenaurachban nem csak a két üzem dolgozói között, hanem a városka lakói között is megosztottságot eredményezett,[13] ami majd csak a 2000-es évek elejétől hagyott alább.[10][14][15] A két fivér és cégeik harcáról egy tv-film is készült, amit 2016-ban mutattak be (Duell der Brüder – Die Geschichte von Adidas und Puma).

A csavarozható stoplik kifejlesztése[szerkesztés]

A Puma 1948-ban Atom névvel hozta ki az első labdarúgócipőjét. Nyugat-Németország válogatottja ugyanebben az évben vívta az első labdarúgómérkőzését és ekkor a csapat számos játékosa Puma cipőkben játszott, köztük az első gólt szerző Herbert Burdenski is.[16] Rudolf Dassler 1949-től kezdett el foglalkozni a csavarozható stoplikkal rendelkező focicipők kifejlesztésével. A számos szakértő, köztük Sepp Herberger közreműködésével életre hívott Super Atom modell 1952-ben került a piacra,[17] majd ennek továbbfejlesztése, a Brasil 1953-ban jelent meg. A csavarozható stoplival ellátott cipőket mégis a nagy rivális Adidas tette ismertté az 1954-es berni világbajnoki döntő révén, ahol a nyugatnémet válogatottnak a magyar Aranycsapat elleni meglepő sikerét a felázott talajon a változtatható stoplihosszúságú cipők által biztosított „technikai fölénnyel” is magyarázták.

A logó kialakulása[szerkesztés]

Puma szabadidőcipők, belső oldalukon és a cipőnyelven nagymacskával, a külsőn formacsíkkal

Rudolf 1957-ben szabadalmaztatta a Puma logó írásos-képi kombinációját (Wort-Bild-Marke).[m 2] Az 1958-as labdarúgó-világbajnokságon az összes Puma modell oldalán megjelent a formacsík, a Formstreifen (formstrip), ami eredetileg egy a láb stabilitását szolgáló elem volt a cipőn.[m 3] A céget 1959-ben betéti társasággá alakították, a neve ekkor hivatalosan Puma-Sportschuhfabriken Rudolf Dassler KG[m 4] lett. Rudolf Dassler felesége és két fia (Armin és Gerd) társtulajdonosok lettek benne. Az Adidashoz hasonlóan a Puma is az ezt követő években a marketinget szolgálandó arra törekedett, hogy lehetőleg sok a nemzetközi tornákon részt vevő sportolót leszerződtessen.

A vállalat logójában (kisebb módosításokkal) ma is szereplő ugró pumát 1967-ben tervezte meg Gerd Dassler egykori iskolatársa és jóbarátja, Lutz Backes nürnbergi grafikus-karikaturista és került használatba 1968. január 10-től.[18] A művész a nürnbergi állatkertbe tett látogatásai során úgy találta, hogy a fekete párduc a pumánál jobb modell lenne a logóhoz, ezért ezt az állatot vette alapul a terveihez, majd a fejét és mancsait egy pumáéval helyettesítette. Rudolf Dassler először kifogásolta az állat hosszú farkát, mert ehhez nagyobb reklámfelületeket kellett béreljen, de végül a bemutatott vázlat elfogadásra került.[19] A No. 1 Logo megalkotásáért Backesnek fizetségül minden eladott termék után 1%-ot ajánlottak fel, de ő úgy döntött, egy összegben kér inkább 600 Márkát. A cég emellé adott neki még egy pár cipőt és egy táskát is a munkájáért cserébe. Úgy tartják, hogy amennyiben a Puma ajánlatát fogadta volna el, úgy hamar milliomossá válhatott volna, bár ekkor még konkrétan csak 5000 táskát terveztek díszíteni vele, és csak később került rá a ruházati termékekre és a cipőkre. A logón az évek során csak kis mértékben változtattak, az 1978-tól használt változaton eltűntek a nagymacska karmai, a szája és a szemei nincsenek kiemelve, míg a fülei kicsit nagyobbak lettek.[20]

Ugyancsak 1968-ban dobta a piacra a cég a velúrbőrből készített Suede kosarascipőjét, amit mind a mai napig gyártanak. A 60-as évek végétől a sportcipők mellett hozzálátott a sportruházatok gyártásának. Az első melegítő a T7 modell volt, melynél két kontrasztos színben a pulóver és a nadrág szárán fentről lefelé egy 7 cm vastag, folyamatosan ék alakban szűkülő csík húzódott végig. Ezzel a cipők oldalán lévő formacsíkot igyekeztek szimbolizálni a ruhadarabokon.[21] 1979-ben a cégjelzésben az ugró pumát a PUMA felirat fölé helyezték.

A cég Armin Dassler vezetése alatt[szerkesztés]

Puma Austria[szerkesztés]

Armin Dassler a két fiával Salzburgban (1964)

Rudolf Dassler 1974-ben bekövetkezett halála után a fiai, Armin és Gerd vették át a cég vezetését. Armin rendelkezett a cég 70%-ával, Gerd a 30%-ával. Köztük hasonló belháború zajlott, mint amilyen apjuk és nagybátyjuk között is volt. Az 1960-as évek végén Gerd hasonlóan az Adidashoz Elzászban alapított céget Puma France névvel, ahol Sufflenheimban egy egész cipőgyárat vett át az összes dolgozójával együtt. Gerdnek nagyra törő tervei voltak, de hat év alatt jelentős adósságot halmozott fel, ezért a cégen belül háttérbe szorult. Apjuk halála után a mindkét fivér igényt tartott a vállalat irányítására, a kérdést végül bírósági úton rendezték, ahol Arminnak adtak igazat.

Armin még 1952-ben került be a vállalat vezetésébe és eleinte az Egyesült Államok piacával foglalkozott. 1961-ben összekülönbözött apjával, aminek a vége az lett, hogy Armin megkapta a cégből neki járó pénzösszeget, amiből 1962-ben Salzburgban sportcipők gyártásába kezdett szintén Puma névvel. Az Ausztrián kívüli eladások után licenszdíjat kellett fizetnie a Puma KG-nek. 1963-ban módosítottak a szerződésen és a Puma Austria ezután CONDOR-DASSLER névvel adta el a cipőit az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba. Armin vállalkozása olyannyira sikeres lett, hogy Rudolf a 60-as évek végén visszacsábította őt Németországba.

A „Pelé-paktum”[szerkesztés]

Az alapító apák fiai közötti ellenségeskedés 1970-ben eszkalálódott. Armin az Adidas irányítását átvevő Horst Dasslerrel az ezt megelőző években megegyezést kötött egyes sportolók és egyesületek szponzorációjának leosztásáról. A brazil Pelé esetében az 1970-es labdarúgó-világbajnokság előtt szóbeli megállapodást kötöttek arról, hogy nem fognak egymásra licitálni a leszerződtetéséért, mert az túl nagy költségekkel járna számukra.[22] Azonban Pelé a Puma képviselőjének, Hans Henningsen megkeresésére eleget tett annak a kérésnek, hogy fokozottan felhívja a figyelmet a Pumára, miután 120 000 $ összeget fizettek neki azért, hogy a Puma cipőit viselje.[23] A szerződtetés ténye nyilvánvalóvá vált Horst számára akkor, mikor a Brazília-Peru meccs kezdetén a kezdőkörben Pelé közvetlenül a sípszó előtt engedélyt kért a bírótól, hogy megköthesse a cipőfűzőit, így a tévénézők milliói előtt demonstrálhatta, hogy „formacsíkos” cipőket visel.[24] Ez a lépés felháborította Horstot, aki ezután kizárta minden további megegyezés lehetőségét. Ettől számítják az „utódok háborúját” a Dassler családon belül.

Válság a 80-as évek végétől[szerkesztés]

Egy pár Suede a fűben

A cég egyik nagy sikere volt, mikor 1985-ben Boris Becker első németként nyert a wimbledoni tenisztornán Puma cipőkben és a Puma ütővel játszva. Ebben az évben hozta ki a cég a világ első „okos cipőjét”, a PUMA Running Systemet (röviden RS-t), melyben a sarokrészén elhelyezett (feltűnő méretű) számítógépegység volt képes tárolni a futás adatait, amit később ki lehetett értékelni és a teljesítmény fokozásához felhasználni.[25]

1986-ban a Puma betéti társaságból részvénytársasági formára váltott. Armin ekkortájt úgy próbált meg gazdaságilag közelebb kerülni az Adidashoz, hogy egyszerűbb modelleket is gyártatott, melyeket diszkontáruházakban is elérhetővé kívánt tenni a vásárlók számára. Ez a döntés sokat rontott a márka imidzsén és gazdasági nehézségeket is okozott a cégnek. Arminnak 1987-ben a Deutsche Bank nyomására le kellett mondania az ügyvezető igazgatói posztjáról. A konszern élére ekkor egy külsős menedzsert, Hans Woitschätzkét nevezték ki. Gerd és a rákos beteg Armin 1989-ben eladták a 72%-os részesedésüket a cégből a svájci Cosa Liebermann SA kereskedő csoportnak. 1990-től a svéd Aritmos B. V. lett a többségi tulajdonos.[26]

Mikor a Puma a 90-es évek elejére válságba került, a vezetőség a márka újragondolása mellett döntött. A cég 1986 óta veszteséges volt és a célközönség számára egyre kevésbé vonzó, olcsó márkának számított.[27] Az egykor az Adidas mögött az eladási számok tekintetében másodiknak számító Pumát a 90-es évek elejére a Nike és a Reebok is megelőzte. A túl magas előállítási költségek, a túlméretezett kínálati paletta, a felhalmozott adósságok és az egységes marketingtevékenység hiánya okozták a fő gondokat. 1987-ben 73 millió márkás veszteséget termelt a cég.[28] Az amerikai eladások erősen visszaestek. 1990-ben jelent meg a Puma cipőiben a Trinomic csillapítási technológia, 1991-ben a cipőfűző nélküli Disc zárórendszer,[29] de ezen innovatív megoldások ellenére is 1991-ben bezuhant a német piac.

Kilábalás Jochen Zeitz vezetése alatt[szerkesztés]

A PUMAVision épület a herzogenaurachi központban

A cég átszervezésére az akkor 30 éves Jochen Zeitz vezetésével került sor, akit 1993-ban a fő részvényes Aritmos hívott a vállalat élére. A restrukturálás előbb a vállalati szervezet átalakítását, a veszteséges gyártóegységek bezárását és a kínálat szűkítését irányozta elő, utóbbit főként az olcsóbb termékek körében. A herzogenaurachi termelőegységet felszámolták, a német alkalmazottak számát 719-ről 367-re csökkentették és Zeitz a világkonszern középső menedzsmentjében is számos munkahelyet megszüntetett. Az 1986-os tőzsdén való bejegyzést[30] követően 1994-ben tudott először elérni a vállalat pozitív eredményeket,[31] és ezt az évet zárta a fennállásának idejétől számított legnagyobb nyereséggel.

Zeitz ezt követően a márka imázsán változtatott és a sportruházat mellé konzekvensen divat- és életstílus-ruházati cikkeket is felvett a kínálatába, azt ugyanis sokáig figyelmen kívül hagyták, hogy a legtöbb vásárló divatos szabadidőcipőként veszi a sportcipőket. Ehhez 1996-tól kezdődően nemzetközileg ismert dizájnerekkel kezdtek együttműködésbe, és költséges marketingkampányokat folytattak olyan híres sportolókkal, mint Serena Williams. A termelőegységek számát közben tovább csökkentették. A mali Lamine Badian Kouyaté divattervezőt bízták meg azzal, hogy a Xuly Bët divatmárkájával a korábbi kollekciók Puma-öltözékeit Haute Couture ruhadarabokká szabja át és a párizsi kifutókon bemutatva reklámozza őket. A Jil Sander divatmárkával 1996-tól együttműködve a Puma a magas árkategóriájú sportcipők előállításába kezdett, amiket 1998-tól lehetett kapni a boltokban.

1999-ben a Puma lett az NFL hivatalos mezbeszállítója. 2000-ben a vállalat Yasuhiro Mihara japán divattervezővel kezdett hosszútávú kooperációba magasabb árkategóriájú sportcipők és ruházat készítésében, amiket 2001-től a 2010-es évek derekáig értékesítettek. Christy Turlington brit modellel közösen hozták létre a Nuala és a mahanuala jóga-kollekciókat. Marc Jacobs divattervező egy Nuala-kézitáskát tervezett meg számukra. A skandináv Tretorn Csoportot 2001-ben vette át a Puma, ugyanebben az évben érkezett a piacra az 1998 óta fejlesztett Speedcat modell.

Puma fióküzlet Hongkongban

Miután a termelési innovációba erőteljes befektetéseket eszközöltek, 2002-ben márkaboltokat nyitottak meg szerte a világon. A Puma Mostro életstílus-sportcipőjét (lifestyle sneaker) viselte (előzetes szerződéskötés nélkül) a Madonna művésznevű amerikai énekesnő a 2002-es turnéja során, ami nagy lökést adott a Puma eladásainak. A rövidéletű Puma Platinum kollekciónak a pólósport, a vitorlázás és a golf által inspirált magas árfekvésű cipői ekkoriban szerepeltek a kínálatban. Hasonlóképp 2002-ben Neil Barrett brit dizájnerrel bocsátották ki a Puma 96 Hours nagyértékű kollekciót folyamatosan úton lévő üzletembereket megcélozva vele. Ez a kollekció a 2000-es évek közepéig volt elérhető és ekkor kezdődött az együttműködés Alexander van Slobbe holland cipőtervezővel. Zeitz 2003-ban a Puma kreatív igazgatójává nevezte ki Barrettet. Az 1996 óta a Puma 40%-át birtokló Monarchy/Regency 2003-ban eladta a részvényeit egy sok taggal rendelkező nemzetközi, intézményes befektetői körnek. Ebben a pénzügyi évben 1,274 mrd € árbevétele volt a cégnek.[32]

2004-ben Philippe Starck dizájnerrel együttműködve dobott a cég piacra egy cipőkollekciót. Ekkortájt szervezték ki a gyártás 80%-át Ázsiába masszív befektetésekkel. 2005-ben vette kezdetét az együttműködés Alexander McQueennel nagyértékű sportcipők elkészítésében, melyek 2006-tól jelentek meg a piacon. A kooperáció a 2010-es évek elejéig tartott és 2014-től pár idény erejéig folytatódott az McQ révén. A dizájnerekkel való számos kooperációt, valamint a Rudolf Dassler Schuhfabrik vintage-kollekciót a 2000-es évek közepétől Puma Black Station névvel fogták össze, amihez exkluzív Puma Black Stores üzleteket nyitottak. Zeitz javára írják, hogy a Puma megmenekült a csődtől és nagy sikerrel hajtotta végre a gazdasági hátraarcot.

A PPR (Kering) többségi tulajdonosként (2007-2017)[szerkesztés]

Puma-férfikozmetika
Tépőzáras bőrcipő

A Mayfair társtulajdonosi társaságon keresztül Günther Herz és a lánytestvére 2005-ben 500 millió euróért megszerezték a Puma részvények 25,27%-át. 2006-ban a Puma felkerült a Dow Jones Sustainability Indexre. Emellett a gyártási láncolat környezeti és szociális normáinak javításához is felvázoltak egy koncepciót. 2006-ban mutatott be a cég egy kiegészítő-kollekciót a holland Marcel Wanders dizájnerrel közösen.

2007 februárjában a cég azt jelentette, hogy a nyeresége 26%-kal csökkent 2006 utolsó három hónapjában, 32,8 millió €-ra. A csökkenés a terjeszkedés miatti költségeknek volt betudható, az eladások a harmadukkal növekedtek 480,6 millió €-ra.[33] Április elején a Puma részvények értéke darabonként 29,25 €-val 315,24 €-ra nőtt, ami 10,2%-os növekedést jelentett.[34]

A François-Henri Pinault vezette francia PPR-konszern (Pinault-Printemps-Redoute, 2013-tól névváltoztatással Kering) 2007. április 9-én vette meg a Puma-részvények 27,1%-át 1,4 milliárd euróért a Tchibo-örökös Herztől,[35] amivel szabaddá vált számára az út a teljes felvásárláshoz. A Pumát ennek során 5,3 milliárd € összértékűre becsülték. A PPR bejelentése szerint békés átvételt tervezett, aminek során részvényenként 330 €-t tervezett fizetni, miután a kisebb részesedéseket megszerezte. A Puma vezetősége üdvözölte a lépést, deklarálva, hogy ez tiszta eljárás, ami a cég érdekét szolgálja.[36] A PPR a 2007. június 20-ai szabályos átvételi határidőig csak 33,2%-ig tudta felvinni a részesedését. A határidő két héttel való meghosszabbításával július 17-re már elérte a konszern a 62,1%-ot.[35]

Még 2007-ben meghosszabbították Zeitz kontraktusát öt évvel, vezérigazgató-helyettessé 2008-ban Melody Harris-Jensbachot nevezték ki.[37] Ugyanebben az évben Hussein Chalayan dizájner lett a kreatív igazgató,[38] aki 2012-ig maradt ezen a poszton. A Puma, illetve a PPR többségi tulajdont szerzett az ő hasonló nevű divatmárkájában,[39] amit Chalayan később visszavásárolt a Pumától. Chalayan kinevezésével a 90-es évektől tartó dizájnerekkel való számos együttműködést mérsékelni kezdték.

2009 elején a Puma felvásárolta a svéd Brandon Company AB kereskedelmi vállalatot,[40][41] amellyel a Pumának a vitorlázósport szponzorálásába való belépésétől (a Volvo Ocean Race 2008-2009-es idényétől) kezdve együttműködött.[42][43] Ebben az évben írt alá a Puma a (majd 2011-től csődeljárás alá kerülő) francia Sagem Wireless mobiltársasággal együttműködési szerződést egy Puma-mobiltelefon piacra dobásáról, amit 2010-ben hoztak ki.[44][45] 2009-ben szerzett többségi tulajdont a holland Dobotex ruházati és zoknigyártó cégben, mellyel 1997 óta állt licensz-szerződéses kapcsolatban. Ezt a céget 2012-ben teljes egészében felvásárolta,[46][47] 2019-től stichd névre átkeresztelve a Puma Csoport része és több más világmárkának is bedolgozik.[48] 2010-ben a Puma megszerezte a Cobra Golfot,[49] ugyanebben az évben cserélte le első ízben a Puma a logójában a nagymacskát, még ha csak átmenetileg is. Az ezévi világbajnokság alkalmából az afrikai kontinens körvonala szerepelt a puma helyett a felirat felett-mellett a logóban.[50]

Franz Koch ügyvezető igazgatósága[szerkesztés]

2011 márciusában Franz Koch váltotta Jochen Zeitz-ot az ügyvezető igazgatói pozícióban. Koch terve az volt, hogy a Pumát a gyökereihez visszatérve tisztán sportszergyártó céggé alakítja. A 2012 novemberéig a cég igazgatótanácsát vezető, majd azt követően a Pumát elhagyó Zeitz[51][52] maga egyengette Koch útját, akit utódjának szánt. 2011-ben Franz Koch és Jochen Zeitz között pár hónap alatt jelentős nézetkülönbség alakult ki a konszern követendő stratégiáját illetően. Zeitz erősen kiépítette az életmód-részleget, de Koch ezt majdhogynem teljesen fel akarta volna számolni. Koch a 2012-es, jelentős nyereségkieséssel járó alapvető szanálási intézkedéseivel nem tudott érvényesülni, így a Kering-tulajdonosok 2012 decemberében hozott döntése alapján 2013 tavaszán át kellett adnia az igazgatói pozícióját.[53][54] A vállalat vezetését 2013. júliusától Bjørn Gulden vette át, aki 2022 novemberéig maradt ebben a pozícióban (őt ekkor Arne Freundt váltja).[55]

2011 júliusára a vállalat részvénytársaságból (Aktiengesellschaft) európai részvénytársasággá (Societas Europaea) alakult át, és a hivatalos neve Puma AG Rudolf Dassler Sport helyett Puma SE lett.[56][57][58]

Puma Ocean Racing powered by Berg Propulsion

2011 őszén a Puma bejelentette, hogy az Oracle vitorláscsapatát a 34. America’s Cup versenyre maga fogja felszerelni.[59] A Volvo Ocean Race 2011–2012 alkalmával a Puma Ocean Racing powered by Berg Propulsion csapatot szponzorálta.[60] A cég 2013 végéig szponzorálta vitorlásversenyek csapatait.[61]

A Puma Factory révén 2013-ban a cég ismét személyre szabott termékeket kínált (mass customization). A 2005-ben piacra dobott PUMA Mongolian Shoe BBQ három modelljét a vásárlók saját maguk által választott színkombinációban rendelhették meg.[62]

2013 végéig tartó további részvényvásárlások révén a Kering végül a Puma 86%-ára tette rá a kezét, a fennmaradó 14% szórt tulajdonban maradt.[63] A Puma a skandináv Tretorn Groupot, amit még 2001-ben vásárolt meg, 2015-ben eladta az Authentic Brands Groupnak.[64]

A Kering részvénycsökkentése[szerkesztés]

2017 tavaszán François-Henri Pinault kilépett a Puma felügyelőbizottságából.[65] A Kering 2018 elején adta hírül, hogy a 86%-os tulajdonrészét 2018 közepéig nagyobbrészt nem pénzbeli eszközként szétosztani szándékozik a saját részvényesei között és ezzel 16%-ra csökkentené a tulajdonrészét.[66] Az újrafelosztás révén a Kering család az Artémis Group társtulajdonosi társaságán keresztül a Puma mintegy 29%-át birtokolta, míg maga a Kering-konszernnél a 16%-a maradt.[67] Azóta a Puma 55%-a szórt tulajdonban van. 2021 májusában a Kering a maradék Puma részvényeinek nagy részétől megvált és már csak 4% van a kezében.[68]

A cég újjászervezése Bjørn Gulden vezetésével[szerkesztés]

Rihanna a Fenty x Puma divathéten

2012. október 23-án az igazgatótanács egyhangúlag Jean-François Palus-t, a Puma – akkor még – többségi részvényesének, a PPR-nek a menedzsmentjének igazgatóját választotta meg az igazgatótanács elnökének.[69][70] Az ügyvezető igazgatói tisztséget pedig 2013. július 1-től a Zürichben született, norvég állampolgárságú, egykor professzionális labdarúgó Bjørn Gulden töltötte be.[71][72]

Miután a vállalat értékesítése 2012 óta stagnált és csökkent a nyereségessége, Gulden 2013 őszén a márka új pozicionálását jelentette be. Ennek jegyében „Forever Faster” mottóval a Pumát „a világ leggyorsabb sportmárkájává” kellett tenni és ehhez nagyobb nyomatékkal a kiemelt sportokra – labdarúgás, futás/edzés, golf és motorsport – kellett koncentrálni. A termékkínálatnak továbbra is a sport ihlette életmód-termékeket kellett tartalmaznia. Az újjászervezés és irányváltás keretében a konszern leállította a vitorlázáshoz és a rugby-hez kapcsolódó sportfelszerelések gyártását.[73]

2013-ban Torsten Hochstetter lett a Puma kreatív igazgatója. 2015-ben kezdődött az együttműködés Rihanna barbadosi énekesnővel, ennek keretében 2016-ban „Fenty” névvel (az énekesnő családnevével) magas árkategóriájú, ruházatokból és cipőkből álló kollekció került a piacra.[74][75][76]

2018 tavaszán a cég egy új, hatszintes irodaházzal bővült Herzogenaurachban. Ezt egy 85 méter hosszú, 36 méter magas pilonnal stabilizált, egy autóút felett átívelő gyalogoshíd köti össze a vállalati központtal,[77][78] a 2008-ban átadott PUMAVision-nel. A vállalatnak kerek 70 éven át, 1948 óta központul szolgáló és többször kibővített Würzburger Strassén lévő épületegyüttest eladták. Az új épület a német, az osztrák és a svájci piac központjául szolgál. Az így létrejött új központ két épületrészében több mint 1100 alkalmazott kap helyet.[79]

Húsz éves kihagyás után 2018-ban a Puma ismét kosárlabdacipők készítésébe kezdett és Jay-Z-t tette meg a Puma Basketball kreatív igazgatójává.[80]

A Puma ismert modelljei[szerkesztés]

1973-ban dobta piacra a Puma a Clyde-ot, amit Walt "Clyde" Frazier részére terveztek meg és nagy népszerűségre tett szert, különösen az old school hiphop és a skate punk szubkultúrákban.[81][82]

A KING labdarúgócipőt 1968-ban hozták ki az 1966-os vb gólkirályának, a Puma Wembley NEU cipőben játszó portugál sztár Eusébio tiszteletére. Eusébio 1968-ban a KING-gel a lábán 42 gólt ért el és ezzel elnyerte az európai aranycipőt, ami az európai labdarúgó bajnokságok legeredményesebb játékosának járt. A modell 2008-ban lett 40 éves és az ünnepi évfordulóra hozták ki a KING XL-t (az XL itt a 40 római számmal való kiírását jelenti), amivel egyben a portugál sztár 40 évvel korábbi teljesítménye előtt is tisztelegtek. Az évek során folyamatosan optimalizált labdarúgócipő ismertetőjegye a kezdetektől kimondottan lapos profilja volt. Ennek és a különösen hajlékony felépítésének különösen jó labdakezelést tulajdonítottak. A legismertebb KING-cipőt használó sztárjátékosok között volt Eusébio mellett Pelé, Berti Vogts, Bonhof, Netzer, Cruijff, Kempes, Maradona, Völler és Matthäus.

A 2001-ben megjelent Speedcat egy Forma 1-es versenyzőknek szánt 1998-as tűzálló modellen alapult és a motorsportokban azóta használatos, de elegáns megjelenésének és alacsony profiljának köszönhetően klasszikus hétköznapi divatcikké is vált. A Forma 1 három legerősebb istállójánál is ezt viselik, a Scuderia Ferrarinál 2004 óta, a Mercedes AMG-nél 2012 óta és a Red Bullnál 2015 óta.

A Puma klasszikusai közé tartoznak (az 1968-as olimpia óta különösen) a Suede modelljei és a Smash teniszcipők, melyeket évtizedek óta gyártanak kisebb módosításokkal.

Szponzorációk[szerkesztés]

A Puma két legismertebb szponzoráltja
Puma meccslabda a lengyel bajnokságból

A Puma gyárt termékeket labdarúgáshoz, kosárlabdához, futáshoz, edzéshez, fitneszhez, golfhoz, kriketthez, motorsportokhoz és atlétikai sportokhoz. Ezekhez a sportágakhoz kapcsolódóan számos sportolót szponzorált, köztük volt Pelé, Eusébio, Enzo Francescoli, Johan Cruijff, Guillermo Vilas, Diego Maradona, Kenny Dalglish, Didier Deschamps, Lothar Matthäus (akinek a szülei és a testvére a Pumánál álltak alkalmazásában[83]), Robert Pirès, Lee Evans, Bob Seagren, John Akii-Bua, Mary Peters, Randy Williams, Klaus Wolfermann, Clyde Frazier (az ő számára fejlesztették ki a Clyde modellt), Heinz Fütterer, Armin Hary, Gaston Roelants, Mary Rand, Abebe Bikila, Jim Hines, Evelyn Ashford, Boris Becker, Martina Navratilova, Tommie Smith, John Carlos, Joe Namath, Heike Drechsler, Dieter Baumann, Linford Christie, Merlene Ottey, Colin Jackson, Serena Williams, Heike Drechsler, és Michael Schumacher.

Labdarúgás[szerkesztés]

A Puma számára legfontosabb sportág a labdarúgás, az ötvenes évektől a labdarúgócipői révén lett elsősorban ismertté. Az ismertebb labdarúgók közül Neymar, Kingsley Coman, Gianluigi Buffon, Sergio Agüero, Antoine Griezmann, Marco Reus, Raphaël Varane, Luis Suárez, David Silva, Vincent Kompany, Radamel Falcao, Cesc Fàbregas, Christian Pulisic, Yann Sommer, Jonas Hofmann játszanak többek között Puma cipőkben.[84]

A Puma 5%-át tulajdonolja a német Bundesligában szereplő Borussia Dortmund labdarúgó-csapatnak és 2012 óta mezbeszállítója a klubnak.[85] A 2014-ben az Arsenal Football Clubbal kötött 5 éves megállapodás volt mindkét fél számára a legnagyobb mezbeszállítói üzlet.[86] Az együttműködés 2019-ben hosszabbítás nélkül ért véget. A 2022-23-as szezonban mezbeszállítója az AC Milan, Manchester City FC, Barrow AFC, Olympique de Marseille, Fenerbahçe SK, SE Palmeiras, Borussia Mönchengladbach, Lillestrøm SK, Valencia CF, CA Peñarol, US Sassuolo, CF Monterrey, Bengaluru FC, Chennaiyin FC, Mumbai City FC csapatainak, a magyar élvonalban egyedüliként az Újpest FC-nek. 2023 júniusában öt éves szponzori szerződést kötött a szaúdi El-Hilál SFC-vel, mely klubot a 20. század ázsiai egyesületének szavaztak meg.[87] A nemzetközi válogatottak közül Izland, Svájc, Ausztria, Marokkó, Egyiptom,[88] Elefántcsontpart, Ghána, Namíbia, Szerbia, Togo, Csehország, Izrael játszik manapság (2023) Puma mezekben.

A Puma a fő szponzora az Izraeli Labdarúgó Szövetségnek és újabban fókuszba került a palesztinok bojkottja miatt, mivel a szponzoráció az illegálisan megszállt területeikre is kiterjed.[89][90]

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságon részt vevő 32 csapatból 12 Puma mezekben játszott, köztük a torna győztese, Olaszország is. Ez volt az első alkalom a sportszergyártó számára, hogy egy az általa szállított mezekben játszó csapat nyerje a tornát. A Dél-Afrikában rendezett 2010-es labdarúgó-világbajnokságon kilenc csapatot szponzorált a Puma.

Atlétika[szerkesztés]

Usain Bolt a "Beijing 100 m Gold" nevet viselő Complete Theseus cipőivel a kezében a pekingi olimpián a 100 méteres távon aratott győzelme után

Atlétikában Brazília,[91] Jamaica, Kuba, a Bahama-szigetek, Grenada, Trinidad és Tobago, Dominika, Barbados, Portugália, Svájc és Norvégia szövetségeit szponzorálja.[92] A „világ leggyorsabb embere”, a 2017-ben visszavonult jamaicai Usain Bolt is a Pumával áll szerződésben olyan más ismert futókkal együtt, mint Andre De Grasse, Karsten Warholm és Gianmarco Tamberi. Számos alkalommal értek el futóversenyzők világcsúcsokat Puma cipőkben, például Heinz Fütterer (1954-ben), Armin Hary (1960), az elsőként 10 másodperc alatt a 100 méteres távot lefutó Jim Hines (1976), Tommie Smith (1968), Asafa Powell (2015) és Usain Bolt (2002) révén.[93][94]

Hosszútávfutás[szerkesztés]

Az atlétikai pályákra szánt szegecses futócipőkön kívül a Puma a többi gyártóhoz hasonlóan készít aszfaltra való futócipőket is. Évekig a Puma nem hozott ki élvonalbeli utcai futócipőt, mígnem 2021-ben előállt a nitrogén hozzáadásával készült EVA-középtalpú cipőivel, melyeket a legjobb ár-érték arányú cipők között tartanak számon.[95] Az innovatív technológia megnöveli a középtalp térfogatát és három kulcsfontosságú tulajdonságot tudnak ötvözni benne: a párnázottságot, a reszponzivitást és a könnyű súlyt.[96] A Puma több nagynevű hosszútávfutóval szerződött le a 2020-as évek elején, így az amerikai Molly Seidellel, a norvég Sondre Moennel, a német Hendrik Pfeifferrel és 2023 áprilisától a kenyai Edna Kiplagattal.[97]

Kosárlabda[szerkesztés]

2018-ban a Puma bejelentette a visszatérését a kosárlabdába csaknem 20 év kihagyás után és Jay-Z-t tette meg a divízió kreatív igazgatójának.[98][99] Első kosaras cipőjüknek a Clyde Court Disrupt nevet adták, ezzel is megemlékezve Walt Frazierről és a hozzá fűződő, nagy sikerű Clyde cipőmodellről.[100] Marvin Bagley III, Deandre Ayton, Zhaire Smith és Michael Porter Jr. voltak az első játékosok, akik az új Puma kosarascipőkben játszották a mérkőzéseiket.[101][102] 2021 decemberében hozta ki a cég a High Court modelljét, ami az első nőknek szánt kosarascipőjük volt June Ambrose kreatív igazgató tervezésében.[103]

Motorsportok[szerkesztés]

A Puma a motor- és autóversenyzők legnagyobb ruházati felszerelőjének számít. Partneri kapcsolatban áll a BMW-vel, a Ducatival és a Ferrarival, melyeknek külön lábbeliket gyárt.[104] A Formula–1-ben a Puma látja el öltözékkel a Mercedes AMG Petronas, a Scuderia Ferrari, a Red Bull Racing és az Alfa Romeo csapatokat.[105] Ezen felül a BMW és a Porsche minden motorsporttal kapcsolatos tevékenységét szponzorálja.[106] A NASCAR-ban a Puma látja el tűzálló ruhákkal, kesztyűkkel és cipőkkel a Team Penske csapatot.[107]

Egyéb sportok[szerkesztés]

28 év után tért vissza a netballba és lett a Melbourne Vixens csapatának szponzora 2018-ban, emellett szponzora lett Új-Zéland nemzeti csapatának, a Silver Fernsnek is.[108][109] Az ismert golfozók közül Rickie Fowler, Bryson DeChambeau és Lexi Thompson a Puma csoporthoz tartozó Cobra Golf felszereléseit használják.[110][111][112] A Puma szponzorálja Virát Kohli indiai krikettjátékost, a válogatott korábbi csapatkapitányát, valamint a Royal Challengers Bengaluru csapatát. Kézilabdában sportszerekkel látja el a német és a dán válogatottat.[113]

Zenei előadók szponzorálása[szerkesztés]

2014 decemberében Rihanna barbadosi énekesnőt nevezték ki a Puma női ruházati részlegének kreatív igazgatójává.[114] Két évvel később The Weeknd-del lépett kreatív együttműködésre.[115] 2018-ban indította el a cég Phenom Lux névvel a közös vállalkozását Selena Gomez énekesnővel, a márka egyik nagykövetével.[116][117]

A márka nagykövetei[szerkesztés]

Kun Agüero legalább 2011 óta szerette a Pumát

Ezentúl a Puma Cara Delevingne modellel és a New York City Ballettel részt vesz a „Do You”-kampányban azzal a céllal, hogy a nők önbizalmát erősítsék és motiválják őket.[122]

Olimpiai játékokon való részvétele[szerkesztés]

Tommie Smith és John Carlos amerikai atléták Puma Suede-dal a kezükben (1968)

A Helsinkiben megrendezett 1952. évi nyári olimpiai játékokon az 1500 méteres futást a luxemburgi Josy Barthel nyerte meg, ami a Puma első olimpiai aranya volt.[16] Az 1960. évi nyári olimpiai játékokon a Puma fizetett Armin Hary német sprinternek, hogy az ő cipőit viselje a 100 méteres futás döntőjében. Hary korábban Adidas cipőkben futott és pénzt kért Adolf Dasslertől ezért, de ő visszautasította a kérést. Hary a döntőben Puma cipőkben futott, de a dobogóra Adidasban állt fel, amivel mindkét Dassler-fivért felháborította. Hary azt remélhette, hogy így mind a kettő pénzt fog neki fizetni, de Adolfot olyannyira feldühítette a húzása, hogy megszakította vele a kapcsolatot.[23]

Az 1968. évi nyári olimpiai játékokon a Puma által szponzorált Tommie Smith és John Carlos afroamerikai atléták a 200 méteres futásban arany- illetve bronzérmet szerezve állhattak a dobogóra. A pódiumra egyik kezükben fekete színű Puma Suede cipőikkel álltak fel zokniban, majd a fejet hajtva magasba emelték az ökölbe szorított, a Fekete Párducok mozgalmának jelképéül szolgáló fekete kesztyűs kezüket az USA himnusza alatt.[m 5] Ezzel a tiltakozó gesztussal kívánták felhívni a figyelmet az emberi jogokra és akartak kiállni a fekete afrikaiak mellett.[123] A két atléta ezen akciója jelentősen visszavetette a Puma eladásait az USA piacán, mivel a társadalom egésze nem fogadta jó néven az agresszívnek tartott polgárjogi mozgalom melletti szimpátiakimutatást a díjkiosztáskor.

Az 1972. évi nyári olimpiai játékokon a 400 méteres gátfutás győztese, John Akii-Bua Puma cipőkben versenyzett. Miután Akii-Buát a katonai kormányzat az országa elhagyására kényszerített, a Puma adott neki állást Németországban. Később Akii-Bua visszatért Ugandába.[124]

Pénzügyi adatok[szerkesztés]

Puma Outlet
Elizabeth (New Jersey)

A Puma 1986 óta részvénytársasági formában működik és a frankfurti értéktőzsdén van bejegyezve.[125][126] A Puma az Adidas és a Nike mellett a világ három legnagyobb cipőmárkájához tartozik,[126] és több mintegy 20 000 alkalmazottat foglalkoztat. A cég világszerte rendelkezik kirendeltségekkel, közülük négy számít regionális központnak:

Pénzügyi adatok millió euróban kifejezve[129]
Év 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
Árbevétel 2,985 2,972 3,387 3,627 4,136 4,648 5,502 5,234 6,805 8,462
Nettó bevétel 5 64 37 62 136 187 262 79 310 641
Eszközállomány 2,309 2,550 2,620 2,765 2,854 3,207 4,378 4,684 5,728
Alkalmazott 10,750 10,830 11,351 11,495 11,787 12,894 14,332 14,374 16,125 20,000 (kb.)

2021. szeptember 20-ától egy indexreform keretében a vállalatot felvették a DAX-ba.[130] 2022. december 19-én visszatért (visszaesett) az MDAX-ba.[131]

A vállalatot ért kritikák[szerkesztés]

Alulfizetés El Salvadorban[szerkesztés]

2007-ben a Pumát a Clean Clothes Campaign részéről érték kritikák. A vállalat által az El Salvadorban lévő gyáregységekben fizetett bérek a vád szerint még az alapvető élelmiszerek beszerzéséhez sem voltak elegendőek, ezért a munkavállalókat arra kényszerítették, hogy mondjanak le a pihenőidőkről és túlórákat teljesítsenek, amivel ki tudták egészíteni a keresetüket és a bónuszaikat.[132] A beszállítói üzemekben a női alkalmazottakat olykor szidalmazták és testileg fenyítették.[133]

A kameruni labdarúgóválogatott 2006-os felszerelése[szerkesztés]

Egy új marketingstratégia keretében a kameruni férfi labdarúgóválogatott számára egy új mezt készített a Puma 2004-ben. Az ezévi Afrika Kupára ebben az egyrészes szerelésben, a Kamerun UniQT-ben tervezték szerepeltetni a csapatot, melynél a szűk mez egybe volt varrva a nadrággal. A FIFA azonban ezt a kialakítást a saját szabályait sértőnek találta, amik kimondják, hogy a ruházatnak külön egy pólóból és egy nadrágból kell állnia. A kameruni szövetséget a szabályszegés miatt 200 000 svájci frank (mintegy 125 000 euró) büntetéssel sújtotta, továbbá a 2006-os labdarúgó-világbajnokság selejtezőjében hat pontot levontak a csapattól. A Puma panaszt tett a FIFA-nál, mire a pontlevonást semmissé tették és a két fél békésen megegyezett. A Puma fenntartotta magának továbbra is a jogot, hogy az egyrészes dresszét ismét a piacra dobhassa.

A „trikó-gate“[szerkesztés]

A 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságon a június 19-ei Svájc-Franciaország mérkőzésen a Puma által szponzorált svájci válogatott hét meze szakadt el.[134] A cég ezt azzal magyarázta, hogy az érintett mezeknél a fonal megsérült a gyártási folyamat közben.[135]

Izraeli telepek egyesületeinek támogatása[szerkesztés]

Az Izraeli Labdarúgó Szövetség főszponzoraként a Puma a megszállt palesztin területeken illegálisan létrehozott telepek egyesületeit is szponzorálja. Tiltakozásul több száz palesztin egyesület szólította fel a Pumát a szponzoráció megszüntetésére.[136]

Munkahelyi viszonyok[szerkesztés]

2000-től kezdve a cég évente auditot tart a beszállítóival és az eredményeket a fenntarthatósági jelentésében közzé teszi. 2005 óta nyilvánosságra hozza a beszállítói listáját.[137]

2004 augusztusában a National Labor Committee és a China Labor Watch amerikai szervezetek azt állították, hogy a Puma egyes kínai üzemében munkásnyúzó körülmények uralkodnak, ahol az alkalmazottakat napi akár 16 és fél órán át is dolgoztatják 0,31$ órabéren. A Puma azt ígérte, kivizsgálja ezeket az állításokat.[138]

2012 februárjában a Puma egyik kambodzsai beszállítójának dolgozó nőt meglőtték a gyárban uralkodó viszonyok elleni tiltakozás alkalmával. A Puma elismerte a rossz munkakörülményeket és azt ígérte, javítani fog rajtuk.[139]

A Labor Behind the Label és a Community Legal Educations Centre szervezetek közös jelentése szerint 2012 novemberében 30 munkás ájult el kínai gyárakban, miközben a Puma számára készítettek termékeket. Az eszméletvesztéseket a nagy hőség és az alkalmazottakra erőltetett túlóra okozta.[140][141] 2014-ben csaknem 120 munkás ájult el két kambodzsai ruhagyárban, ahol sportszereket készítettek a Puma és az Adidas számára a 38 °C-ot meghaladó hőmérséklet miatt.[141][142] 2017 márciusában 150 alkalommal veszítette eszméletét dolgozó Kambodzsában Puma termékek előállítása közben a munkahelyen tapasztalható sűrű füst miatt.[143]

A Puma megszerezte az Ethical Clothing Australia akkreditációt az Ausztráliában készített termékeire.[144] Ez a munkahelybarát tanúsítvány azonban csak a Puma teljes termelésének egy apró hányadára vonatkozik.[forrás?]

Hszincsiangból származó gyapot felhasználása[szerkesztés]

2020-ban az Australian Strategic Policy Institute legkevesebb 82 nagy márkát, köztük a Pumát vádolta azzal, hogy hasznot húznak az ujgurokkal a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen végeztetett kényszermunkából.[145] Ebben a tartományban a kínai kormányzat átnevelőtáborokat tart fenn, ahol nemzeti kisebbségek tagjait a gyapot szedésére és feldolgozására kényszerítik.[146] 2022-ben a Nordhauseni Alkalmazott Tudományok Egyeteme által Puma márkájú pólókon végzett vizsgálata kimutatta, hogy az azokban található gyapot egy része Hszincsiangból származik.[147]

Környezetvédelmi gyakorlatok[szerkesztés]

2011 májusában az angol The Guardian újság azt állította, hogy a Puma a „világ első nagy vállalata, amelyik értékeli a környezeti hatását” és amely „elkötelezte magát amellett, hogy négy éven belül a nemzetközi kollekciói felét a belső fenntarthatósági előírásai szerint fogja készíteni, fenntarthatóbb anyagokat, mint például újrahasznosított poliésztert fog használni, és a beszállítói is fenntarthatóbb anyagokat és termékeket fognak előállítani.”[148] A Puma ismert arról is, hogy anyagilag támogatja a környezetvédelmi intézkedéseket az ellátási láncolatában. A bevezetett ellátási lánc finanszírozási séma (supply chain finance) összeköti a legfőbb beszállítók fenntarthatósági teljesítményét a költségekkel, melyek mellett hozzájuthatnak a finanszírozáshoz. Ezzel a rendszerrel a vállalat elnyerte a Supply Chain Finance "Innovation Award" díját 2016-ban.[149]

2023-ban a cég bejelentette, hogy nem fog többet kengurubőrt használni a termékei elkészítéséhez, így az áttervezett KING labdarúgócipőkhöz sem, melyeknél a felső részt legalább 20%-ban újrahasznosított anyagokból állítják majd elő.[150][151]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Az SE a (Societas Europaea) rövidítése, ami „európai részvénytársaság” jelentéssel bír. A korábbi vállalatformák rövidítései közül a KG a Kommanditgesellschaft (betéti társaság), az AG az Aktiengesellschaft (részvénytársaság) rövidítése.
  2. A Puma logóit, azok változatait bemutató rövid angol nyelvű videót lásd itt: Everything You Need to Know about PUMA’s Iconic Cat Logo, illetve cikk alakban itt: Puma logo
  3. Hasonlóan gyakorlati elemekből alakult ki a nagy rivális Adidas ikonikus három csíkja is, melyben a bőrsávok a cipő szilárdságát voltak hivatottak szolgálni.
  4. A KG a Kommanditgesellschaft (betéti társaság) rövidítése. A Puma név után álló későbbi társasági formák rövidítései AG (Aktiengesellschaft, részvénytársaság) illetve SE (Societas Europaea), ami „európai részvénytársaság” jelentéssel bír.
  5. Itt a fekete Puma cipőkkel is a polgárjogi mozgalomra utaltak, mivel Észak-Amerikában a pumára a párduc szót használják, mellesleg – amiről az atléták talán nem is tudtak – Lutz Backes egy fekete párduc alapján készítette el a logóban szereplő nagymacskát (lásd feljebb logó ismertetését).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Falscher Puma-Gründungstag sorgt für Verwirrung nordbayern.de, 2018. március 7.
  2. Puma SE: Vorstand. Abgerufen am 3. Januar 2023.
  3. a b PUMA Zusammengefasster Lagebericht für das Geschäftsjahr 2020 (PDF). (Hozzáférés: 2021. február 26.)
  4. a b This is Puma (Puma.com)
  5. Statista: Umsatz der führenden Sportartikelhersteller weltweit 2019
  6. Smit 2009, 33. o.
  7. Barbara Smit. Drei Streifen gegen Puma: zwei verfeindete Brüder im Kampf um die Weltmarktführerschaft. Frankfurt am Main: Campus (2005). ISBN 3-593-37691-1 
  8. a b c Rainer Karlsch, Christian Kleinschmidt, Jörg Lesczenski, Anne Sudrow. Unternehmen Sport. Die Geschichte von adidas.. München: Siedler Verlag (2018). ISBN 978-3-641-23703-5 
  9. Adidas und Puma: Reaktionen auf Spielfilm „Duell der Brüder“ nordbayern.de, 2016. március 26.
  10. a b Adidas und Puma: Das Ende des kalten Turnschuhkriegs diepresse.com, 2009. szeptember 25.
  11. Erik Kirschbaum: How Adidas and Puma were born (angol nyelven), 2005. november 8.
  12. Miriam Zerbel: Wie Puma entstand, 2006. április 2. (Hozzáférés: 2010. január 11.)
  13. Ein Seitensprung – zwei Weltmarken stern.de, 7. September 2007
  14. Adidas und Puma fußballern n-tv.de, 2009. szeptember 22.
  15. Das Ende der Eiszeit in Herzogenaurach Archiválva 2022. március 31-i dátummal a Wayback Machine-ben Handelsblatt.com, 2009. szeptember 23.
  16. a b Thomas, Rob. Big Data Revolution: What Farmers, Doctors and Insurance Agents Teach Us About Discovering Big Data Patterns, Patrick McSharry, Chichester: John Wiley & Sons, 182. o. (2015). ISBN 978-1-118-94373-1. OCLC 899739038 
  17. Furness, Joseph: The best Puma shoes you can buy right now (brit angol nyelven). British GQ , 2022. május 12. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  18. Klaus Tscharnke: 50 Jahre Puma-Logo: So entstand die weltberühmte Raubkatze (német nyelven), 2018. január 5. [2018. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 7.)
  19. Klaus Tscharnke: 50 Jahre Puma Logo – So entstand die weltberühmte Raubkatze (angol nyelven), 2018. január 5. (Hozzáférés: 2023. június 6.)[halott link]
  20. Klaus Tscharnke: How the Jumping Cat was invented (angol nyelven), 2016. március 15. [2022. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 6.)
  21. PUMA History / 1968 T7 (angol nyelven). about.puma.com , 2023 (Hozzáférés: 2023. június 1.)
  22. www.handelsblatt.com (2010. október 29.)
  23. a b Erik Kirschbaum: How Adidas amd Puma were born (angol nyelven). rediff.com , 2008. január 17. [2008. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 14.)
  24. Smit 2009, 82. o.
  25. PUMA History / 1985 World’s First Smart Shoe (angol nyelven). about.puma.com , 2023 (Hozzáférés: 2023. június 1.)
  26. Thomas, Rob. Big Data Revolution: What Farmers, Doctors, and Insurance Agents Can Teach Us about Patterns in Big Data. John Wiley & Sons (2015. január 7.). ISBN 9781118943717 
  27. Der Retter der Wildkatze stern.de, 2006. május 31.
  28. In riesigen Sprüngen zeit.de, 2003. július 3.
  29. TRINOMIC – How PUMA’s Nature-Inspired Technology Is Shaping the Future of Sneaker Design. Sole.Digital, 2022 [2023. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 31.)
  30. Matthews, Peter. Historical Dictionary of Track and Field. Scarecrow Press (2012. március 22.). ISBN 9780810879850 
  31. O'brien, Kevin J.. „Focusing on Armchair Athletes, Puma Becomes a Leader”, The New York Times , 2004. március 12.. [2017. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. szeptember 3.) 
  32. Monarchy Regency sells its stake in Puma – New Europe. (Hozzáférés: 2015. szeptember 3.)
  33. Puma sees sharp fall in profit”, BBC News, 2007. február 19.. [2008. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. május 22.) 
  34. Puma's shares surge on bid rumour”, BBC News, 2007. április 5.. [2007. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. május 22.) 
  35. a b Französischer Luxusgüterkonzern erwirbt Mehrheit an Puma, 2007. július 17. (Hozzáférés: 2010. január 11.)
  36. Gucci-firm PPR buys stake in Puma”, BBC News, 2007. április 10.. [2008. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. május 22.) 
  37. Melody Harris-Jensbach wird neues Puma-Vorstandsmitglied, 2007. június 5. (Hozzáférés: 2010. január 11.)
  38. Jack Wolfskin Appoints Melody Harris-Jensbach Chief Executive. Snow Industry News . [2014. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 3.)
  39. Hussein Chalayan Appointed Creative Director of Puma. Adweek . [2016. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 3.)
  40. PUMA acquires Corporate Merchandising Firm Brandon Company AB Archiválva 2018. június 21-i dátummal a Wayback Machine-ben puma.com, 12. Januar 2009
  41. Puma übernimmt Brandon Company AB. Sponsors.de, 2009. január 13. [2018. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 6.)
  42. Volvo Ocean Race 2008/09 nimmt Gestalt an Archiválva 2018. június 21-i dátummal a Wayback Machine-ben yacht.de, 7. Mai 2007
  43. PUMA Ocean Racing wins European Sponsorship Award yachtsandyachting.com, 2009. november 26.
  44. Puma-Mobiltelefon – Sportartikelhersteller schließt Lizenzvertrag mit Sagem, 2009. október 6. [2010. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 11.)
  45. Warum sich Puma-Chef Zeitz zum Ökomessias wandelt Archiválva 2022. március 31-i dátummal a Wayback Machine-ben wiwo.de, 2010. április 28.
  46. Puma schluckt Dobotex ganz fashionnetwork.com, 2011. május 23.
  47. UPDATE 1-Puma kicks off shopping tour with sock licensee”, Reuters, 2011. május 20.. [2022. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2022. november 5.) 
  48. Stichd – We are a Family of Experts. (Hozzáférés: 2023. június 6.)
  49. UPDATE 2-Fortune Brands selling Cobra golf line to Puma”, Reuters, 2010. március 10.. [2022. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2022. november 1.) 
  50. Archivált másolat. [2011. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 6.). In: Therightwinger.com, 2010. február 1., hozzáférés: 2010. július 9.
  51. Jochen Zeitz kündigt Rückzug an manager-magazin.de, 19. September 2012
  52. Passariello, Christina. „Puma Names New CEO”, The Wall Street Journal , 2011. március 15.. [2016. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. szeptember 3.) 
  53. Puma-Chef Koch krempelt die Firma um Die Welt, 2012. június 16.
  54. Puma-Vorstandschef verlässt das Unternehmen[halott link] – Handelsblatt, 2012. december 12.
  55. ((Reuters)). „Puma CEO Gulden set to become new Adidas head -source”, Reuters, 2022. november 4.. [2022. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2022. november 5.) 
  56. Koch ist neuer Puma-Chef”, Focus , 2011. július 25.. [2012. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. augusztus 3.) (német nyelvű) 
  57. PPR baut Anteil an Puma auf 62,1 % aus. (Hozzáférés: 2010. január 11.)
  58. Verjüngungskur: 32-Jähriger wird neuer Puma-Chef. Spiegel Online, 2011. július 25. (Hozzáférés: 2011. július 25.)
  59. PUMA to Outfit ORACLE Racing in its Quest to Defend the 34th America’s Cup Archiválva 2018. június 21-i dátummal a Wayback Machine-ben puma.com, 2011. augusztus 4.
  60. Puma segelt bei Volvo Ocean Race. [2018. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 6.) sponsors.de, 9. April 2010
  61. Puma holt Produktmanager aus London in die Provinz Archiválva 2022. március 31-i dátummal a Wayback Machine-ben handelsblatt.com, 2013. november 8.
  62. Endlich wieder Puma Schuhe selbst gestalten. Egoo Magazin, 2013. május 28. [2013. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 5.)
  63. Kering: Financial document 2013 Archiválva 2014. április 8-i dátummal a Wayback Machine-ben (Geschäftsbericht), 2014. február 20., 63. o.
  64. tretorn-acquired-authentic-brands-group. (Hozzáférés: 2015. szeptember 1.)
  65. Kering-Chef François-Henri Pinault scheidet aus Puma-Aufsichtsrat aus Archiválva 2022. március 31-i dátummal a Wayback Machine-ben ispo.com, 2018. április 13.
  66. Kering gibt Kontrolle über Puma ab Archiválva 2023. április 1-i dátummal a Wayback Machine-ben handelsblatt.com, 2018. január 11.
  67. Puma ist wieder freier faz.net, 2018. május 16.
  68. Kering trennt sich von weiteren Puma-Anteilen. fashionunited.de, 2021. május 27. (Hozzáférés: 2021. május 28.)
  69. PPR-Manager Palus wird Verwaltungsrats-Chef bei Puma. (Hozzáférés: 2013. június 21.)
  70. Jean-François Palus. Internationales Biographisches Archiv, 36/2013. (Hozzáférés: 2023. június 4.)
  71. Sportartikelkonzern: Björn Gulden übernimmt Puma-Führung, 2012. április 18. (Hozzáférés: 2013. június 21.)
  72. Puma kürt Ex-Fußballprofi zum neuen Chef manager-magazin.de
  73. Puma ends sailing sponsorship as profit crumbles, 2013. február 14. [2015. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 21.)
  74. Warum Puma jetzt voll auf die Frauen setzt welt.de, 2016. február 18.
  75. Sporty Spice meets Domina spiegel.de, 2016. szeptember 8.
  76. Das fulminante Comeback der Raubkatze welt.de, 2017. október 28.
  77. „Puma-Bridge“ eröffnet: Promis sprinten auf der Laufbahn infranken.de, 2017. július 13.
  78. nordbayern.de: Puma-Pylon: Hier entsteht Herzogenaurachs neue Brücke nordbayern.de, 2016. október 30.
  79. Neues Puma-Headquarter eröffnet (angol nyelven), 2018. július 19. (Hozzáférés: 2023. június 6.)
  80. Jay-Z joins Puma Basketball in high-profile role (angol nyelven), 2018. június 18. (Hozzáférés: 2019. június 13.)
  81. Rowland, Sarah: Old-school style drives historical Puma forward. The Georgia Straight , 2007. február 28. (Hozzáférés: 2023. május 15.)
  82. 20 Sneakers That Have Lived Double Lives – Puma Clyde. Complex Networks . [2018. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 3.)
  83. Interview mit Lothar Matthäus „Ich war Rudi Dasslers dritter Sohn“[halott link] berliner-zeitung.de, 2017. április 8.
  84. 11 Puma Football Players revealed playlists they are listening to prior to a match. Puma Catch up , 2019. június 27. [2020. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 4.)
  85. Bäumer, Matthias. „Borussia Dortmund agree an eight-year deal with Puma in a lucrative deal with the German club”, Football Shirt Maker, 2012. augusztus 26.. [2014. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. október 26.) 
  86. Puma and Arsenal announce partnership”, Arsenal, 2014. január 27.. [2015. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2022. november 1.) 
  87. Puma and Al Hilal FC announce groundbreaking new partnership set to transform football in Saudi Arabia. Puma.com, 2023. június 1. [2023. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 4.)
  88. Dhyani, Kunal: Puma inks Premier League's second highest sponsorship deal (brit angol nyelven). InsideSport , 2019. március 1. [2020. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 4.)
  89. Why Are Palestinians Threatening to Boycott Puma? (angol nyelven). www.albawaba.com . [2021. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 2.)
  90. Puma swaps one complicit Israeli distributor for another. bdsmovement.net , 2021. január 8. [2021. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 2.)
  91. PUMA Signs Multi-Year Deal With Brazilian Athletics Federation. Global Brands Magazine , 2022. április 11. [2022. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. augusztus 31.)
  92. Pflock, Denise: PUMA signs Norwegian Athletic Federation. PUMA CATch up , 2018. február 26. [2022. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. augusztus 31.)
  93. The 20 Most Iconic Sneakers in Olympic History. Complex . [2018. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 12.)
  94. A Culture of "Firsts"”, Puma Catch up, 2017. június 15.. [2018. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 12.) 
  95. Best Puma running shoes: Top picks from Puma including the Velocity Nitro and Deviate Nitro Elite. The Run Testers. (Hozzáférés: 2023. június 4.)
  96. Birta Brigi: RUN XX Nitro VS. Deviate Nitro – a PUMA két új futócipőjét teszteltem. Runnersworld.hu, 2022. november 11. (Hozzáférés: 2023. június 4.)
  97. Never give up! Puma signs legendary Marathon runner Edna Kiplagat. about.Puma.com, 2023. február 22. [2023. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 4.)
  98. After 20 years, Puma returns to basketball”, CNBC, 2018. június 19.. [2018. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 18.) 
  99. Puma Relaunches Basketball Division With Multiple Signings, Jay-Z Joins as Creative Consultant”. [2018. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 20.) 
  100. PUMA History / 2018 Back tot he Hoops (angol nyelven). about.puma.com , 2023 (Hozzáférés: 2023. június 1.)
  101. Puma Has Signed Deandre Ayton And Marvin Bagley To Sneaker Deals”, Uproxx, 2018. június 18.. [2018. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 20.) (amerikai angol nyelvű) 
  102. Zhaire Smith signs shoe deal with Puma”, Viva The Matadors. [2018. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 20.) 
  103. Vaughns, Victor Qunnuell Jr.: Superstar Stylist June Ambrose Shows Off Her Sportier Side in Her New Puma High Court Collection. Ebony , 2021. december 2. [2021. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 4.)
  104. Ungureanu, Ionut: Puma Unveils Special Suede Edition to Celebrate 10-Year Collaboration with Ferrari (angol nyelven). autoevolution , 2015. március 15. [2022. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
  105. Red Bull Formula One Investment Accelerates Four-Fold To $55 Million (angol nyelven). www.forbes.com . [2018. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 13.)
  106. All Six BMW M4 DTM Liveries Revealed Before 2018 Season Kick Off”, BMW Blog, 2018. március 8.. [2023. március 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 13.) 
  107. PUMA racewear partnership continues (brit angol nyelven). W Series , 2021. május 13. [2022. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 17.)
  108. Puma set to take to the court with Vixens partnership”, Melbourne Vixens. [2018. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. szeptember 4.) 
  109. New outfit for Silver Ferns as PUMA becomes premier partner. Silver Ferns News . [2022. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 8.)
  110. Rickie Fowler Signs a Long-Term Extension with Puma Cobra Golf”, Success Series, 2018. február 2.. [2018. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 12.) 
  111. DeChambeau Turns Pro, Signs Deals With Cobra Puma, Bridgestone”, Golf.com. [2018. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 12.) (angol nyelvű) 
  112. Lexi Thompson signs extension with Cobra Puma”. [2016. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 12.) (angol nyelvű) 
  113. Irmela Schwab: Puma wird Ausrüster des Deutschen Handballbunds. wuv.de. W&V, 2020. január 7. [2021. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 24.)
  114. Lauren Milligan. Rihanna Named Creative Director of Puma (2014. december 16.) 
  115. Kratofil, Colleen: The Weeknd Designs a New Sneaker with Puma, Says He Really Hopes to See the Pope and Barack Obama Wearing It. People , 2017. augusztus 7. [2022. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 10.)
  116. Selena Gomez Debuts Puma's New Training Shoe”, Sole Collector. [2018. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 13.) (angol nyelvű) 
  117. Minton, Melissa. „Selena Gomez Designed a Pair of Sneakers—and Socks!—for Puma”, Glamour. [2018. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. július 18.) 
  118. Abby davy: List of Puma Sponsored Athletes, 2015. szeptember 17. [2015. november 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 17.)
  119. a b Selena Gomez kooperiert mit Puma. vogue.de. Vogue Germany, 2017. szeptember 19. (Hozzáférés: 2021. április 24.)
  120. PUMA SIGNS GLOBAL POP SUPERSTAR DUA LIPA. [2020. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  121. Laura Klesper: Puma launcht Influencer-Kollektion: zuerst bei Zalando (de-DE nyelven). (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  122. horizont.net: So wirbt das britische Topmodel für Puma Horizont.net, 2016. szeptember 21.
  123. Puma Pays Homage to Tommie Smith and the Black Power Salute in New "BHM" Collection”, complex, 2016. január 27.. [2018. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2016. január 29.) 
  124. The John Akii Bua Story: An African Tragedy. SpeedEndurance.com , 2014. november 7. [2015. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 3.)
  125. Puma welcomes planned Change in Ownership Structure (angol nyelven). about.puma.com . [2018. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 6.)
  126. a b Maguire, Lucy: CEO Bjørn Gulden on the big Puma comeback (brit angol nyelven). Vogue Business , 2022. február 7. [2022. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 15.)
  127. a b Puma Locations. [2019. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 1.)
  128. Puma is moving its headquarters to Assembly Row. [2019. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 1.)
  129. Puma Dividende | KGV | Bilanz | Umsatz | Gewinn (német nyelven). boerse.de . [2022. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 26.)
  130. tagesschau.de: Leitindex wächst auf 40 Titel – So sieht der neue DAX aus (német nyelven). (Hozzáférés: 2021. szeptember 6.)
  131. Caspar Busse: Porsche steigt in den Dax auf. sueddeutsche.de, 2022. december 5. (Hozzáférés: 2022. december 19.)
  132. Christliche Initiative Romero: Puma: Rekordgewinne und Hungerlöhne in den Nähfabriken (PDF; 62 kB), 2007. április 10. [2012. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 11.)
  133. Kampagne für saubere Kleidung: „Kampagne für ‚Saubere‘ Kleidung auf der Zielgeraden: Aktion gegen Arbeitsrechtsverletzungen im Namen von Puma“, 2008. augusztus 8. [2012. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 25.)
  134. faz.net: So lacht das Netz über die Schweizer Shirts (hozzáférés: 2016. június 26.).
  135. Puma-Webseite: Stellungnahme zu den Schweizer Nationaltrikots Archiválva 2018. május 7-i dátummal a Wayback Machine-ben (hozzáférés: 2016. június 26.).
  136. BDS-Webseite: Boykottiert PUMA! (hozzáférés: 2022. február 17.)
  137. Puma, Puma releases 2007–2008 Sustainability Report, 2009. Retrieved 20 January 2011.
  138. GERMANY: Puma Accused of Chinese Sweatshop Exploitation”, just-style, 2004. augusztus 20.. [2020. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. március 6.) 
  139. Puma officials go to Cambodia after factory shooting”, Reuters, 2012. február 23.. [2022. május 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. március 6.) 
  140. Anna McMullen. „Shop 'til they drop: Fainting and Malnutrition in Garment Workers in Cambodia”, 5. o, Kiadó: Labour Behind the Label. (Hozzáférés: 2020. március 8.)  
  141. a b Mass faintings in Cambodia: What's the reason?”, The Washington Post , 2014. április 10.. [2021. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. március 6.) 
  142. Hundreds of Cambodian garment workers faint”, Al Jazeera, 2014. április 3.. [2020. április 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. március 8.) 
  143. Cambodian female workers in Nike, Asics and Puma factories suffer mass faintings”, The Guardian, 2017. június 24.. [2020. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. március 8.) 
  144. Ethical Clothing Australia, Accredited sports brands. Retrieved 20 January 2011.
  145. Xu, Vicky Xiuzhong. Uyghurs for sale : 're-education', forced labour and surveillance beyond Xinjiang. OCLC 1144493067 
  146. Das Geschäft mit der blutigen Baumwolle (német nyelven), 2022. május 5. (Hozzáférés: 2022. május 5.)
  147. Oltermann, Philip: Xinjiang cotton found in Adidas, Puma and Hugo Boss tops, researchers say (angol nyelven). The Guardian , 2022. május 5. [2022. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. május 6.)
  148. "… world's first major company to put a value on its environmental impact" and that Puma "has made a commitment that within four years, half its international collections will be manufactured according to its internal sustainability standard, by using more sustainable materials such as recycled polyester, as well as ensuring its suppliers develop more sustainable materials and products." – Jo Confino. „Puma world's first major company to put a value on its environmental impact”, The Guardian , 2011. május 16.. [2016. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. augusztus 30.) 
  149. The 2016 Innovation Award: Puma”, Supply Chain Finance Briefing. [2018. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. április 14.) (brit angol nyelvű) 
  150. Dan Hajducky,"Nike, Puma to stop using kangaroo leather in soccer boots, all products," ESPN, 2023. március 13.
  151. "0% Leather, 110% KING - PUMA Phases out K-Leather With Innovative K-BETTER™ Technology," BusinessWire.com, 2023. március 2.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Puma (Sportartikelhersteller) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Puma (brand) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Forrás[szerkesztés]

Linkek[szerkesztés]

Commons:Category:Puma AG
A Wikimédia Commons tartalmaz Puma témájú médiaállományokat.