Etilén–vinil-acetát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
EVA habszivacs, melyből steampunk sisak készül

Az etilén–vinil-acetát (rövidített nevén EVA, főleg angolszász nyelvterületen) az etilén és a vinil-acetát kopolimerje. A vinil-acetát tartalom változó, általában a tömeg 10-40%-át teszi ki, míg a többi etilén.

Ez a polimer lágyságban és rugalmasságban megközelíti az elasztomer anyagokat, miközben más termoplasztikhoz hasonlóan feldolgozható. Az anyag tiszta és csillogó, alacsony hőmérsékleten erős, ellenáll a fáradás okozta repedéseknek, jó vízállósággal rendelkezik és ellenáll az UV sugárzásnak. Az EVA szinte semmilyen szaggal nem rendelkezik és a gumi és vinil termékeket sikerrel helyettesíti számos elektronikus alkalmazás során.

Alkalmazása[szerkesztés]

Alkalmazzák melegen olvasztott ragasztókban.

Az EVA orvosi felhasználásban alkalmazható a gyógyszerek célba juttatására: a polimer feloldódik szerves oldószerekben (pl. metilén-klorid).

Cosplaykészítők egyik kedvelt alapanyaga, például páncél készítéséhez használják.[1][2]

EVA fóliával készül a laminált üvegek egy része.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cosplay alapanyagok. esport1.hu. (Hozzáférés: 2018. szeptember 9.)
  2. THE COLLECTOR’S CORNER SPOTLIGHT ON: COSPLAY. comic-watch.com. (Hozzáférés: 2018. szeptember 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ethylene-vinyl_acetate című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.