Reebok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Reebok
Reebok logo20.png
Típus
Alapítva 1895
Névadó Őzantilop
Székhely Boston
Alapító Joseph William Foster
Iparág textilipar
Tulajdonos Adidas
Forma nyilvánosan működő részvénytársaság
Termékek sportfelszerelés
Anyavállalata Adidas
Leányvállalatai Jofa
A Reebok weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Reebok témájú médiaállományokat.

A Reebok (ejtsd: ríbok) a világ egyik legnagyobb sporteszköz-gyártó cége. Futó- és szabadidős cipőket, valamint egyéb ruhadarabokat gyárt.

Története[szerkesztés]

A cég elődje 1895-ben alakult az angliai Boltonban. A brit származású Joe Foster alapította. Joe ekkor még az apja boltjában dolgozott, itt találta fel az első futócipőt. Ebben az időben még J.W. Foster and Sons néven működött a vállalat.

1958-ban Reebok-ra változott a cég neve. Ugyanebben az évben Jeff Foster, Joe fia is bekapcsolódott a vállalkozásba. A nevet egy antilopfajta afrikaans nyelvű elnevezéséről kapták.

1979-ben felfigyelt a vállalatra az üzletember Paul Fireman, és megkérdezte az alapítókat, hogy terjesztheti-e a Reebok termékeket Amerikában. A cég alapítói természetesen igent mondtak, így beindult a vállalat szekere.

Az 1980-as években készült el a Reebok első széles körben eladott futócipője. Ebben az évtizedben kezdtek el atlétákat is leszerződtetni reklámkampányaikhoz, illetve szponzorként is tevékenykedtek számtalan sporteseményen. Ez az imázs a cég egész fennállására kiterjedt.

A Reebok híres lett különféle innovációról is. A cég "Pump" nevű cipői forradalminak számítottak bemutatásuk idejében, 1989-ben.

2005-ben a német Adidas felvásárolta a Reebokot, így azóta az angol-amerikai cég az Adidas teljes tulajdonában lévő leányvállalatának számít.

A Reebok híres lett reklámkampányairól is. A világon számtalan sportoló felsőfokon beszél a vállalat termékeiről.

A Reebok irodája a massachusettsi Cantonban található.

Források[szerkesztés]