Novorosszija zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Novorosszija zászlaja

A zászló egy piros alapon fekvő kék andráskereszt, fehér szegéllyel. A hadizászló az egyik variációja, amin a címer is megjelenik. 2014 május 31-én fogadták el.

A Romanovok zászlaján alapuló változat

A zászló fehér-sárga-fekete színű trikolór variációját 2014 augusztus 13-én mutatta be Oleg Carev a novorosszijai parlament elnöke. Ez a változat egy fejjel lefelé fordított romanov zászló, ami az orosz birodalomban használtak 1858-tól 1883-ig. Ez a zászló az ország de facto nemzeti zászlójává vált.

A zászló egyik változata, főként hadi zászlóként használják

A hadi zászló, és a nemzeti zászló valószínűleg az orosz haditengerészeti zászlóból ered. A Dixie zászlóval hasonlóságokat mutat, ám az ország elnök azt állítja, hogy az inspiráció a zászlóhoz a kozákok 18. században használt zászlója volt, ám a kozákok soha nem használtak ehhez a zászlóhoz hasonlót.[1]

Novorosszija tagállamainak és egyéb orosz szeparatista mozgalmak zászlói[szerkesztés]

Pánszláv zászlók. A zászlók közös vonása, hogy mind az orosz zászló változatai a felső csík megváltoztatásával. Egyes variációkon megjelenik az orosz birodalmi sas, és a Népköztársaság neve.

Donyecki Népköztársaság[szerkesztés]

A Donyecki Népköztársaság zászlaja egy fekete-kék-vörös trikolór zászló. A fekete a Fekete-tengert és a szénbányászatot, a vörös a függetlenséget, a kék pedig a vizet jelképezi. A zászló egyes változatain megjelenik az ország címerének különböző változatai.

Flag of Donetsk People's Republic.svgDonetsk People's Republic flag.pngFlag of the Donetsk People's Republic.svgOfficial Donetsk People's Republic coat of arms.pngDonetsk People's Republic coat of arms.png

Luganszki Népköztársaság[szerkesztés]

A Luganszki Népköztársaság zászlaja hasonló a Donyecki Népköztársaság zászlajához, a fő különbség: a felső csík. Amíg a donyecki zászló egy fekete-kék-vörös trikolór, addig Luhanszki zászló egy világoskék-sötétkék-vörös trikolór. A zászló egyes változatain szintén megjelenik az ország címere és annak azon változata, melyen az orosz birodalmi sas közepén jelenik meg Luhanszk város címere.

Flag of the Luhansk People's Republic.svgFlag of the Lugansk People's Republic.svgNouveau drapeau Lougansk.svgCoat of arms of Luhansk.svgCoat of arms of Lugansk People's Republic.svg

Harkovi Népköztársaság[szerkesztés]

A Harkovi Népköztársaság zászlaja szintén csak a felső csíkjában különbözik a többi szeparatista zászlótól, ám ennek zászlónak használata rövid életű volt, mint a Harkovi Népköztársaság. A harkovi zászlón szintén megjelenik az orosz birodalmi sas, ami Harkov város címerével kiegészítve a Népköztársaság címere.

Flag of Kharkov People's Republic.svgFlag of the Kharkov People's Republic.svgCoat of arms of the Kharkov People's Republic.svg

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ukrainian Rebels Channel U.S. Confederates (angol nyelven). themoscowtimes.com. (Hozzáférés: 2018. december 31.)