Niokolo-Koba Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nikolo-Koba Nemzeti Park
Világörökség
Nikolo-Koba
Nikolo-Koba
Adatok
OrszágSzenegál
Világörökség-azonosító153
Típustermészeti helyszín
Felvétel éve1981
Elhelyezkedése
Niokolo-Koba Nemzeti Park (Szenegál)
Niokolo-Koba Nemzeti Park
Niokolo-Koba Nemzeti Park
Pozíció Szenegál térképén
é. sz. 13° 04′, ny. h. 12° 43′Koordináták: é. sz. 13° 04′, ny. h. 12° 43′
A Wikimédia Commons tartalmaz Niokolo-Koba Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Niokolo-Koba Nemzeti Park, Szenegál fővárosától 650 km-re keletre, a guineai határ mentén, a Tambacounda régióban fekszik. A nemzeti park státuszt csak 1954-ben kapta meg, 1981-ben lett a világörökség része.

A park területét összesen négyszer (1962, 1965, 1968, 1969) növelték, azonban a függetlenségért folyó harc során a kormány elhanyagolta a területet. A 90-es évektől kezdve a Szenegáli Nemzeti Parkok Igazgatósága és a Kutatási és Fejlesztési Intézet szoros kooperációban dolgozik azért, hogy a parkokban élő állatok számát évről évre növelje. A guineai Badiar Nemzeti Parkkal közösen létrehozott program szintén segíti a park ökológiai komplexitásának megőrzését.

A parkot a Gambia, valamint két mellékfolyója, a Koulountou és a névadó Niokolo-Koba szeli át. Domborzatát tekintve viszonylag sima, legmagasabb pontja az Assirik-hegy, 311 méterrel. A nagyrészt 200 méter magas dombokat hatalmas, az esős időszak alatt mocsarakká átalakuló síkságok választják el egymástól.

A Fouta-Djalon hegységhez közeledve, ahol a Niger, a Szenegál és a Gambia folyók erednek, a park domborzata feltűnően egyenetlenebbé válik. Az itt található hegycsúcsok természetes határt képeznek Szenegál és Bissau-Guinea között. A Simenti az egyetlen folyamatos állóvíz a területen, mely lehetőséget ad a szavanna állatainak, hogy a sós vízben megmártózzanak.

Flóra és fauna[szerkesztés]

A nemzeti park állatvilága kiemelkedően gazdag.

Megközelítőleg 1500 növényfaj található a parkban. A jellegzetes fák közül érdemes megemlíteni a majomkenyérfát, a Khaya senegalensis-t és a pálmirapálmát.

Az Assirik-hegyen találljuk Szenegál utolsó elefántjait, melyek kiemelt védettséget élveznek, valamint az utolsó óriás jávorantilopokat, melyeknek a súlya elérheti az egy tonnát is.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Parc_national_du_Niokolo-Koba című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.