Ugrás a tartalomhoz

Niokolo-Koba Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nikolo-Koba Nemzeti Park
Világörökség
Nikolo-Koba
Nikolo-Koba
Adatok
OrszágSzenegál
Világörökség-azonosító153
Típustermészeti helyszín
Felvétel éve1981
Veszélyeztetettség2007–
Elhelyezkedése
Niokolo-Koba Nemzeti Park (Szenegál)
Niokolo-Koba Nemzeti Park
Niokolo-Koba Nemzeti Park
Pozíció Szenegál térképén
é. sz. 13° 04′, ny. h. 12° 43′13.066667°N 12.716667°WKoordináták: é. sz. 13° 04′, ny. h. 12° 43′13.066667°N 12.716667°W
A Wikimédia Commons tartalmaz Niokolo-Koba Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Niokolo-Koba Nemzeti Park, Szenegál fővárosától 650 km-re keletre, a guineai határ mentén, a Tambacounda régióban fekszik. A nemzeti park státuszt 1954-ben kapta meg, 1981-ben lett a világörökség része.

A park területét összesen négyszer (1962, 1965, 1968, 1969) növelték, azonban a függetlenségért folyó harc során a kormány elhanyagolta a területet. Az 1990-es évektől kezdve a Szenegáli Nemzeti Parkok Igazgatósága és a Kutatási és Fejlesztési Intézet szoros kooperációban dolgozik azért, hogy a parkokban élő állatok számát évről évre növelje. A guineai Badiar Nemzeti Parkkal közösen létrehozott program szintén segíti a park ökológiai komplexitásának megőrzését.

A parkot a Gambia, valamint két mellékfolyója, a Koulountou és a névadó Niokolo-Koba szeli át. Domborzatát tekintve viszonylag sima, legmagasabb pontja az Assirik-hegy, 311 méterrel. A nagyrészt 200 méter magas dombokat hatalmas, az esős időszak alatt mocsarakká átalakuló síkságok választják el egymástól.

A Fouta-Djalon hegységhez közeledve, ahol a Niger, a Szenegál és a Gambia folyók erednek, a park domborzata feltűnően egyenetlenebbé válik. Az itt található hegycsúcsok természetes határt képeznek Szenegál és Bissau-Guinea között. A Simenti az egyetlen folyamatos állóvíz a területen, mely lehetőséget ad a szavanna állatainak, hogy a sós vízben megmártózzanak.

Flóra és fauna[szerkesztés]

A nemzeti park állatvilága kiemelkedően gazdag.

Megközelítőleg 1500 növényfaj található a parkban. A jellegzetes fák közül érdemes megemlíteni a majomkenyérfát, a Khaya senegalensis-t és a palmira-pálmát.

Az Assirik-hegyen találjuk Szenegál utolsó elefántjait, melyek kiemelt védettséget élveznek, valamint az utolsó óriás jávorantilopokat, melyeknek a súlya elérheti az egy tonnát is.

Nyitvatartás[szerkesztés]

A park hivatalosan december 15. és április 30. között tart nyitva. Ezen időszakon kívül a központi épület és a Simenti szálloda is zárva tart, de elvileg a park bármikor látogatható. Napközben reggel 7 és délután 18 óra között van nyitva a park kapuja. Különösen az esős évszakban, novemberig egyes utak kizárólag négykerék meghajtású (4WD) járművel járhatók, de az ilyen járművek használata egész évben ajánlott, mivel (a szálloda és a kapu összeköttetését kivéve) értelemszerűen nincsenek kiépített utak.

A vadállomány megfigyelésére legkedvezőbb időszak áprilistól májusig tart.

A parkba csak járművel szabad belépni, gyalogos közlekedés nem megengedett. Szervezett, angolul beszélő idegenvezetővel rendelkező utakhoz lehet csatlakozni, amihez a járművet a park biztosítja.

A park megközelítése: Tambából taxival vagy négykerék meghajtású járművel. Létezik transzfer járat is a Keur Khoudia szálloda (Tamba) és a Simenti szálloda között. Tambából minibusz járat van a Dar Salam bejáratig.

Tamba = Tambacounda („Tamba” a helyi lakosság által használt becenév).

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Parc_national_du_Niokolo-Koba című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.