Gambia (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gambia
Országok
Földrajzi adatok
Hossz1130 km
Vízgyűjtő terület69 931 km²
ForrásFouta Djallon
TorkolatAtlanti-óceán
é. sz. 13° 28′ 00″, ny. h. 16° 34′ 00″
Elhelyezkedése
Térkép
A Gambia vízgyűjtő területe
A Gambia vízgyűjtő területe
A Wikimédia Commons tartalmaz Gambia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gambia Nyugat-Afrikában található folyó.

Jellemzői[szerkesztés]

A Guinea északi részén, a Fouta Djallon hegységben 438 méteren eredő folyó nyugati irányba haladva Banjulnál éri el az Atlanti-óceánt. Útja során keresztülfolyik Guineán, Szenegálon és Gambián, mely utóbbi a folyóról kapta nevét. Hossza 1130 km, vízgyűjtő területe 77000 km², maximális vízhozama 2000 m³/s. A kezdetben északnyugatra tartó folyó Szenegálba belépve átfolyik a Niokolo-Koba Nemzeti Parkon, majd felveszi a Nieri Ko és a Koulountou folyók vizét, mielőtt Fatotónál átlépne Gambiába. Innen a folyó számos kanyaron és holtágon keresztül már nyugatra tart. Az utolsó 100 km-en a folyó kiszélesedik, a torkolatnál már 10 km szélességben ömlik az óceánba.

Mellékfolyói: Bao Bolong, Bintang Bolong, Koulountou, Nieri Ko, Sandougou, Niokolo Koba. Jellemzően alföldi folyó. Vízgyűjtő területének nagy része, kb. 70%-a 100 m-nél mélyebben helyezkedik el, 30%-a pedig 40 m alatt.

A száraz évszakban az Atlanti-óceán vize messze behatol a folyóba (kb. 200 km-re), így az ilyenkor öntözésre sem alkalmas. Az esős évszakban a folyó kiárad, elönti a partokat és néhány km távolságra behatol az óceánba is. A folyó gambiai szakasza (kb. 500 km) végig hajózható, Janjanbureh-ig (kb. 300 km) óceánjáró hajók is használhatják.

Fontos szerepe volt a rabszolga-kereskedelemben. A torkolattól mintegy 30 km-re található a James-sziget, mely egykor a rabszolga-kereskedelem fontos bázisa volt, jelenleg az UNESCO Világörökség része.

Külső hivatkozások[szerkesztés]