A szenegambiai kőkörök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szenegambia kőkörei,
Cercles mégalithiques de Sénégambie
Világörökség
1014097-Wassu stone circles-The Gambia.jpg
Adatok
OrszágSzenegál,
Gambia
TípusKulturális helyszín
Kritériumok(I)(III)
Felvétel éve2006
Elhelyezkedése
A szenegambiai kőkörök (Szenegál)
A szenegambiai kőkörök
A szenegambiai kőkörök
Pozíció Szenegál térképén
é. sz. 13° 41′ 28″, ny. h. 15° 31′ 21″Koordináták: é. sz. 13° 41′ 28″, ny. h. 15° 31′ 21″
A Wikimédia Commons tartalmaz A szenegambiai kőkörök témájú médiaállományokat.

Szenegambia kőkörei (francia: Cercles mégalithiques de Sénégambie) Nyugat-Afrikában, Szenegál és Gambia területén, a Gambia folyó mentén találhatók. Kb. 350 km hosszan és 100 km szélességben, mintegy 30 000 km² területen több mint ezer kőkör és ősi sírhalom található. Ezek az UNESCO kulturális világörökségének részét képezik.

Sokszor két fő csoportra osztják őket: Wassu (gambiai) és a Sine-Saloum (szenegáli) körökre. A legnagyobb csoportok: Sine Ngayène, Wanar, Wassu és Kerr Batch, amelyek egy hatalmas területen találhatók a Saloum és Gambia folyók között.

A kövek mérete meglehetősen változó: magasságuk 0,75 métertől 3 méterig terjed, kerületük 5-től 10 méterig. Alapvetően egyetlen kört formálnak, de vannak koncentrikus körökből álló csoportok is. A lateritból formázott kövek többsége kerek és lapos tetejű, egyesek viszont szögletesek, felfelé elvékonyodó, lekerekített végűek.

Feltételezések szerint a Kr. e. 3. század és a Kr. u. 16. század között készítették a köröket. A kutatások azt mutatják, hogy ezeket különböző korokban, különböző etnikumok és kultúrák népei alkották. Egyes vélemények szerint temetkező helyekről van szó, miután a körök közepén sok helyen emberi csontokat, dárdákat, nyilakat és egyéb tárgyakat találtak. Nem tudni, ki építette őket és miért, de az bizonyos, hogy rendkívül hosszú időn keresztül gondozták őket. A környékbeli lakosok még napjainkban is áldozati ételeket, gyertyákat és pénzt helyeznek el itt.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]


Források[szerkesztés]

  • UNESCO hiv. oldal
  • Richard Cavendish: 1001 Historic Sites You Must See Before You Die, 2008

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Senegambian stone circles című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]