Misi Mókus kalandjai (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Misi Mókus kalandjai
1982-es magyar stop-motion animációs film
Rendező Foky Ottó
Producer Nádasi László
AlapműTersánszky Józsi Jenő
Műfaj kaland, mese
Forgatókönyvíró Mészöly Miklós
Dramaturg Szentistványi Rita
Hang Kútvölgyi Erzsébet
Zene Pethő Zsolt
Operatőr Bayer Ottmár
Vágó Czipauer János
Hangmérnök Nyerges András Imre
Díszlettervező
 • Kovács Árpád
 • Kováts Tamás
 • Sánta Béla
Gyártásvezető Dreilinger Zsuzsa
Gyártás
Gyártó Pannónia Filmstúdió
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 71 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország MOKÉP
BemutatóMagyarország 1984. január 19.
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető.
Kronológia
Kapcsolódó műsor Misi Mókus kalandjai
További információk

A Misi Mókus kalandjai 1984-ben bemutatott magyar bábfilm, amely az azonos című 1982-ben futott magyar televíziós bábfilmsorozat egyrészes hosszú változata. A rendezője Foky Ottó, a producere Nádasi László, az forgatókönyvírója Mészöly Miklós, a zeneszerzője Pethő Zsolt. A forgatókönyv Tersánszky Józsi Jenő azonos című meseregénye alapján íródott. A mozifilm a Pannónia Filmstúdió gyártásában készült, a MOKÉP forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve kalandfilm és mesefilm. Magyarországon a bemutató évében január 19-én mutatták be a hazai mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Misi mókus más, mint testvérei, külsőre és belsőre egyaránt. Születésétől kezdve különbözik mókustársaitól, mert nagy, fekete pamacs van a farka végén. Természete vidám, örökké kíváncsi, rakoncátlan és lusta. Tanulni sem szeret. Miután elég borost tört szülei, tetsvérei és a tanító bácsi orra alá, iskola helyett elmegy világgá, hogy megkeresse az örökké termő fát. Úgy gondolja ugyanis, hogy aki a fa árnyékában él, annak sohasem kll dolgoznia, tanulnia, hiszen csak a száját kell kitátania, s a finom falatok mindjárt belepottyannak.

Misi nemigen hagyja magát sodortatni a különböző kalandoktól, inkább ő játssza mindegyikben az irányító szerepét. Rögtön indulás után egy teherautóba "botlik", amelyben, egy dobozban eljut a tengerpatra. Innen hajóval utazik tovább Afrikába, ahol a beavatot öregek szerint az örökké termő fa van. Partot érve találkozik Ottmárral az idős tudóssal, aki teveháton akarja felkutatni az afrikai régiségeket. Misi közli vele, hogy ő miért jött erre a földrészre, s kölcsönösen sok szerencsét kívánva egymásnak, elválnak útjaik.

Másodiknak a kis majommal, Bumbával találkozik, aki az utat őrzi a vérszomjas Krokó elől: ha az éhes vadállat megjelenik a távolban, Bumba jelzi, s mindnyájan hirtelen elbújnak, nehogy ebéddé váljanak. Misi megtréfálja a Krokót, mert a forgalomirányító táblát kitátott szájába dugja. Csal fogadalma után, (hogy soha többé nem eszik mást, mint halat) szabadítja ki a mókus megalázó helyzetéből.

Ezután már ketten keresik az öröké termő fát: Misi és Bumba. Útjuk során az óriáskígyóval is kellemetlenségbe bonyolódnak, de ott meg a kis majom talpraesett ötlete menti meg mindkettőjüket a tragédiától. Minden halad közül azvelefánttal és a varázslóval történt eset volt a leggyümölcsözőbb: a varázsló száz banánt, Misi és barátja pontos adatot kapott, ahol találja a fát.

Ám a fa csalódást okoz mókusunknak. Igaz, hogy pazar lakomát ad, de csupa elhizott, eltunyult, már játszani sem tudó és buta mókusok lakják. Misi rájön (utazása alatt sok tapasztalatot is gyűjtött e témakörben), hogy csak annak van értelme, értéke, csak az szerezhet igazi boldogságot, amiért megküzdött, amit saját tudásával, ügyességével szerzett meg. És ráadásul ez a csodafa olyan messze van a szüleitől, testvéreitől, a szülőföldjétől...

Ezzel a megszenvedett tudással tér vissza Misi az otthonába, s az iskolapadba, hogy azt megtanulja, hogyan kell megszerezni azt, amire szüksége van, ott, ahol nincsenek örökké termő fák.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Alkotók[szerkesztés]

A Pannónia Filmstúdió készítette.

Szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

 • A film történetére olyan jeleneteket és szereplőket hagyták ki, amelyek az eredeti sorozatban voltak az alábbiak szerint:
  • A rendőrkutya teljesen hiányzik a filmből.
  • A kövér mókusokra rászállnak a darazsak, amelyeket Misi elkerget, majd megtanítja őket, hogyan tisztálkodjanak, és kergessék el a darazsakat.
  • Misi találkozik a struccal, amely később megeszi Ottmár pénzét.
  • Hazafelé a Hajókandúr bemutatja Misinek a csapatát, amelyhez egy egér is csatlakozna, eredménytelenül.
  • Az eredeti sorozatban gyümölcsök hullanak le az örökké termő fáról, az egész estés változatban pedig torták és sütemények.
  • A kövér mókusok az eredeti sorozatban hárman voltak, az egész estés változatban pedig négyen.
  • Az eredeti sorozatban Aladár a víziló neve, az egész estés változatba pedig Hugó.
 • Az egész estés változat előtt néhány szereplőnek más volt a szinkronhangja az eredeti sorozatban, Rókus mókust például ott Horesnyi László, a mókustanár urat Szabó Ottó, az itt Hugó (eredetileg Aladár) nevű vízilovat pedig Képessy József alakította.

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

HBO, M2

Források[szerkesztés]