Lusignan Margit ciprusi királyi hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lusignan Margit
Lusignan Marietta
Ciprusi Királyság trónörököse
Μαργαρίτα τῆς Κύπρου/Marguerite/Mariette de Chypre/de Lusignan
Uralkodási ideje
1369. január 16. 1379
ElődjeLusignan Péter
UtódjaLusignan N.
Életrajzi adatok
UralkodóházLusignan-ház (Lusignan-Poitiers-ház)
Született1360 körül
Ciprus
Elhunyt1397 után (37 évesen)
Ciprus
ÉdesapjaI. Péter ciprusi király (1328–1369)
ÉdesanyjaAragóniai Eleonóra aragón királyi hercegnő, Ribagorça és Prades grófnője (1333–1417)
Testvére(i)II. Péter ciprusi király
HázastársaLusignan Jakab ciprusi királyi herceg (1358 előtt–1397)
Gyermekei1. János (1386 után–1406/13)
2. Péter (1387 után–1451)
3. Eleonóra (1390/91–1414 előtt)
4. Lujza (1392/93–?)
5. Échive (Eschiva) (–fiatalon)
SablonWikidataSegítség

Lusignan Margit (1360 körül – 1397 után) vagy Marietta, franciául: Marguerite/Mariette de Chypre/de Lusignan, görögül: Μαργαρίτα τῆς Κύπρου, örményül: Մարգարիտ Լուսինյան, latinul: Margarita de Leziniaco. Ciprusi, örmény és jeruzsálemi királyi hercegnő, ciprusi trónörökös, házassága révén Tripoli címzetes grófnéja. A Lusignan-ház tagja.

Élete[szerkesztés]

A francia származású és római katolikus vallású Lusignan-ház tagja volt. Apja I. Péter ciprusi király, anyja Aragóniai Eleonóra aragón királyi hercegnő, Ribagorça és Prades grófnője, aki II. Jakab aragóniai király és Anjou Blanka aragóniai királyné unokájaként volt II. Károly nápolyi király és Árpád-házi Mária nápolyi királyné (V. István magyar király lánya) dédunokája.

Miután apja 1359-ben trónra került, bátyja, ifjabb Péter automatikusan elnyerte a trónörökösi címet. Margit már apja trónra lépte után, 1360 körül született, és rögtön a ciprusi korona várományosa (második a trónöröklési sorban) lett mindaddig, amíg a bátyja 1369-ben II. Péter néven apjuk örökébe nem lépett. Margit ekkor a Ciprusi Királyság (prezumptív/feltételezett) trónörököse lett.[1] Margit azonban csak addig lehetett trónörökös, amíg a bátyjának 1379-ben meg nem született a lánya, hiszen ekkor Margit újra visszaszorult a második helyre. Az unokahúga ugyan még II. Péter életében meghalt, de a lányuk halála után II. Péter felesége, Visconti Valentina szeretett volna királynő lenni.[2] Eleonóra anyakirályné és a menye, Visconti Valentina, az ifjabb királyné között súrlódások voltak, ezért Eleonóra elhagyta Ciprust, és visszatért hazájába. II. Péter halála (1382) után viszont nem sikerült uralkodóvá nyilváníttatnia magát az özvegyének, Valentina királynénak, ahogy sem II. Péter húga, Margit hercegnő, sem húgának későbbi férje, ifjabb Jakab, aki Lusignan János régensnek a fia volt, nem lett Ciprus új uralkodója. A ciprusi trónt végül a Lusignan-ház ekkor rangidős tagja, II. Péternek, Margitnak és ifjabb Jakabnak az egyetlen, még élő, de genovai fogságban sínylődő nagybátyja, idősebb Jakab foglalta el annak ellenére is, hogy ő IV. Hugó ciprusi király negyedszülött fia volt, míg ifjabb Jakab a harmadszülött fiúnak, Jánosnak volt a fia, Margit pedig IV. Hugó másodszülött fiának a leánya.

1376. április 2-a körül Margitot eljegyezték Visconti Károllyal (13591403), Párma urával, Bernabò Viscontinak, Milánó urának a fiával, valamint Visconti Valentina (Margit sógornője) és Visconti Anglesia ciprusi királynék bátyjával, de ez a házasság végül nem jött létre, és 1385-ben Margit feleségül ment elsőfokú unokatestvéréhez, Lusignan János ciprusi régens (I. Péter ciprusi király öccse és gyilkosa) fiához, Lusignan Jakab herceghez, Tripoli címzetes grófjához, akinek öt gyermeket szült.

Anyja, Eleonóra özvegy királyné túlélte mindegyik gyermekét, és nyolcvannégy éves korában halt meg dédnagymamaként.

Gyermekei[szerkesztés]

Ősei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A prezumptív vagy feltételezett trónörökösi cím azt jelenti, hogy igaz ugyan, hogy első helyen áll a trónöröklési sorban, de ha bátyjának gyermeke születik, ő lesz az első számú örökös, azaz megelőzheti őt a rangsorban, ahogy ez be is következett.
  2. Ez az öröklési rend nem volt szokatlan Cipruson, hiszen egy évszázaddal később II. Jakab ciprusi király is úgy rendelkezett, hogyha születendő gyermeke, a későbbi III. Jakab utódok nélkül meghalna, a trónt az özvegye, Cornaro Katalin foglalja el, ami végül 1474-ben be is következett, hiszen III. Jakab egyévesen elhunyt, és anyja követte őt a trónon.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Cawley, Charles: Cyprus Genealogy (angol nyelven). Foundation for Medieval Genealogy. (Hozzáférés: 2015. július 17.)
  • Marek, Miroslav: The House of Poitou (angol nyelven). Euweb. (Hozzáférés: 2015. július 17.)
Előző
Lusignan Péter
Ciprus trónörököse
1369 – 1379
Következő
Lusignan N.