Ugrás a tartalomhoz

Lennart Carleson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lennart Carleson
SzületettLennart Axel Edvard Carleson[1]
1928. március 18. (96 éves)[2][3][4]
Stockholm[5]
Állampolgárságasvéd
GyermekeiCaspar Carleson
Foglalkozása
Tisztsége
  • igazgató (1968–1984, Mittag-Leffler Institute)
  • elnök (1979–1982, Nemzetközi Matematikai Unió)
Iskolái
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Lennart Carleson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lennart Axel Edvard Carleson (Stockholm, 1928. március 18. –) Abel-díjas svéd matematikus.

Az Uppsalai Egyetemen végzett, majd ugyanott szerzett Ph.D.-t 1950-ben. Egy éven át a Harvardon folytatta tanulmányait, majd 1951-től kezdve, egy egy éves kitérőt leszámítva – amikor a Stockholmi Egyetem munkatársa volt – az Uppsalai Egyetemen tanított 1993-as nyugállományba vonulásáig. Pályafutása során számos egyetemen volt vendégoktató. Az Uppsala-i Egyetem, a Royal Institute of Technology in Stockholm és a Kaliforniai Egyetem emeritus professzora. 1978 és 1982 között a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke volt.[13]

Analízissel, elsősorban funkcionálanalízissel foglalkozik. Igazolta az egységkörben korlátos analitikus függvényekre vonatkozó korona-tételt. Híres tételében bebizonyította, hogy minden négyzetesen integrálható függvény Fourier-sora majdnem mindenütt konvergens.[13]

Díjai és kitüntetései

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]
  • Adatok
  • Encyclopædia Britannica: Lennart Carleson, Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Inc. Hozzáférés ideje: 2017. június 4. 
  • MTA: Az MTA köztestületének tagjai. Carleson, Lennart A. E.. Magyar Tudományos Akadémia. (Hozzáférés: 2017. június 4.)
  • Sablon:sablon:hely – hibaüzenet. Egy kötelező paraméter hiányzik. Bővebb tájékoztatás a sablon leírásában található.
    Megjegyzés: Minden sablonnál gondolni kell arra, hogy a „paraméternév=paraméterérték” forma kötelező, ha egy paraméterértékben egyenlőségjel van (mint az az url-ekben gyakori). A névtelen paramétereknél a paraméter sorszáma szolgál paraméternév gyanánt. Ha ilyenkor nem adjuk meg a paraméter sorszámát, akkor az olyan, mintha a paraméter teljesen hiányozna.
    . (Hozzáférés: 2017. június 4.)