Kenneth Aston

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kenneth Aston
Személyes adatok
Teljes névKenneth George "Ken" Aston
Születési dátum1915. szeptember 1.
Születési helyEssex, Colchester,  Anglia
Halálozási dátum2001. október 23. (86 évesen)
Halálozási helyAnglia
Egyéb foglalkozásiskolaigazgató
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19501963.I. Ligajátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19581963.FIFA-tagjátékvezető
SablonWikidataSegítség

Kenneth Aston (Essex, Colchester, 1915. szeptember 1.2001. október 23.) angol nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes nevén: Kenneth George "Ken" Aston. Eredeti foglalkozása tanár, a St Luke Collegiumban diplomázott, ahol az 1950-es labdarúgó-világbajnokság-on a döntő találkozót vezető George Reader játékvezető is végzett. A II. világháborúban és utána is hivatásos katonatisztként szolgált. Egy bokasérülés miatt 1946-ban leszerelt, majd a Changi War Crimes Tribunalbem újságírással foglalkozott. 1953-tól Londonban, a Newbury Park Schoolnál iskolaigazgató.

Pályafutása[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

1936-ban vizsgázott. A második világháború félbeszakította pályafutását. A háborúban megsebesült, leszerelték és 1946-tól újra a játéktéren tevékenykedett. 1949-ben lett az I. Liga játékvezetője. A nemzeti játékvezetéstől 1963-ban vonult vissza.

Mottója: a játék színpadán 22 játékos kétfelvonásos előadást tart, a játékvezető a színi igazgató. Nincs szövegkönyv, nincs terv, nem tudni az előadás végeredményét, de a játéknak élvezetet kell nyújtania.[forrás?]

Nemzeti kupamérkőzések[szerkesztés]

Vezetett kupadöntők száma: 1.

FA-kupa[szerkesztés]

1963-ban az angol szövetség szakmai felkészültségének elismeréseként felkérte, hogy vezesse le a döntő mérkőzést. Ez a mérkőzés volt Aston búcsúja a nemzeti játékvezetéstől.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1963. május 25. Wembley Stadion, London döntő Leicester City FCManchester United FC 1 : 3 99 604

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

Az Angol labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 1958-tól tartotta nyilván bírói keretében. A FIFA JB központi nyelvei közül a angolt beszélte. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzést vezetett, vagy működő társának partbíróként segített. Kiváló felkészültsége mellett több alkalommal is előfordult, hogy a mérkőzést hazavezette. Eredményeként a nemzetközi pályafutás felfüggesztésre került, tagságát 1963-ig megőrizte, de mérkőzést nem kapott. Az angol nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság-Európa-bajnokság sorrendjében többedmagával a 21. helyet foglalja el 3 találkozó szolgálatával. Válogatott mérkőzéseinek száma: 7.

Labdarúgó-világbajnokság[szerkesztés]

A világbajnoki döntőhöz vezető úton Chilébe a VII., az 1962-es labdarúgó-világbajnokságra a FIFA JB játékvezetőként alkalmazta. A nyitó mérkőzést olyan jól vezette, hogy a FIFA JB vezetői a következő találkozóra, a már előzetesen kijelölt játékvezetőt vele helyettesítették. A Chile-Olaszország találkozón botrányos jelenetek játszódtak le. Két olasz játékost kiállított, mert nem - akarta látni - látta a hazai Sanchez provokáló durvaságát, csak az olasz játékosok önbíráskodását észlelte! Etikátlan magatartás miatt - haza vezette a mérkőzést -, a FIFA JB felkérte, hogy jelentsen "beteget". Már Európában is voltak kellemetlenségei, sorsdöntő mérkőzéseken látott rosszul, de az angol Labdarúgó-szövetség mégis jelölte a világbajnokságra. A FIFA vezetőjének, Sír Stanley Rous egyéni véleménye szerint az egyik legnagyobb csalódás volt a mutatott szakmai munkája. Ő volt a legelső játékvezető, akit világbajnokságokról hazaküldtek. Egy csoportmérkőzésen első számú partbíró volt, játékvezetői sérülés esetén továbbvezethette volna a találkozót. Világbajnokságon vezetett mérkőzéseinek száma: 2+1 (partbíró).

1962-es labdarúgó-világbajnokság[szerkesztés]
Selejtező mérkőzés[szerkesztés]
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1961. október 29. Wankdorf Stadion, Bern előselejtező (1. csoport) SvájcSvédország 3 : 2 55 000
Világbajnoki mérkőzés[szerkesztés]
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1962. május 30. Nemzeti Stadion, Santiago csoportmérkőzés (B. csoport) ChileSvájc 3 : 1 65 000
1962. június 2. Nemzeti Stadion, Santiago csoportmérkőzés (B. csoport) ChileOlaszország 2 : 0 66 000

Labdarúgó-Európa-bajnokság[szerkesztés]

Az európai labdarúgó torna döntőjéhez vezető úton Franciaországba az I., az 1960-as labdarúgó-Európa-bajnokságra az UEFA JB partbíróként foglalkoztatta.

1960-as labdarúgó-Európa-bajnokság[szerkesztés]
Európa-bajnoki mérkőzés[szerkesztés]
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Játékvezető Eredmény Nézők száma
1960. július 10. Parc des Princes, Párizs döntő SzovjetunióJugoszlávia Arthur Ellis 2 – 1 17 966

Nemzetközi kupamérkőzés[szerkesztés]

Vezetett kupadöntők száma: 1.

Interkontinentális kupa[szerkesztés]

A FIFA JB elismerve szakmai felkészültségét megbízta a második döntő találkozó koordinálásával.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1960. szeptember 4. Santiago Bernabéu Stadion, Madrid döntő második mérkőzés Real Madrid CFCA Peñarol 5 : 1 100 000

Pozitív sztori[szerkesztés]

A Chile-Svájc találkozó előtt úgy döntött, hogy ellenőrzi a találkozóra biztosított labdák alkalmasságát. Szakmai munkájának eredményeként egyetlen labdát sem talált alkalmasnak a játékra, így a szervezők újakért szaladtak. Ennek ellenére a legjobb labdával elkezdték a mérkőzést és csak a szünetben cseréltek szabályszerű labdára.

Sportvezetőként[szerkesztés]

Nemzetközi játékvezetői pályafutását befejezve nyolc éven keresztül a FIFA Játékvezető Bizottságban dolgozott, tagként és 1972-1974 között elnökként. A FIFA JB társadalmi munkásaként három világbajnokságon 1966-ban, 1970-ben és 1974-ben a helyszínen irányította a játékvezetők munkáját. Sportvetői tevékenységének eredményeként vezették be a tartalék vagy negyedik játékvezetőt 1966-ban, 1970-ben pedig a sárga és a piros lap alkalmazását. Javaslatára szerepel a szabálykönyvben a labda légnyomásának értéke, illetve 1974-től a cserejátékosok táblájának bevezetése. Vérbeli tanár, a FIFA JB nemzetközi játékvezetőinek oktatásáért felelős személy. 1980-2001 között több játékvezetői tanfolyamot tartott az USA-ban.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Az amerikai futball szervezéséért, tanácsadásiért a játékvezetők szakmai felkészültségének elősegítéséért 1997-ben az Angol Labdarúgó-szövetség javaslatára Astonnak ítélték a MBE Member of the British Empire (a brit birodalom Orderjének a tagja) állami kitüntetést.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Elődje:
James Finney

FA-kupa döntő
1962–1963

Utódja:
Arthur Holland