Kaihógjó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kaihógjó (japán: 回峰行, "körbejárni a hegyet") a tendai buddhista szerzetesek aszkéta gyakorlata.[1][2][3] A gyakorlat részeként a gyakorlók körbejárják a Hiei-hegyet (a tendai iskola központja). Az ösvények közül a leghosszabb bejárása 1000 napig tart. Az út során ima felajánlásokat tesznek a gyakorlók imatermekben, urnáknál és egyéb szent helyeknél.[1]

Története[szerkesztés]

Enrjakudzsi, a Tendai iskola központja, a kaihógjó gyakorlat központja.

Hagyományosan a kaihógjó hagyomány elindítójának Szó Kasó (831–918) tendai szerzetest tekintik, aki éveken át folytatott aszkéta gyakorlatokat a Hiei-hegyen és a közeli hegyeken. Ezeket a gyakorlatokat folytatták más szerzetesek is az évszázadok során, és végül így alakultak ki a kaihógjó gyakorlatának finoman kidolgozott rendszere.

A kaihógjó történetének legkorábbi időszakában a tendai szerzetesek Szó Kasó szerzetest utánozva éltek a távoli hegyekben, azonban ekkor még nem követtek formális rendszert, és saját gyakorlatokat végeztek. 1131 és 1310 között a kaihógjó a Hiei-hegy három pagodájához való zarándoklatot jelentette. 1571 óta azonban már a kaihógjó a Hiei-hegy körbesétálásának a gyakorlatát jelenti.

A megvilágosodás nyomában[szerkesztés]

A tendai buddhizmus tanításai szerint a megvilágosodás még ebben az életben elérhető mindenki számára. Mások iránt tett önzetlen szolgálattal és odaadással lehet elérni, és a kaihógjó a megvilágosodás iránti vágy legvégső kifejeződése. A gyakorlat végén a szerzetes a Buddha egyik emanációjával, Fudó Mjóval (Acsala) ér el azonosságot.

A Hiei-hegyi templomban sok pap teljesít szolgálatot, azonban közülük csupán kevesen teljesítették az ezernapos kaihógjót. A templom apátjaitól elvárt a legalább száznapos kaihógjó. Az ezernapos gyakorlat ritka, és az ezoterikus és aszkéta tárgyak speciális területének számít.

A kaihógjó kiválasztási procedúrája az első száznapos gyakorlat után történik. A gyakorlatot végző személy (gjódzsa) kérelmet nyújt be egy idősebb szerzetesnél, hogy a fennmaradó 900 napot szeretné teljesíteni. Az első 100 napon vissza lehet vonulni a feladatból, de a 101. naptól már tiltva van. Történelmileg nézve, vagy teljesítenie kell a gyakorlatot, vagy el kell vennie saját életét. Ma ezt inkább csak szimbolikusan kell érteni, valamint a kiválasztási folyamat során is meggyőződnek róla alaposan, hogy az illető a gyakorlatot tényleg végig kívánja-e csinálni. A hegyen számos név nélküli sír található, amelyek azoknak a sírhelyét jelöli, akik elbuktak a gyakorlat során. Ezek mind a 20. századnál régebbi keltezésűek.

A kaihógjónak több aspektusa létezik, azonban a sétáló meditáció fő szakasza az alábbi részekre bontható:

Gyakorlatok[szerkesztés]

Kaihógjó gyakorló hagyományos ruházatban

Két kaihógjó gyakorlat létezik: a száznapos (hjaku-nicsi kaihógjó) és az ezernapos (szennicsi kaihógjó).[1] A legvégső megvalósítás az ezernapos gyakorlat, amely a világ egyik legnagyobb kihívást jelentő fizikai gyakorlata. 1885 óta csupán 46 ember teljesítette.[4] Ezek közül csupán három ember teljesítette a kört kétszer. Legutoljára Yūsai Sakai (酒井雄哉?, ’(1926–2013)’), aki először 1973 és 1980 között, majd fél év kihagyás után, went again, újabb kört ment. 1987-ben fejezte be a második gyakorlatot 60 éves korában.

A kaihógjó gyakorlat hét évig tart, ugyanis a gyakorló szerzetesnek mindeközben egyéb buddhista meditációs és kalligráfiai tréningeknek kell eleget tenniük, valamint a kolostorokban is általános feladatokat kell teljesíteniük. Összesen 12 évet kell eltölteniük a Hiei-hegyen, és egész életre kiterjedő nőtlenségi és józansági fogadalmat kell tenniük.

Az edzés a következő száznapos szakaszokra van felosztva:

1. év 2. év 3. év 4. év 5. év 6. év 7. év
30 (40) km naponta, 100 napon át. 30 (40) km naponta, 100 napon át. 30 (40) km naponta, 100 napon át. 30 (40) km naponta, 100 napon át. 30 (40) km naponta, 100 napon át. 60 km naponta, 100 napon át. 84 km naponta, 100 napon át, majd 30 (40) km naponta, 100 napon át.
(A zárójelben található számok az Imuró-völgyi útvonalat jelölik, amely hosszabb.)

A sétáló meditációt a gyakorlati idő felénél megszakítja egy négynapos elvonulási gyakorlat (Kacuragava). Nem kötelező ugyan, de eddig minden gyakorló a gyakorlati idő elteltével ezzel a négy nappal megtoldotta a gyakorlatát.

John Stevens, amerikai író a The Marathon Monks of Mount Hiei (A Hiei-hegy maratoni szerzetesei) című könyvében leírja a hosszútávsétálás stílusát, amely ezer évre tekint vissza: "A szemeiket körülbelül 100 méterrel előre összpontosították, miközben egyenletes ritmusban mozogtak, közben a fejük vízszintben maradt, a vállak ellazultak, a hát egyenes, az orr pedig a köldökhöz le volt szegve."[5]

Dóiri avagy "belépés a templomba"[szerkesztés]

Fudó Mjó (Acsala) a Kója-hegynél, Japán

A kihívás ötödik évében a sétáló gyakorlatot megszakítja a mások által a folyamat legnehezebb részének tartott rész. Ekkor az aszkéta szerzetes kilenc napig étel, víz és pihenés nélkül tölti idejét[1], közben egy templomban ülve folyamatosan recitálja a Fudó Myó mantrát. Két szerzetes elkíséri az illetőt, egyik az egyik, a másik a másik oldalán, hogy vigyázzanak, hogy az illető el ne aludjon. Minden éjjel kettőkor el kell mennie egy bizonyos forráshoz vizet hoznia kb. kétszáz méterről Fudó Mjónak felajánlásként.

Öltözék[szerkesztés]

A kaihógjó gyakorlókra élő Fudó Mjónak tekintik, és mindnyájuk ruházata valamilyen módon ezt szimbolizálja. A gyakorlók különleges, hinoki fából szőtt fejfedőt viselnek, amelynek mindkét oldala fel van göndörítve úgy, hogy az egy hosszúkás csatornára emlékeztet. Az első 300 nap befejezéséig a gyakorló ezt a kalapot viseli a bal hóna alatt, és csak eső idején viselheti. A gyakorlatot végző személy kalapjában egy érme (rokumon-szen) van elrejtve, amely korábban azt a célt szolgálta, hogy az illető halála esetén a révész díját meg lehessen fizetni az élőket a halottaktól elválasztó mitológiai Szanzu-folyón át. A gyakorló ruhája fehér, amely a japán kultúrában hagyományosan a halál színe. A lábukon gyékényszandált (varadzsi) viselnek, illetve az első 300 nap után már lábujj közti zoknit (tabi) is viselhetnek. A gyékényszandál a lótuszszirmokat jelképezi, amelyen a buddhista ikonográfiában a buddhák és a bódhiszattvák állnak. A gyakorlók hagyományosan tőrt és kenderkötelet visznek magukkal, hogy megöljék magukat, ha nem tudják befejezni a gyakorlatot.[1]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e (1987. április 27.) „The Kaihogyo Practice of Mt. Hiei”. Japanese Journal of Religious Studies 14 (2-3), 185–202. o. (Hozzáférés: 2016. április 13.)  
  2. (2004. április 27.) „Learning to Persevere: The Popular Teachings of Tendai Ascetics”. Japanese Journal of Religious Studies 31 (2), 255–287. o. (Hozzáférés: 2016. április 13.)  
  3. (2006. április 27.) „In the Service of the Kaihōgyō Practitioners of Mt. Hiei: The Stopping-Obstacles Confraternity (Sokushō kō) of Kyoto”. Japanese Journal of Religious Studies 33 (1), 115–142. o. (Hozzáférés: 2016. április 13.)  
  4. Stevens, John (1988).The Marathon Monks of Mount Hiei, Shambhala, p. 84. ISBN 0877734151
  5. Stevens, John. The Marathon Monks of Mount Hiei. Echo Point Books and Media (2015). ISBN 978-1-62654-149-8 

Külső hivatkozások[szerkesztés]