Gustav Holst

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gustav Holst
Gustav Holst.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Gustavus Theodore von Holst
Született 1874. szeptember 21.
Cheltenham
Elhunyt 1934. május 25. (59 évesen)
London
Gyermekei Imogen Holst
Iskolái
Pályafutás
Műfajok
Hangszer harsona
Díjak Royal Philharmonic Society Gold Medal (1930)
Tevékenység zeneszerző, zenepedagógus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gustav Holst témájú médiaállományokat.

Gustav Theodore Holst (Cheltenham, 1874. szeptember 21.London, 1934. május 25.) angol zeneszerző, zenepedagógus. Leghíresebb műve A bolygók.

Skandináv és német származású zenész családban született. Gyermekkorában apja tanította orgonálni, szervezett zenei képzést a londoni konzervatóriumban kapott. Eleinte zenekari harsonás volt, majd zeneiskolai tanár volt több helyen is. 1905-ben a St Paul's Girls' School igazgatója lett. Itt szerezte az amatőr zenekarok által is előadható, népszerű St. Paul szvitjét. 1905-ben a Morley College-nak is igazgatója lett, mindkét pozíciójában nyugdíjba vonulásáig maradt. Sokat utazott, Spanyolországban keltették fel az érdeklődését a csillagászat iránt. Ennek hatására írta később A bolygók című zenekari szvitjét (19141916). Ennek hatalmas sikere magát a zeneszerzőt is meglepte, ő nem ezt tartotta legjobb művének. 1919-től 1923-ig a Royal College zeneszerzés-tanára volt. Testvére volt Ernest Cossart Hollywood színésznek, apja volt Imogen Holst zeneszerző-karmesternek, aki 1938-ban megírta életrajzát.

Holst leginkább zenekari szvitjéről, A bolygókról vált híressé. Tanult a Royal College of Musicban, Londonban, a korai munkásságára hatással volt Ravel, Grieg, Richard Strauss és diáktársa, Ralph Vaughan Williams. Ennek ellenére legtöbb zenéje egészen egyedi, hindu spiritizmusból és angol népi dallamokból táplálkozik; fesztelen ütemezése és visszatérő melódiái teszik jellegzetessé. Gustav Holst majdnem 200 katalogizált művet, köztük zenekari szviteket, operákat, balettekat, versenyműveket, kórusműveket és dalokat írt.

Média[szerkesztés]

A bolygók[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gustav Holst témájú médiaállományokat.
  • Szabolcsi BenceTóth AladárZenei lexikon II. (G–N). Főszerk. Bartha Dénes. Átd. kiadás. Budapest: Zeneműkiadó. 1965.
  • John Stanley: Klasszikus zene. Kossuth Kiadó, Budapest, 2006

Külső hivatkozás[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap