Ugrás a tartalomhoz

Spiritualizmus (filozófia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A spiritualizmus a lélek vagy szellemi lények létét és tevékenységét elfogadó filozófiai irányzat.[1] Az ismeretelméleti spiritualizmus olyan idealista filozófiai irány, felfogás, amely tagadja az anyag valóságos létezését, s azt állítja, hogy minden létező alapjában véve szellem, lélek, az anyag pedig csupán ennek megjelenési formája.[2] A lélek elsőbbségét hirdeti a test felett. A lelket, a szellemet tartja az egyetlen szubsztanciának, a test nézete szerint a lélek terméke. A fideizmushoz hasonlóan a hitet helyezi a tudás helyébe, ezért végül is nyílt miszticizmushoz vezet. Megjelenési formái például a teozófia és az antropozófia.[3]

A spiritualizmus ellentéte a materializmus.[4]

Nevezetes spiritualista gondolkodók

[szerkesztés]

Újkor

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. katolikus lexikon
  2. Arcanum. [2017. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 13.)
  3. Új Magyar Lexikon, Akadémiai Kiadó, Bp., 1962.
  4. Pallas
  5. a b c d e f g h i j k l William James. A pluralistic universe. Harvard University Press, 16. o. (1977. január 1.). ISBN 978-0-674-67391-5. Hozzáférés ideje: 2010. július 17. 
  6. Su-Young Park-Hwang (1998), L'habitude dans le spiritualisme français: Maine de Biran, Ravaisson, Bergson, Presses Universitaires du Septentrion.
  7. Routledge Encyclopedia of Philosophy: Brahman to Derrida, Taylor & Francis, 1998, p. 10: "Victor Cousin's eclectic spiritualism".

További információk

[szerkesztés]