Ralph Vaughan Williams

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ralph Vaughan Williams
Ralph Vaughan Williams 1913.jpeg
Életrajzi adatok
Született 1872. október 12.
Down Ampney
Elhunyt 1958. augusztus 26. (85 évesen)
London
Sírhely Westminsteri apátság
Házastársa
  • Ursula Vaughan Williams (1953–, 2)
  • Adeline Maria Fisher (1897. október 9. – , 1)
Szülei Margaret Vaughan Williams
Arthur Charles Vaughan Williams
Iskolái
  • Trinity College
  • Royal College of Music
  • Charterhouse School
Pályafutás
Műfajok
Hangszer orgona
Díjak
  • Royal Philharmonic Society Gold Medal (1930)
  • Albert emlékérem (1955)
Tevékenység zeneszerző
Kiadók Decca Records
A Wikimédia Commons tartalmaz Ralph Vaughan Williams témájú médiaállományokat.

Ralph Vaughan Williams (Down Ampney, 1872. október 12.London, 1958. augusztus 26.) angol zeneszerző.

Munkássága[szerkesztés]

Vagyonos családban született, kora gyermekkorában megtanult több hangszeren játszani. Zenei tanulmányait Rottingdeanban és Charterhouse-ban végezte, majd a londoni Royal College of Music növendéke 1899-ig, közben két évig Cambridge-ben is tanult az egyetemen. Stanfordban Parry és Wood tanítványa volt, majd Berlinben Max Bruchnál tanult. 1908-ban, Párizsban kapcsolatba került Ravellel, és ez mind harmóniavilágára, mind hangszerelésére nézve nagy jelentőségű találkozás volt. Az angol népdal és kórushagyomány nyelvezetéhez mindig is vonzódott, így csatlakozott az Angol Népzenei Társasághoz, a huszadik század elejétől szorgosan gyűjtögette a régi, főleg Tudor-korabeli dalokat, s hazájának egyik legbuzgóbb népzene kutatójává, gyűjtőjévé és feldolgozójává vált. 1896-99 között a londoni South Lambeth Chapel orgonistája, 1919-ben az Royal College of Music zeneszerzés-tanára lett.

Ha törvényszerű, hogy minden országnak legyen egy nagy zeneszerzője, aki felfedezi a népzenét, ugyanakkor a maga invenciójából támadt remekművekkel gazdagítja népe kultúráját, úgy Angliában Vaughan Williams volt ez a kiváló egyéniség. Egyéni, romantikusan illusztratív, színhatásokban, szabad és újszerű polifóniában gazdag nyelvezetét elsősorban az angol népzene, és a 16.-17. századi angol mesterek hatása alakította ki. Zenéjéből az angol táj meghitt hangulata árad. De mélyen gyökerező angol mivolta adja művészetének egyetemes értékét is. Számos, természetpoézisben gazdag művet írt, mint például a The Lark Ascending, In the fen country, leghíresebb műve, a Fantázia egy Thomas Tallis témára archaizáló jellegű. Komponált még kilenc szimfóniát, zenekari műveket, szviteket, dalokat, színpadi és kórusműveket, stb.

Hangfelvételek[szerkesztés]

Kották[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Szabolcsi Bence – Tóth Aladár: Zenei lexikon III. (G–N). Főszerk. Bartha Dénes. Átd. kiadás. Budapest: Zeneműkiadó. 1965.
  • Pándi Marianne: Hangversenykalauz I. – Zenekari művek. Zeneműkiadó, Budapest, 1972.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap