George Gamow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
George Gamow
Életrajzi adatok
Született 1904. március 4.
Ogyessza
Elhunyt 1968. augusztus 19. (64 évesen)
Boulder, Colorado
Születési neve Гео́ргий Анто́нович Га́мов
Nemzetiség orosz
Állampolgárság Szovjetunió szovjet
USA amerikai
Iskolái Szentpétervári Állami Egyetem
Pályafutása
Szakterület fizika, kozmológia
Jelentős munkái Alpher-Bethe-Gamow elmélet
Szakmai kitüntetések
Kalinga Prize
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz George Gamow témájú médiaállományokat.

George Gamow (Ogyessza, 1904. március 4.Boulder, Colorado, 1968. augusztus 19.), eredeti nevén Georgij Antonovics Gamov (Георгий Антонович Гамов), orosz születésű amerikai fizikus

Élete[szerkesztés]

Gamow szülővárosa Ogyessza (akkor: Orosz Birodalom, ma: Ukrajna). 1922-23-ban az itteni Novorosszija egyetemen tanult, majd 1923-29 között a Szentpétervári Állami Egyetemen. Egy ideig Alekszander Friedmann tanítványa volt. Később Göttingenben tanult kvantumelméletet; az atommaggal kapcsolatos itteni kutatásai képezik a majdani doktori értekezése alapját. Ezután 1928-31 között a Koppenhágai Egyetem Elméleti Fizikai Intézetében dolgozott, megszakítva ezt, amikor Ernest Rutherforddal működött együtt a Cambridge-i Egyetem Cavendish Laboratóriumában. Gamow egy darabig együttműködött a szovjet hatóságokkal, de a növekvő elnyomás hatására úgy határozott, hogy elhagyja az országot. A két első szökési kísérlete (a Fekete-tengeren át Törökországba, illetve Murmanszkon át Norvégiába) a kedvezőtlen időjárás miatt meghiúsult. 1933-ban sikerült útlevelet szereznie feleségének és saját magának egy brüsszeli konferenciára. Ezután 1934-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol 1940-ben megkapta az amerikai állampolgárságot. 1934-től a George Washington Egyetemen dolgozott, ahol Teller Edével, Mario Schoenberggel és Ralph Alpherrel közösen publikált.

Gamow egy fontos kozmogóniai dolgozatot írt Alpherrel, amelyet Alpher-Bethe-Gamow elméletként tettek közzé 1948-ban. Gamow azért szúrta be Hans Albrecht Bethe nevét (akinek semmilyen szerepe nem volt a cikkben), hogy a görög ábécé első három betűjére utaljon. A cikk kiemelte, hogy a hélium és hidrogén jelenlegi szintje az univerzumban (amelyet akkor is és most is 99%-ra becsültek) azokkal a reakciókkal magyarázható, amelyek a „Ősrobbanás” során következtek be. Ez a dolgozat alátámasztotta a ősrobbanás-elméletet, de nem magyarázta meg a héliumnál nehezebb elemek jelenlétét (ezt később Fred Hoyle tette meg). 1954-ig Washingtonban maradt, 1956-ig a kaliforniai Berkeley Egyetemen dolgozott, majd a Boulder-i Colorado Egyetemen. 1956-ban az UNESCO a Kalinga-díjjal tüntette ki a tudománynépszerűsítő munkájáért.

Könyvei[szerkesztés]

  • Mr. Tompkins in Paperback, 1965, Cambridge University Press,
  • One, Two, Three…Infinity, 1947, Viking Press
  • Thirty Years That Shook Physics: The Story of Quantum Theory, 1966, Dover Publications

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a George Gamow című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz George Gamow témájú médiaállományokat.